Skal kåre verdens beste trønderske golfspiller: – Jeg gleder meg mest til å se Krogh i dress

24. og 25. juli blir norske golfproffer utfordret av lokale helter i kampen om 50 000 kroner.

Publisert

– Premiesummen går ikke til beste proff, den går bare til vinneren. Om en amatør vinner, så settes pengene i et fond som kan brukes til å utvikle lokale golftalenter, eller noe sånt, sier Reidar Herre, daglig leder på Trondheim golfsenter.

Turneringa «Verdens bæste trønder» spilles over én runde på atten hull lørdag 25. juli. Startfeltet består av tolv inviterte spillere, der elleve er bekrefta. Dagen før spilles det pro-am, der flere små og store lokale kjendiser skal svinge seg.

– Vi jobber med det tolvte og siste navnet, sier en hemmelighetsfull Herre.

Lommekjent norgesmester

Den kanskje største favoritten, er sylfersk norgesmester i matchplay. Elias Bertheussen er dessuten lommekjent på banen.

– Arrangøren har sett til spillerne, og funnet ut når det passer best for dem – ikke hva som passer arrangøren best. Hvis målet er å få med proffspillere så tenker jeg at det er best å starte i den enden. Reidar har hjulpet meg siden jeg var junior, så det handler om å gi litt tilbake til miljøet jeg har vokst opp i. Når det passer så bra inn i schedulen, så skulle det bare mangle at jeg stiller opp, sier Bertheussen.

Det handler også om penger. 50 000 kroner ligger i premiepotten når alt som kan krype og gå av trønderske og litt trønderske golfspillere samles på Sommerseter, noen kilometer overfor Trondheim sentrum.

– Jeg kunne spilt Challengetour i Østerrike, men jeg prioriterer i stedet denne og andre norske turneringene, som NM, lag-NM og norgescup. Ettersom jeg uansett beholder rankinga på Challengetour til neste år (på grunn av koronasituasjonen, journ.anm.), så er det bare penger, og ikke rankingpoeng som står på spill. Da passer det fint å spille turneringer hjemme i Norge.

Trøndersk drammenser

Selve arrangementet består av en pro-am-turneringen på fredag, med påfølgende middag.

– På lørdag starter vi med vanlig medlemsturnering over ni hull. De fire siste ballene i den turneringa er proffene. Når den er ferdig, blir medlemmene tilskuere mens proffene går siste ni. Vi kan ha inntil to hundre tilskuere, sier Herre.

Selv om Bertheussen er den opplagte favoritten, er det nok av navn som kan gå runder langt ned på 60-tallet. Én av dem er drammenseren Kristian Krogh Johannessen.

– Jeg spiller mye sammen med Krogh på trening. Det var spesielt å møte ham i semifinalen i matchplay-NM. Så da kan han komme opp hit og prøve å ta revansj, sier Bertheussen ertende.

Dark horse

Av de tolv startende er det flere som har store og små meritter å vise til; proffstarter, seier på Nordic league, klubbmestere samt midtnorsk mester.

– Det er det som er litt artig. Jeg mener det er en del dark horses, sier Bertheusssen.

– Hvem er den største «dark horsen»?

– Jeg holder Paul Blaikie som den største outsideren. Det er ingen som har hørt om ham, og han er faktisk en god golfspiller. Han har erfaring fra Sunshine tour i Sør-Afrika fra før han flytta til Trondheim. Han kan absolutt spille, og lengden på banen passer spillet hans bra.

Sigurd Aune er klubbmester, og går «alltid» på 60-tallet. Mathias Nielsen er midtnorsk mester. Martin Ulseth har spilt på europatouren. Live Hope er Trøndelags beste kvinnelige golfspiller, og Lars Martin Berg skal nylig ha gått 72 hull på rad uten bogey på banen.

– Berg har spilt mange runder langt ned på 60-tallet. Han kan Sætra ut og inn, og han er nok helt sikkert den som har gått flest runder oppå her. Han er utrolig god til å spille så lite golf, sier Herre.

– Jeg har ikke spilt golf på femten år, sier Berg beskjedent.

Mentalt spill

Det mentale spillet er allerede igang.

– Den mentale kampen er det nok ingen tvil om at Berg vinner, men jeg får håpe at kvalitetsforskjellen er så stor at jeg greier å dra i land seieren over ham, sier Bertheussen.

– Det er klart at Elias er storfavoritt hvis han spiller bra, som norgesmester og hjemmebanespiller. Jeg vil si at sjansen er femti prosent for at han vinner. Krogh er en toppspiller, og så kjenner Blaikie, Berg og Aune banen godt. Berg er en kald fisk. Martin Ulseth er proff, og har spilt god golf i år. Om han leverer sitt livs runde, kan han også vinne. Men det kan nesten alle, for vi har plukka en del folk som kan gå mange under par med sin livs runde, sier Herre.

– Men Krogh er da drammenser, ikke trønder?

– Krogh har foreldre og besteforeldre som har bodd på Byåsen, og som har jobba på Gløshaugen. Han var her mye om sommeren da han var liten. Jeg tror han aldri har gått Sætra på under hundre slag, så det kan jo bli spennende å se om han greier det.

– Vi har lett ganske dypt etter trøndersk blod her nå, så om vi skal finne flere nå, så spørs det om vi må hente inn Tore Strømøy for å få ham på sporet, sier den ferske norgesmesteren.

Trøndersk golfboom

Trøndersk – og norsk – golf har opplevd en aldri så liten medlemsboom i første halvår av 2020. Årsakene legges til suksessen Viktor Hovland opplever på PGA-touren, men også koronakrisen har også fått «æren» for at flere nordmenn har begynt å spille golf i en tid da treningssentre og andre idretter har blitt begrensa på grunn av smitteverntiltak.

– Jeg husker da jeg starta for 25 år siden. For det første så man opp til gode spillere i klubben, og det var stas å spille turnering sammen med de beste. Nå kommer noen av de beste norske spillerne hit, og det å vise frem at det er spillere i hjemmeklubben som er norgesmester og flere trøndere som spiller på de store profftourene. Det tror jeg er viktig for rekrutteringa og alle de 350 trønderne som har startet å spille golf i år, sier Herre.

– Dette er toppidrett, og det er et arrangement som kan trekke en del tilskuere. Målet er å få til dette fast, for eksempel én gang i året. Det blir kjempevanskelig, men hvem vet, om fem år er det kanskje ti gode golfspillere fra Trøndelag som spiller på de forskjellige profesjonelle tourene.

Krogh i kavaj

Storfavoritt Bertheussen gleder seg ikke bare til turneringa. Fredag 24. juli er det bankett og middag med prominente gjester.

– Jeg tror det er lagt opp til kavaj på middagen, så det jeg gleder meg aller mest til er å se Krogh i dress, for det er et underlig syn. Kroppen hans passer liksom ikke i en dress, sier Bertheussen.

– Har du egen outfit klar?

– Nei, men det blir bedre enn Krogh. Jeg er større favoritt i den konkurransen enn på golfbanen på lørdag.

– Hva tenker du om eget forventningspress?

– Det er faktisk ikke så mye. Selv om det er mange gode spillere med, og det er en del penger i potten, tror jeg det blir en ganske relaxed setting. Målet er å promotere sporten, og ikke minst midtnorsk golf.

Vinnerscore

Storfavoritten spår en vinnerrunde godt ned på 60-tallet, litt avhengig av vær og vind. Det er Bertheussen selv som har banerekorden på 60 slag, satt i 2018.

– Det som er kult, er at vi får sjekka hvem som er best i Trøndelag. Elitematchene (ukentlig turnering, journ.anm.) er ikke alvorlig nok, og klubbmesterskapene samler ikke alle de beste i Trøndelag siden vi er medlemmer i forskjellige klubber. Nå kommer alle til å gjøre sitt beste i samme turnering. Jeg mener at Berg og Blaikie er større favoritter enn Krogh, sier Bertheussen.

– Hva må til for å vinne?

– Jeg tror 64 slag er nok. Det er proffene som kan levere det, pluss Blaikie og Berg. Det er ingen andre som har 65 eller bedre i kroppen.

Powered by Labrador CMS