Mens Magnus Carlsen er på vei mot sin første verdensmestertittel i India, raser samtidig debatten om hvorvidt sjakk skal kalles idrett. InFact Norge har på oppdrag fra VG foretatt en undersøkelse om hvem som er Norges fremste idrettsutøver. Tallene blir presentert i tirsdagens papirutgave av VG. De 1008 respondentene har svart følgende:

 

1. Marit Bjørgen (22,8%)

 

2. Petter Northug (21,3%)

 

3. Magnus Carlsen (17,7%)

 

4. Tora Berger (8,6%)

 

5. Suzann Pettersen (6,4%)

 

6. Emil Hegle Svendsen (3,5%)

 

7. En annen eller vet ikke (19,5%)

 

Andelen av menn som stemte på Tutta var 8,3 prosent, mens det mer overraskende bare var 4,6 prosent av kvinnene som mener Tutta er størst.

 

Det kommer ikke som noen overraskelse at utøvere i vinteridretter dominerer kåringen. Tutta må til tross for at hun står på randen til å bli tidenes første norske verdensener i golf, ta til takke med femteplassen – et godt stykke opp til de øverste plassene.

 

– Tatt i betraktning golfens utbredelse kontra langrenn, så er Tutta vår største internasjonale profil. Men vi har ikke noe forhold til Tutta. Vi ser utslaget eller når hun putter på TV, mens langrennsløperne ser vi hundervis av timer på TV. Slike målinger gjenspeiler også popularitet og tilhørighet, forklarer idrettshistoriker Tom A. Schanke tallene til VG.

 

PR-mann Ingebrigt Steen Jensen sier til VG at Pettersen og Carlsen er i en klasse for seg om man legger det sentimentale til side og tar utgangspunkt i konkurransen man møter på verdensbasis. Han understreker imidlertid at det godt kan hende at Northug og Bjørgen er like gode i sin sport, som Carlsen er i sjakk.

 

– Hvis man med fremste mener den som gjør den største prestasjonen – basert på konkurransen i sin gren – er Tutta og Magnus Carlsen Norges fremste. Det finnes kanskje 20 reelle, tøffe konkurrenter nasjonalt og internasjonalt for Bjørgen og Northug, mens det finnes flere hundre millioner sjakkspillere og flere titalls millioner golfspillere, sier Steen Jensen til VG.

 

Dagbladet-kommentator Esten O. Sæther har også sitt å si i debatten om hva som skal kalles idrett. Sæther hisset på seg blant annet Joakim Mikkelsen etter en kommentar om Tuttas prestasjoner tidligere i høst. I en kommentar i tirsdagens Dagbladet vil han nok ikke øke sin status i golfmiljøet nevneverdig. Han skriver:

 

«Det er nok av andre tradisjonelle idretter med svært begrensete krav til fysikk. Norges Idrettsforbund ble for eksempel dratt i gang i 1861 som Centralforeningen for Udbredelse af Legemsøvelser og Vaabenbrug, der den egentlig hensikten var å ruste opp landet til å bryte ut av unionen med Sverige. På samme vis er Suzann Pettersen i høst kjørt fram som tidenes største kvinnelige norske idrettsutøver uten at den betegnelsen akkurat øker kravene til fysisk trening hos verdens beste golfspillere.

 

Felles for slike imponerende ferdigheter både hos Magnus, Suzann og enere i høyst ulike fag innenfor eller utenfor idrettsbevegelsen, er kunnskapen om at god fysisk form er en fordel for å prestere optimalt. Men det konkurreres altså ikke i det rent fysiske.»

 

Les også: Mikkelsens brev til Dagbladet-kommentator

 

Les også: Esten O. Sæther svarer Mikkelsen