– Vi har lenge hatt et håp om å få det til, men nå er det ingen mulighet lenger, sier Derek Crawford, daglig leder i Tyrifjord Golfklubb.

De to brødrene, som har jobbet som sesongarbeidere i klubben i henholdsvis 12 og syv år, sitter nå koronafast utenfor Durban i Sør-Afrika. Uten sikkerhetsnett og inntekter. Med familier som skal forsørges.

Tyrifjord GK tok derfor initiativ til å hjelpe dem økonomisk gjennom en innsamlingsaksjon.

En fastlåst situasjon

– Vi samler nå inn penger til Lucky og Stewart. Medlemmene kan bidra med et frivillig beløp via Spleis. I tillegg vil alle greenfee-inntekter i helgen 15.-16. august i sin helhet gå til gutta i Sør-Afrika, forklarer Crawford.

Normalt jobber de to brødrene som caddier ved Royal Durban GC når de ikke er i Norge, men på grunn av pandemien har også disse inntektene falt bort.

– De er i fryktelig vanskelig situasjon. I februar var alt klart for å reise hit, men nå kan de verken komme ut av hjemlandet eller inn i Norge. I Sør-Afrika er det meste stengt, også skolene. Så Lucky må undervise sønnen hjemme, sier Crawford, som er bekymret for sine to kolleger.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Caddie for Kofstad

I 15 år var Lucky Ntuli caddie for Crawford på ulike tourer. Ved flere anledninger har sør-afrikaneren også vært på bagen til Espen Kofstad på Europatouren og Sunshine Tour.

– Som blide, hardtarbeidende banearbeidere og miljøskapere er gutta sterkt savnet her på Tyrifjord. De er en del av laget vårt, understreker Derek Crawford.

I de første fem åra som Lucky jobbet i klubben, sparte han opp penger for å bygge et hus for moren sin hjemme i Sør-Afrika.

Men nå er det han selv og broren som trenger hjelp.

– Vi er levebrødet deres, og har et sosialt ansvar som arbeidsgiver. I tillegg ønsker vi å gi tilbake for alle timene de har lagt ned hos oss. I Sør-Afrika er ikke ting like godt organisert som i Norge. De lever i frykt og går knapt ut av huset.

Handler om å overleve

For Lucky, Stewart og familiene handler det om å overleve fram til neste sesong da situasjonen forhåpentligvis er annerledes, og Crawford kan hente tilbake sine to venner.

– Gresset gror og aktiviteten er stor. Banemannskapet, ledet av Ian Ross, legger ned over 10.000 timer for å holde banen i topp stand, og vi ser fram til å få Lucky og Stewart tilbake i 2021, sier Derek Crwaford.

Før den tid har Tyrifjord-sjefen et mål om å samle inn 150.000 kroner til sine to trofaste medarbeidere. I skrivende øyeblikk står det 32.600 kroner på Spleis-kontoen, og klubben håper på storinnrykk av gjestespillere 15.-16. august.

Ønsker du å bidra? Her kan du donere via Spleis