Bakgrunn: Narvesen Tour-suksess: Stør økning i junioraktiviteten 

Juniorabeidet i turneringsregion Sør-Østlandet, det vil si klubber i Vestfold, Telemark, Aust Agder og deler av Buskerud, har vært en av årets suksesshistorier i Golf-Norge.

Fra 2015 til 2016 økte regionen junioraktiviten fra 196 spilte turneringsrunder til 527. Det er en økning på utrolige 169 prosent. Og oppgangen var størst blant jentene: Fra 43 spilte turneringsrunder i 2015, ble det registrert 153 turneringsrunder fra jenter på Narvesen Tour i Sør-Østlandet i år, en økning på 255 prosent.

Under Golfforum på Fornebu lørdag delte turneringskoordinator for regionen, Tom Arne Tollefsen (Nøtterøy GK), deres suksessoppskrift med resten av landets golfklubber. Hans budskap var klokkeklart:

– Helt siden jeg begynte med golf for 30 år siden, har mange klubber sett på juniorer som en utgiftspost. Det er de ikke! Hvis dere bruker junioravdelingen riktig og aktiviserer foreldrene, vil det generere masse penger inn til klubben, lovet Tollefsen fra talerstolen.

Det er ingen som spiller fotball, uten å spille kamper. Det er ingen som spiller håndball, uten å spille kamper. Vårt budskap er at alle barna som spiller golf i klubben, bør være med på Narvesen Tour

Tom Arne Tollefsen

Han sier at en ordentlig juniorsatsning handler om mer enn å ha juniortreninger hver uke. Det handler like mye om en bevisstgjøring om hvor viktig det er med turneringer:

– Det er juniorledernes oppgave å sørge for at proen ikke bare står på rangen med barna, men får de med på turneringer. Trenere og ledere i klubbene må innse viktigheten av at juniorene ikke spiller golf for å trene. Det er ingen som spiller fotball, uten å spille kamper. Det er ingen som spiller håndball, uten å spille kamper. Vårt budskap er at alle barna som spiller golf i klubben, bør være med på Narvesen Tour.

– Hvis ikke dere får barna ut i turneringer, blir de stående på rangen. Da blir de til slutt lei av golf og kutter det ut. Hvis dere lykkes i å få barna ut i turnering, vil dere også se at det kommer til å skje fantastiske ting med miljøet i hele klubben, sier Tollefsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

(Foto: Vegard Q. Flatebø/Norsk Golf)

Nye tider

Narvesen Tour-turneringene på Sør-Østlandet var en suksess fra dag én. Før sesongen slo i gang satte klubbene i regionen seg ned og la en slagplan for hvordan turneringsåret skulle se ut. Uavhengig av størrelse på klubben: De var alle enige om at juniorgolf er noe av det viktigste de satser på i tiden fremover.

Da jeg startet med golf, var det foreldrene som rekrutterte barn til golfen. Slik er det ikke hos oss lenger. Det er barna som tar med seg de voksne.

– I vår region kom det rundt 20-25 spillere på hver turnering i fjor. Så kom Narvesen på banen og hjalp oss med et fantastisk konsept. Under første turnering på Kragerø kom det over 70 deltagere. I 2015 var det maks 35 juniorer på en og samme turnering. Neste turnering var på Sande GK, som er en nihullsbane. Der kom det 74 deltagere. Klubbformannen var litt nervøs, for de hadde aldri hatt en turnering tidligere med over 20 deltagere. Hvordan i all verden skulle de håndtere over 70? Men klubben gjorde en kjempeinnsats. De har 100 lokale medlemmer, og hele 40 av dem stilte opp som frivillige på turneringen.

– Sande Golfklubb er beviset på hvilken engasjerende effekt juniorer har på et klubbmiljø, konkluderer Tollefsen.

Han sier at tidene der foreldrene drar med seg barna på golfbanen nå er i ferd med å endre seg.

– Barn drar med seg andre barn. Og jo flere som driver med golf, jo kulere blir det. Da jeg startet med golf, var det foreldrene som rekrutterte barn til golfen. Slik er det ikke hos oss lenger. Det er barna som tar med seg de voksne.