I over to år har golfens styrende organer United States Golf Association (USGA) og Royal and Ancient Golf Club of St Andrews (R&A) studert hvor langt golfballen flyr. Studien, med navnet «Distance Insights Project», ble ferdig i fjor vår. Konklusjonen var at de stadig lengre slagene må stoppes

Rapporten fastslo at lengre slag, lengre baner og lengre spilletid tar golfsporten i feil retning, og at lengdekjøret ikke er nødvendig for at golf fortsatt skal være «utfordrende, morsomt og bærekraftig» i tiden som kommer.

USGA-sjef Mike Davis understrekte at lengdene også har endret kravet til ferdigheter på en negativ måte. De strategiske utfordringene er blitt mindre, og slagrepertoaret hos spillerne er redusert.

Denne uken varslet USGA og R&A den første konkrete endringen i regelverket. Første tiltak for å bremse ned storsleggene er er å innføre en lokal regel der turneringsarrangører kan bestemme at spillere ikke kan ha køller med lengre enn 46 tommer skaft i bagen (med unntak av putteren).

PGA Tour har allerede varslet at de vil implementere regelen på sine tourer fra og med 1. januar.

Ifølge Golfweek.com vil regelen bare bli tatt i bruk i turneringer på toppnivå på touren, men vil trolig aldri bli brukt under vanlige amatørturneringer.

Det er med andre ord en regel som kommer til å gjelde i U.S. Open og lignende turneringer, men trolig aldri på din lokale klubbturnering.

Bryson DeChambeau vakte oppsikt da han for i fjor begynte å trene med et 48 tommer langt driverskaft, og siden har flere spillere fulgt etter i jakt på mer lengde. Viktor Hovland har testet en 47 tommer lang driver, men spiller i dag med et 45,75 tommer langt skaft og vil dermed ikke bli påvirket av de nye reglene. 

Phil Mickelson ble på sin side nylig tidenes eldste majorvinner i PGA Championship med et 47,5 tommer langt driverskaft. Han har ikke mye til overs for endringene.

– Det er så dumt som det går an, skriver Mickelson på Twitter.

– Det er ekstremt skuffende å finne ut at PGA Tour har implementert den nye USGA-regelen gjennom media. Jeg vet ikke om noen spiller som har hatt noe å si eller hatt noen representasjon rundt dette spørsmålet. Jeg vet at mange spillere lurer på om det ikke finnes en bedre løsning, fortsetter han i et annet innlegg.

Ifølge en uttalelse fra PGA Tour stemmer ikke påstanden fra Mickelson om at spillerne ikke har blitt involvert i avgjørelsen:

– Vi har gjennomført en spørreundersøkelse blant spillerne på PGA Tour, PGA Tour Champions og Korn Ferry Tour, og funnet ut at bare et veldig lite antall spillere bruker køller lengre enn 46 tommer. Spillerforeningen gikk nylig gjennom temaet og konkluderte med at PGA Tour burde implementere den lokale regelen.

Det er imidlertid ikke bare Mickelson som er kritisk, og flere spillere som bruker drivere som er kortere enn 46 tommer, uttrykker også skuffelse overfor USGA og R&A. 

– Jeg er ikke enig med tiltaket. Det faktum at så få spillere bruker lange drivere, taler for seg selv. Det er ikke en stor fordel å bruke det, for det er mye vanskeligere å slå rett. Det hjelper heller ikke til med å utvikle golfsporten og få den til å vokse, sier Justin Thomas.

– Jeg vet ikke helt hva de forsøker å oppnå. Golfsporten beveger seg i denne retningen, mens de forsøker å holde fast ved det gamle. Jeg er motstander av alle tiltak som forsøker å gjøre golf vanskeligere. Golf er vanskelig nok som det er, fastslår Kevin Kisner.

– Hvis du klarer å slå en 48 tommer lang driver og holde ballen i spill på denne planeten, så all honnør til deg. Jeg har testet dem selv, og ja, de flyr lenger, men du mister også veldig mye kontroll. Endringene er ikke nødvendige, konstaterer Dustin Johnson.