Kun USA har flere i verdenstoppen for amatører enn Norge

Nylig fikk Norge to spillere blant topp-50 på amatørenes verdensranking. Nå har tallet økt til tre. Det er bare USA som har flere.

Publisert

På starten av sesongen var Oklahoma State University-spiller Viktor Hovland (20 år, Miklagard GK) den eneste norske spilleren blant de 50 beste amatørene i verden. I mars fikk han imidlertid selskap av Kristoffer Reitan (19 år, Oslo GK), som gjorde et tigersprang oppover listene etter sin gode sesongstart på den nordiske profftouren Nordic League. 

Nå, bare noen uker senere, har Hovlands lagkamerat på Oklahoma State, Kristoffer Ventura (22 år, Oslo GK), sørget for at det er tre nordmenn blant de 50 beste. Det har aldri skjedd tidligere.

For øyeblikket ligger Viktor Hovland på 31.-plass på verdensrankingen, etterfulgt av Reitan på 40.-plass og Ventura på 44.-plass.

Dermed har Norge like mange spillere blant topp-50 på WAGR som golf-stormakten Australia (Australia har imidlertid hele ni spillere blant topp-100 mot Norges tre).

Kun USA har flere blant topp-50 med vanvittige 25 spillere.

Av våre nordiske naboer har Sverige, Danmark og Finland én spiller hver seg blant topp-50, mens Island ikke har noen. 

Som de fleste sikkert har fått med seg, har suksessen på amatørsiden i Norge foreløpig dessverre ikke latt seg omsette i proffer i verdenstoppen blant herrene. For øyeblikket er Espen Kofstad høyeste rangerte norske herreproff på 391.-plass. I kjølvannet av sammenlagtseieren på Challenge Tour i 2011 lå Kofstad oppe på 180.-plass. Ingen nordmann har vært høyere på proffrankingen – før eller siden.

Norge har imidlertid hatt en rekke spillere høyt på World Amateur Golf Ranking (WAGR) siden rankingen ble introdusert i 2007. Flere nordmenn har vært innom topp-50 – og ingen har vært høyere enn Anders Borger Kristiansens tredjeplass i 2009.

Bra verktøy for å predikere proffnivået

Niklas Diethelm, trener for Team Norways junior- og amatørlag, sier til Norsk Golf at de beste norske amatørspillerne opp gjennom årene ofte har kommet i par. Slik har de pushet hverandre til å bli bedre, år etter år.

– Knut Børsheim og Espen Kofstad pushet hverandre. Marius Thorp og Anders Kristiansen pushet hverandre. Det er bare å se på de klubbene som har de beste juniormiljøene i Norge; gode spillere gjør hverandre bedre. Suksess avler suksess, konstaterer Diethelm.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Diethelm sier verdensrankingen for amatører er et nyttig verktøy for å måle utviklingen til spillerne og også til å komme med prediksjoner for hvilket nivå det er sannsynlig at spilleren vil ligge på i starten av proffkarrieren.

– WAGR er en fantastisk hjelpemiddel for å se hvordan man kan forvente at proffkarrieren kan bli på kort sikt. Men det kan selvsagt skje mye. Man kan ligge høyt på rankingen, jobbe hardt som proff, men likevel ikke lykkes. Og man kan ligge langt nede på rankingen og plutselig slå gjennom.

– Men ser vi på spillerne som har vært enere på amatørrankingen, er dette spillere som veldig ofte hevder seg på de aller største tourene med en gang. Se på McIlroy, Manassero, Fitzpatrick og nå nylig Jon Rahm. Topp-50-spillere ligger ofte på Challenge Tour-nivå. Topp-100-spillere er ofte spillere som er klare til å vinne på Nordic League, mens spillere som ligger rundt 300-400 på rankingen ofte er spillere som er klare til å klare cuter på Nordic League, forklarer Diethelm og legger til:

– Dette er absolutt ikke noe fasitsvar, men bare en tendens jeg har registrert over de siste årene. Det gjelder også først og fremst spillere som har klart å holde posisjonene sine på WAGR-rankingen over lengre tid og ikke bare vært innom toppen på en snarvisitt.

NB! Om et par måneder er det mye mulig at Norge får enda en spiller blant topp-100 på verdensrankingen. Markus Braadlie (Miklagard GK) ligger for øyeblikket på en 326.-plass, men kommer til å gjøre et stort byks oppover listen når noen resultater fra våren 2015 forsvinner fra beregningen.

Powered by Labrador CMS