KOMMENTAR // TONJE DAFFINRUD

Ny sesong = nytt utstyr?

Golfsesongen er ikke langt unna og det betyr at proshoper er i ferd med å fylles opp med nytt utstyr. Hvor skal man begynne, spør Tonje Daffinrud.

Publisert Sist oppdatert

Er årets driver virkelig så mye bedre enn fjorårets? Det er lett å drukne i tips og overbevisninger fra ulike proer og leverandører, men hva er det man egentlig burde se etter?

Utstyrsgleden er like stor i golf som i alle andre idretter. Den gleden man får av å rive plasten av en ny golfkølle eller følelsen av å sette opp den splitter nye golfbagen for den kommende sesongen, er føles litt som juleaften når man er barn. I tillegg er golf en av de idrettene som krever mest utstyr sammenliknet med tennis eller annen racketidrett. Vi må jo fylle opp baggen med hele fjorten køller, og det sier seg selv at det skaper et enormt marked for leverandørene og et hav av valgmuligheter for den gjennomsnittlige golferen. 

Den euforiske følelsen man får av nytt utstyr, kan gi en slags placeboeffekt. Idet man investerer i et nytt jernsett eller en ny kølle, er man som regel helt overbevist om at det er nettopp det man trenger for å ta spillet til nye høyder. I starten fungerer det som regel også, og den overbevisningen man har, er rett og slett det som gjør at man slår ballen bedre – man har så trua på det man gjør og det utstyret man har. 

Dette vedvarer helt til man begynner å se tendenser til at den gode gamle slicen dukker opp igjen, og plutselig er man tilbake der man startet – og man booker ny protime. 

Selvfølgelig er ikke alltid det tilfellet, og målet er jo at denne effekten skal vedvare – som betyr at du har truffet blink og har kjøpt golfutstyr som faktisk er riktig for deg. 

Men hvordan ender man opp med riktig utstyr?

Mitt viktigste tips er å ta i bruk de ressursene som finnes på din klubb eller i nærområdet. Hvis man velger riktig utstyr nå, vil det gagne lommeboken fordi man kan ha det i årevis fremover. I tillegg blir golfspillet veldig mye artigere når utstyret er riktig. Jeg anbefaler de fleste å ta kontakt med pro eller en kølletilpasser for å få riktig utstyr. Allikevel er det viktig å vite hva man faktisk har behov for. Hvis det nye utstyret ikke gir deg bedre stabilitet og lengdekontroll, hjelper det som regel deg ikke til lavere scorer. Husk(!) at det å slå lenger og lenger betyr ikke at du nødvendigvis blir bedre i golf. 

Et syverjern blir i dag produsert med cirka 34 grader loft. For ti år siden var standard for et syverjern nærmere 38 grader loft. Det sier seg selv at syverjern virker å gå lenger enn det gjorde for 10 år siden, og teknologien er åpenbart ikke alle grunn til dette. Når du står på utslagstedet med spillepartnerene dine og dere sammenlikner køller, så er det egentlig ubetydelig hvilket nummer som står på køllen. Det som betyr noe, er hvilken loft den har – og først da kan man sammenlikne lengder. Jeg minner om, den argeste konkurrenten man har i golf er mot seg selv og banen – ingen andre.   

(Artikkelen fortsetter under)

Det viktigste utstyret kan gjøre for oss, er å skape stabilitet og kontroll. Jo bedre køllen er (for deg), jo lettere er det å repetere slag, men det aller viktigste er kanskje lengdekontroll. Det er store forskjeller fra jern til jern når det kommer til «mis-hits». En jernkølle som kanskje går skikkelig langt når du treffer godt, kan miste opp til 10 til 15 meter bare ved treff litt ved siden av «sweet spot». Det vil si at det kan være veldig vanskelig å faktisk spille med, fordi lengdekontroll er altfor varierende. Men det er fort gjort å velge fordi den går lengst.  

Velger man det jernet som går litt kortere, kan man som regel også forvente mer stabil lengdekontroll ved «dårlige» balltreff. Etter min mening er det mye lettere å spille med. 

Det er veldig mye lettere å spille god golf hvis man klarer å repetere samme slag gang på gang, uansett om slaget skrur mot høyre eller venstre. Det jeg altfor ofte ser, er at hobby- og amatørgolfere som spiller med for avansert utstyr, enten det er for stive skaft eller for utilgivelige køllehoder. Når man bestiller nytt utstyr, er det viktig å spørre om stivhet og tyngde og få en forklaring på hvorfor akkurat det er riktig for deg. 

Jeg kan ikke begripe hvorfor så utrolig mange spiller med utstyr som faktisk gjør det vanskeligere å spille golf. Finn det utstyret som gjør golf så lett som mulig. Det er et vanskelig nok spill fra før av. 

Når det kommer til valg av wedger, må jeg understreke viktigheten av å finne riktig bounce. I Norge spiller vi som regel på ganske bløte baner sammenliknet med tørre, harde linksbaner i for eksempel Skottland og Australia. Dermed betyr det at wedgene lettere graver seg ned i bakken, og man bør fordel kan velge wedger med bredere såle og mye bounce (det vil 10 til 12 grader). Velger vi wedger med lav bounce, kan vi forvente at «leading edge» kommer mer i spill, og du gir deg selv mindre marginer. Det er overhodet ikke feil, men det er lurt å være bevisst på hva man faktisk har av bounce, og hva det betyr for ditt nærspill. 

Den største friheten ved valg av utstyr har du etter min mening ved valg av putter. Her er det fritt vilt når det kommer til grep, lengde og hva slags puttehode du liker. Her må du rett og slett teste deg frem til hva du liker. Men igjen: vær bevist på lengdekontroll. En god putter har også konsekvent balltreff og gir dermed konsekvent lengdekontroll.

Når du så har endt opp med ditt utstyr, om du kjøper nytt eller ikke, er mitt siste tips å ta rengjøring og vedlikehold på alvor. Det å ha rene riller før hvert slag er avgjørende for god lengdekontroll. Et eksempel er hvis man ligger i roughen og skal inn til green. Fra før av vil dette være et lie som tar bort spinn, noe som gjør det vanskeligere å få ballen til å stoppe fordi det kommer gress mellom køllehodet og ballen i balltreffet. Hvis du har skitne riller i tillegg, kan du så å si forvente null spinn. Det gjør det ekstremt vanskelig å få stopp på ballen. 

Like viktig er det med nye grep. En liten vridning ved impact har veldig mye å si for kontrollen på køllebladet, så sørg for å ha gode nok grep til enhver tid. Bytt de heller for ofte enn for sjeldent. 

Til slutt vil jeg tipse om å være konsekvent i valg av ball. Du trenger ikke å spille på den dyreste eller beste ballen, men spill hvert fall på den samme. Hvis du skal kunne gi deg selv muligheten til å lære av dine egne slag, må du sørge for at du har samme utgangspunkt hver gang.

Powered by Labrador CMS