I november lettet Norges Golfforbund lokket på planene om store endringer i sin toppidrettssatsing. Den nye Team Norway-sjefen Rickard Lindberg har varslet en omstrukturering av satsingen, og fra og med i år blir endringene gjeldende.

De innebærer et utvidet og delvis nytt støtteapparat og en mer åpen satsing med fortløpende uttak av spillere til treningssamlinger i stedet for at Team Norway skal være et «fast» lag.

Bakgrunn: NGF varsler store endringer i toppidrettssatsingen

Spillerne som er med i Team Norway, får som tidligere være med på treningssamlinger, tilgang til trenerressursene og tilbud om klesavtale. Pengestøtten som har variert fra 70 000 til 180 000 kroner per spiller, blir imidlertid fjernet og heller brukt andre steder i satsingen.

Hovedårsaken er at jeg får frigjort mer tid ved å stå på egne ben. Det gjør at jeg står helt fritt til å disponere tiden min som jeg selv vil.

Nå røper Espen Kofstad (Oslo GK) og Aksel K. Olsen (Stavanger GK) at de ikke ønsker å være med i Team Norway-satsingen videre. Begrunnelsen deres er den samme: ønsket om mer fleksibilitet i satsingen og begrenset behov for fortsatt hjelp fra Team Norway.

– Tidligere år har trenerne mine vært en del av Team Norway-apparatet. Etter at de har omstrukturert, er det ikke lenger noen av trenerne mine som er igjen i NGF. Jeg ønsker å være lojal til det apparatet jeg har, og når jeg ikke lenger føler noe stort behov for å være med i Team Norway, er det like greit at noen andre som her mer behov for hjelp, kan ta plassen min, sier Kofstad til Norsk Golf.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Espen Kofstad sier andre spillere har mer behov for hjelp fra Team Norway-ekspertisen enn han selv har. (Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf)

Han sier at det ikke har hatt noen innvirkning på avgjørelsen hans at pengestøtten fra Team Norway fjernes. 

– Siden det ikke er noe pengestøtte i år, hadde jeg jo uansett ikke merket noe forskjell om jeg hadde vært med eller utenfor Team Norway. Hovedårsaken er at jeg får frigjort mer tid ved å stå på egne ben. Det gjør at jeg står helt fritt til å disponere tiden min som jeg selv vil, og når jeg er hjemme i Norge, får jeg endelig litt tid til å pleie sponsorene mine i stedet for å måtte reise ut på samling. De har vært lojale til meg gjennom alle årene mine med skader, og nå føler jeg veldig behov for å gi mer tilbake til dem også.

Holder døren på gløtt

Aksel K. Olsen fortaller at han sier fra seg Team Norway-plassen fordi han ønsker å se hvordan han klarer å styre satsingen sin helt på egen hånd. Etter å ha kvalifisert seg til spill på Challenge Tour for første gang i 2019 kommer det til å bli mye mer reising over store deler av verden i sesongen som kommer.

– Jeg har et veldig godt støtteapparat her hjemme i Stavanger. Ved å bli helt selvgående får jeg frihet til å reise rundt som jeg vil under hele sesongen. Jeg kan skreddersy min egen kalender helt etter egne behov uten å ta hensyn til noen andre. Siden jeg har et så bra støtteapparat hjemme i Stavanger, er det ikke lenger noe stort behov for meg å være med i Team Norway.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Aksel K. Olsen skal tilbringe 2019-sesongen på touren sammen med sin tidligere studiekompis Chase Koepka, lillebroren til Brooks. (Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf)

Om noen få dager reiser Olsen til golfmekkaet Jupiter i Palm Beach i Florida i en måneds tid. Her skal han trene på verdens beste fasiliteter side om side med noen av PGA-tourens beste spillere. 

Olsen er tidligere studiekamerat med Brooks Koepka sin lillebror Chase, som også skal konkurrere på Challenge Tour i 2019.

Olsen sier at et mer fleksibelt program utenfor Team Norway gjør at han kan trene i USA så lenge han vil og samkjøre kalenderen sin med Chase.

– Jeg setter veldig pris på all støtte jeg har fått fra NGF, og jeg utelukker ikke heller at Team Norway kan være aktuelt igjen i fremtiden. Men akkurat nå er karrieren min på et punkt hvor jeg synes det er spennende å forsøke å styre tiden min helt selv.

Også Espen Kofstad sier han holder døren på gløtt for å være med i Team Norway igjen i fremtiden.

– Jeg hadde en lang prat med Rickard Lindberg her om dagen hvor jeg fortalte hva jeg tenker. Jeg liker ham godt, og jeg tror han kommer til å tilføre veldig mye godt til toppidrettssatsingen til NGF.

NGF: – Bra at spillere våger å gå egne veier

Toppidrettssjef i Norges Golfforbund, Øyvind Rojahn, sier det står respekt av at Kofstad og Olsen nå ønsker å stå helt på egne ben.

– Vi ønsker at spillerne skal ha sine egne støtteapparat. Team Norway skal være et mellomledd mellom utøverne og deres egne støtteapparat, men hvis Espen og Aksel ikke ser noe behov for å være med på våre samlinger, ikke bruke våre fasiliteter eller benytte seg av våre coacher, er det et helt ærlig valg. 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Øyvind Rojahn sier det står respekt av at Espen Kofstad og Aksel K. Olsen forsøker å stå helt på egne bein. (Foto: NGF)

– Aksel er Norges høyest rangerte herrespiller, og Espen er vår mest meritterte proffspiller på herresiden. Er det ikke et stort tap for Team Norway-satsingen at de nå ikke ønsker å være med?

– Det er først og fremst et tap for spillergruppen når vi har samlinger. Espen og Aksel tilfører mye til de andre rundt seg, men det er jo ikke slik at de slutter å møtes bare fordi de ikke lenger er med i Team Norway. Personlig synes jeg det er positivt at utøvere våger å gå helt sin egen vei, og om de skulle ombestemme seg i fremtiden, er de selvfølgelig hjertelig velkommen tilbake, sier Rojahn.

Vi ønsker at spillerne skal bruke sine egne trenere. Vi stiller ikke noe krav om at Team Norway-utøverne bruker alle NGF sine coacher

Toppidrettssjefen understreker at det ikke er noen motsetning mellom at spillerne kan ta i bruk sine private støtteapparat og samtidig være en del av Team Norway. Heller tvert imot.

– Vi ønsker at spillerne skal bruke sine egne trenere. Vi stiller ikke noe krav om at Team Norway-utøverne bruker alle NGF sine coacher. De kan selv håndplukke hvilke deler av vårt apparat de ønsker å benytte seg av, og de er også hjertelig velkommen til å ta med seg sine private trenere med på våre samlinger, selv om de da må dekke kostnadene til dette selv. 

Rojahn sier at den nye Team Norway-satsingen stiller færre krav til spillerne om å være med på alle treningssamlinger, og fremover skal Team Norways støtteapparat jobbe mindre som tekniske trenere og mer som coacher med en mer helhetlig tilnærming til utviklingen.

NGF kommer til å gå bredere ut ved å invitere enda flere spillere med på samlinger, men krever tilbake at disse spillerne har en tydelig plan og er dedikerte i satsingen sin.

– Har fjerningen av pengestøtten til spillerne vært for å spare penger?

– Nei, vi har omdisponert midlene til andre områder. Vi har i stedet valgt å bruke pengene på ressurser, samlinger og overnatting i utlandet når vinteren er som mørkest og kaldest her hjemme i Norge, svarer Rojahn.

Påvirker ikke OL-muligheten

Aksel K. Olsen er i skrivende stund rangert som nummer 347 i verden. Topp-300 i verden sommeren 2020 kvalifiserer seg sannsynligvis til spill i OL i Tokyo. På dette tidspunktet må NGF komme med en innstilling til Olympiatoppen om hvem som bør plukkes ut til å delta. 

Rojahn sier at det ikke kommer til å ha noe å si om en spiller er med eller utenfor Team Norway for å bli innstilt til et eventuelt OL-uttak.

– Det kommer vi ikke til å stille noe krav om. Det vi alle ønsker, er at så mange norske golfspillere som mulig blir gode. Om NGF har vært med på å bidra eller ikke, skal ikke ha noe å si. Vi skal ikke stikke kjepper i hjulene for de som lykkes. Vi klarer ikke å hjelpe alle hele tiden, og hvis noen klarer å lykkes ved å stå helt på egne bein, er det bare supert.