Kritikken hagler mot USGA og R&A etter rapport om slaglengde

Mange mener utviklingen med økte slaglengder på touren er gått for langt. En fersk rapport fra golfsportens styringsorganer viser derimot bare en minimal økning i slaglengde på de fem store tourene siden 2003. Det får mange til å reagere.

Publisert

Den 24 sider lange rapporten, som går slaglengde-statistikken fra de største golftourene nærmere i sømmene, konkluderer med at den gjennomsnittlige utslaglengden på fem av de største tourene bare har økt med 1,2 prosent siden 2003. 

Det får flere til å reagere. Gary Player, som har vunnet ni majors i karrieren, kaller rapporten for «latterlig». 

– Det gir absolutt ingen mening. Du kan ikke ta et gjennomsnitt av alle spillerne. Hvis du sammenlikner de 20 spillerne som slår lengst og sammenlikner med nå, vil du se en forskjell på over 50 meter. Øynene lyver ikke. Jeg ser slag i dag som ikke var mulig tidligere – driver på over 350 meter.

I slutten av USGA og R&As rapport heter det at golfens styrende organer «må ta umiddelbar affære for å beskytte golfsporten dersom det blir betydelige økninger i slaglengdene». Mange mener imidlertid at skaden allerede er gjort, uavhengig av hva tallene i rapporten viser; Golfbaner blir stadig lengre, og noen PGA Tour-turneringer har blitt rene «drive og putt-konkurranser». Nyere statistikkverktøy viser at slaglengde er et av de største konkurransefortrinnene en tourspiller kan ha.

I 2003 var det for øvrig ni spillere på PGA-touren som slo lengre enn 300 yards i snitt fra tee i løpet av sesongen. I fjor var det tre ganger så mange.

På Twitter hagler kritikken nå mot USGA og R&A, som anklages for å bruke rapporten til å dekke over det mange mener er blitt et stort problem. 

– Hvis man bestemmer seg for det, kan man bruke statistikk til å se ut slik man selv ønsker, sier Charlie Rhymer, ekspertkommentator i The Golf Channel.

– Det virker som om de analyserer tallene på en måte som passer deres agenda. Jeg vet at hvis du ser på forskjellen mellom de lengstslående på touren og de som slår kortest i dag, er det 50-60 meter forskjell. For 30 år siden var det kanskje 25 til 30 meter. 

Rhymer påpeker at de største fremskrittene som er gjort i utstyrsbransjen, har vært golfballen. Han sier den moderne golfballen er designet slik at de lengstslående spillerne kan svinge så hardt de vil uten å miste kontroll. Det gir dem en ekstra fordel i forhold til dem med normal svinghastighet. En titt på toppen av verdensrankingen underbygger den påstanden.

– Med eldre golfballer kunne man ikke svinge så hardt man ville. Derfor får spillerne som slår langt et ekstra konkurransefortrinn. Det har kommet helt ut av kontroll.

Hans Golf Channel-kollega Matt Ginella er enig. Han sier det er amatørgolfere som må betale prisen når golfbaner blir lengre og lengre som følge av de økte slaglengdene.

– Når banene blir lengre, blir de mer krevende å vedlikeholde og derfor også dyrere. Et golfhull skal ikke bedømmes på lengden, men på hvor interessant det er. Jeg har pratet med mange golfbanearkitekter etter at rapporten kom ut, og de er samstemt i at lengdene i dag er et stort problem.

Les også: Mener golfballene har skyld i sakte spill

Tidenes mestvinnende golfspiller i majorsammenheng, Jack Nicklaus, har tidligere tatt til orde for å innføre restriksjoner på hvor langt golfballer kan fly. Både for å gjøre golfbanene kortere og for å gjøre spillet raskere. 

Charlie Rhymer er enig:

– Det er den eneste løsningen jeg kan se for meg. For eksempel at spillerne tvinges må velge mellom to standardiserte golfballer: en distanseball og en med mer spinn. Men det er ikke lett å gjøre noe med. Jeg kan bare forestille meg hvor mange søksmål touren kommer til å få hvis de gjennomfører det.

Powered by Labrador CMS