Tekst: Kaia Means


Den økonomiske situasjonen i Irland har gjort at mange av de mest kjente banene har måttet kutte sine greenfees med 35-40 prosent, sammenlignet med 2006. I tillegg er krona sterkere mot euroen. Fra oktober 2006, rett etter Ryder Cup, til mars i år, har euroen falt med 12 prosent i verdi mot norske kroner. Alt dette er med på å glede norske golfere.

 

– Ser du på de store banene og resortene, har mange redusert sine greenfees, sier Stacey Williams, talsperson for IGTOA (Irish Golf & Travel Operators Association). For eksempel hadde K Club, som arrangerte Ryder Cup i 2006, en greenfee den gangen som enkelte tider var oppe i 240 euro. Nå er 150 euro standardprisen i helgene. Det representerer en nedgang på 37 prosent.

 

– Hvis du ser generelt på banene i sørvest og på østkysten, er det vanlig med en nedgang på mellom 35 og 40 prosent, sier Williams.

 

– Det har med finanskrisen å gjøre, og også med det irske eiendomsmarkedet som stupte. Noen av resortene har blitt overtatt av bankene. Jeg vil si at kvaliteten på banene har holdt seg oppe på et høyt nivå, mens prisene har blitt mye billigere, sier hun.

 

Williams sier at Nord-Irland har oppnådd mye PR på grunn av majorvinnerne Graeme McDowell, Rory McIlroy og Darren Clarke. De mest kjente banene i nord, inkludert Royal Portrush og Royal County Down, får flere besøkende enn noensinne. Likevel kan man få spilt de aller beste banene i Irland stort sett for 150-180 euro, og i noen tilfeller for mindre.

 

– Sesongen vår har pleid å vare fra mai til september. Men nå begynner vi å se at sesongen utvides til både oktober og november. Folk kommer ikke til Irland på grunn av været. De kommer hit på grunn av alt: musikken, historien, literaturen, folkene, de gode hotellene og den gode maten, sier Williams.