Den private golfbanen nordvest for Tokyo tillater ikke kvinnelige medlemmer. Kvinner får heller ikke lov til å benytte banen på søndager.

I 2020 skal klubben etter planen være vertskap for både dame- og herreturneringene i OL. Nå har imidlertid IOC gitt klubben beskjed om at de krever like rettigheter for begge kjønn.

Vi har gjort det veldig klart at det må være likhet mellom kjønnene. Hvis de ikke klarer det, er vi nødt til å finne en ny bane, sier John Coates, visepresident i IOC til Reuters.

Styret i klubben møttes forrige uke for å diskutere saken, men klarte ikke å komme til enighet. Reglene til klubben sier at et forslag må være enstemmig for at det skal bli vedtatt. 

– Vi har diskutert med medlemmene våre hvordan de føler. Det er veldig irriterende hvordan situasjonen har utviklet seg så fort, sier klubbens styreleder, Kiichi Kimura, i følge The Guardian. 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kiichi Kimura vil ikke garantere at klubben adlyder IOCs ordre. (Foto: Getty Images)

Kimura understreker at klubben aldri tilbød seg å være vert for OL-turneringen.

 Jeg har hørt at banen er veldig bra, så jeg håper vi får lov til å spille den.

Suzann Pettersen

– Vi ble bedt om å gjøre det. Situasjonen nå gjør oss forundret, og vi anser den som svært vanskelig.

Suzann Pettersen sier i et intverju med TV2 at det er spesielt at man i 2017 fortsatt har en kultur hvor noen mener at golfsporten kun er for «gentlemen».

– Jeg blir ikke sjokkert over å høre det. Japanerne vil sikkert ha gjøre på sin måte. Hvis de vil ha det på sin måte, må IOC i verste fall finne en ny bane. (…) Men jeg har hørt at banen er veldig bra, så jeg håper vi får lov til å spille den.

– Jeg husker da jeg var junior og spilte det europeiske mesterskapet. Vi ble møtt av et telt utenfor klubbhuset hvor vi fikk lov til å gå inn, men på innsiden ble vi møtt av et skilt hvor det stod «dogs and women not allowed». Vi følte oss ikke så veldig velkommen. Med tiden tror jeg de sære utsagnene vil forsvinne. 

Ny avstemning i Skottland

Det er ikke bare på den andre siden av jordkloden at enkelte klubber fortsatt har en likestillingspolitikk som minner mer om 1800-tallet enn 2017; i fjor sa R&A at de ikke tillater Muirfield Golf Club utenfor Edinburgh å fortsette å arrangere The Open Championship så lenge de ikke tillater kvinnelige medlemmer. Muirfield har arrangert The Open 16 ganger tidligere.

Forrige uke annonserte klubben at de 750 medlemmene skal stemme for andre gang neste måned. Da medlemmene stemte i fjor, ønsket 64 prosent av medlemmene å tillate kvinner. Det kreves minst to tredjedels flertall for at det skal bli gjennomført. R&A sier de vil revurdere sin avgjørelse om å fjerne klubben fra The Open-rotasjonen hvis klubben denne gang gir tommelen opp til kvinnelige medlemmer.

Selv om R&A  tar et tydelig standpunkt mot Muirfield GK, kan heller ikke de anklages for å være veldig forut for sin tid. Det var så sent som høsten 2014 at R&A stemte for å tillate kvinnelige medlemmer for første gang på 260 år. Annika Sörenstam og Laura Davies var blant de syv kvinnene som fikk æresmedlemskap i den eksklusive klubben. 

Augusta National i Georgia i USA fikk på sin side sine første kvinnelige medlemmer i 2012. USAs tidligere utenriksminister, Condoleeza Rice, investor, Darla Moore og IBM-sjef Ginni Rometty er i dag de eneste kvinnene som har lov til å ikle seg den karakteristiske grønne blazeren.