I hard vinn og piskeregn klarte han likevel å notere seg for en sterk tredjerunde på 69 slag (-1). Han ligger fem under for turneringen, og er dermed nå også ensom på toppen av leaderboardet. Clarke er forøvrig også den eneste i feltet som har gått alle sine runder på 60-tallet. 42-åringen startet dagen i delt ledelse men Lucas Glover, men amerikaneren falt tilbake til en 5. plass etter å ha gått lørdagens runde tre over par. Nå er det en annen amerikaner, Dustin Johnson som jager han. Han ligger kun ett slag bak.

Kjenner seg igjen

Jonhson gikk på 68 slag lørdag, noe som var feltets laveste score. Det sier sitt om hvor vanskelig banen spilles når ingen i et felt bestående av den ypperste verdenseliten klarer å notere seg for runder på bedre enn to under par. Darren Clarke er kjent for å like å spille i dårlig vær, og hadde ett ønske før gårsdagens runde – regn.

– Jeg spiller så bra som jeg kan fra tee til green. Jeg hadde en av de dagene hvor jeg hadde full kontroll over ballbanen min, men jeg slet veldig med lengdekontroll på greenene. Men om noen hadde tilbutt meg en 69-runde rett før runden hadde jeg tatt det i mot med en gang, sa han i presseboksen etter runden.

Clarke tror grunnen til at han er en så populær figur dette mesterskapet er fordi han er en person folk kan identifisere seg med.

– Jeg tror de fleste kjenner seg igjen i en som ikke er en stor atlet, og heller liker å kose seg med en øl. I morgen har jeg sjansen til å realisere en drøm, det hadde vært fantastisk.

– Jeg har opplevd det meste. Jeg har vært med på å vinne Ryder Cup og verdensmesterskap, men en major-tittel har jeg ennå til gode å oppleve. Slike turneringer er alltid vanskelig å vinne, men nå har jeg ihvertfall gitt meg selv muligheten. 

En som vet alt om å gi seg selv gode muligheter før siste dag i et major-mesterskap er Dustin Johnson. I fjor ledet han på Pebble Beach men brukte 80 slag på fjerderunden, og under USPGA Championship senere på året lå han i posisjon til å spille omspill mot Martin Kaymer og Bubba Watson før han pådro seg to straffeslag for å ha grunnet køllen i en bunker på det siste hullet. Kanskje kan det hjelpe ham å senke skuldrene ved å starte runden ett slag bak denne gang?

Fowler lærer av legenden

En annen som imponerte lørdag var Rickie Fowler. I ekstreme værforhold viste unggutten hvordan linksgolf skal spilles. Han slo til med å tangere Johnsons 68-runde.

– Tom Watson var et forbilde, sa Fowler. 

– Jeg så litt på sendingene før jeg skulle slå ut og så at han smilte og så ut til å trives. Jeg bestemte meg for å ha innstillingen at jeg skulle ha det gøy. Det er jo dette som gjør at linksgolf er så spesielt og utfordrende.

Fowler spilte linksgolf for første gang under Walker Cup i 2007 på Royal County Down i Nord-Irland, og likte denne typen golf med en gang.

– Det er så mye variasjon, og så mange muligheter på hvert hull. Da er det morsomt. Du kan velge å spille på mange forskjellige måter. Det er sjelden en linksbane spilles på samme måte i løpet av fire turneringsdager, sa Fowler.

Fowler mener at de dårlige værforholdene gjør at han må fokusere mer på spillet.

– Når du må fokusere så intenst på hvert eneste slag, er det ikke så mye rom igjen for å bli nervøs, sa Fowler.

De vanskeligste spilleforholdene varte til Fowler rundet. I løpet av en time eller to gikk spillerne gjennom opptil en hanske per hull. Da han kom inn på hull 18 hadde vinden avtatt, noe som ga stor fordel til spillerne som slo ut i de siste ballene.