Lønner det seg å putte med flagget i hullet?

Flere PGA Tour-spillere har begynt å putte med flagget i hullet etter at de nye golfreglene ble innført. Men er det egentlig en fordel? En fersk studie fra USA mener å ha funnet svaret.

Publisert

En av de mest merkbare endringene i de nye golfreglene er muligheten for å putte med flagget værende i hullet.

PGA-tourens «helskrudde professor» Bryson DeChambeau var tidlig ute med å melde at han kommer til å utnytte seg av muligheten fremover, med unntak av i U.S. Open hvor det andre typer flagg enn de tynne glassfiber-stengene som vanligvis benyttes på PGA-touren.

– Det er en åpenbar fordel å putte med flagget i hullet. De nye reglene har i praksis gjort hullet større, uttalte 25-åringen på tampen av fjorårssesongen.

DeChambeau, som spiller med jernkøller i samme lengde og sprayer dugg på golfballene (!) når han står på driving-rangen, har gjort det til å en vane å eksperimentere for å skaffe seg konkurransefortrinn.

Når det kommer til putting med flagget i, er det flere av hans kollegaer som mener han er inne på noe, og i årets første PGA Tour-turneringer har det vært flere spillere som konsekvent har puttet med flagget i hullet, blant andre Adam Scott.

– Jeg bryr meg ikke om hvordan ting ser ut. Jeg var tross alt en 30 år gammel mann som puttet med «kosteskaft», sier Scott, og henviser til perioden hans med lang brystputter.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tiger Woods har også hintet om at han kanskje kommer til å prøve seg.

– Det kan kanskje bli en større fordel når vi spiller på raskere greener med mer helling, for eksempel på Augusta. Det blir en ekstra sikkerhet å ha flagget i hullet på korte putter i nedoverbakke, uttalte Tiger før Farmers Insurance Open for to uker siden.

Nå har Golf Digest i samarbeid med professor Tom Mase ved Californias polytekniske universitet startet et prosjekt for å finne ut av om det lønner seg å putte med flagget i eller ute av koppen.

Selv om undersøkelsene fortsatt er på et tidlig stadie, er resultatene så langt klare:

Fordelene med å putte med flagget i hullet er i beste fall uklare, og flagget kan til og med forhindre at putter som ikke er midt i koppen, ruller ned i hullet.

– Resultatene er fascinerende og forvirrende. Da jeg startet testingen, trodde jeg at det alltid kom til å hjelpe å ha flagget i hullet, sier Mase til Golf Digest.

Men den gang ei, skulle det vise seg.

Under testingen brukte Mase puttingverktøyet «Perfect Putter» for å rulle putter med en litt høyere hastighet enn normal «hulle ut-hastighet».

Normal uthullingshastighet tilsvarer en putt som ville rullet to fot, cirka 75 centimeter, forbi hullet. Mase har testet putter i ulike hastigheter, der de hardeste ville rullet opptil syv fot for langt – 2,1 meter forbi hullet.

Selv om utvalgsstørrelsen fortsatt er liten, er det tydelig at putter på den lave siden ikke får hjelp av å ha flagget i hullet Dr. Tom Mase

Studien analyserer hvordan rette og hellende putter reagerer hvis de treffer hullet på den venstre tredjedelen, den midtre tredjedelen og høyre tredjedelen.

Resultatene viser at putter i helling der ballen treffer hullet på den lave siden, kan flaggstangen forhindre ballen i å rulle ned i hullet. Med flagget ute av hullet rullet ballen imidlertid ned i koppen hver gang.

Studien utforsker også hvordan ulike typer flaggstenger påvirker puttene. Flaggstenger i glassfiber, den vanligste typen på de aller fleste golfbaner, er de mest tilgivende, mens tykkere pinner i aluminium har større sannsynlighet for å rikosjere ballen ut av koppen igjen.

Uavhengig av hva slags materiale flagget er laget av, får harde putter på den «lave» siden av hullet ikke noe hjelp av å la flaggstangen. Heller tvert imot: Alle de ulike flaggstengene sendte harde putter som traff flagget på den lave siden, lenger vekk fra hullet.

Selv putter som traff hullet og flagget på «riktig» side, det vil si den høye siden, fikk ikke alltid så god hjelp. Mens ni av ni putter gikk i hullet med flagget ute, var resultatene mer varierende med ulike flaggtyper i hullet.

Med glassfiber- eller tynn aluminiumspinne rullet syv av ni baller i hullet, mens med en tykkere aluminiumspinne var det bare to av ni putter som ble senket.

På tester fra lengre avstander konkluderer David Mase med at putter midt i hullet ruller i 100 prosent av gangene både med flagget i og ut. På putter som treffer den lave siden av hullet, ble 80 prosent senket når flagget var ute, mens bare 56 prosent ble senket når flagget ble værende.

Mase, som kommer til å fortsette studien gjennom sesongen, sier til Golf Digest at han er overrasket over resultatene med tanke på uttalelsene fra noen av PGA-tourens største stjerner de siste ukene.

– Selv om utvalgsstørrelsen fortsatt er liten, er det tydelig at putter på den lave siden ikke får hjelp av å ha flagget i hullet. Putter i midten av hullet senkes uavhengig om flagget er i eller utenfor. Putter på den høye siden avhenger mer av hva slags type flagg man har, men uavhengig av dette er det best ikke å ha flagget i hullet.

Mase har publisert en video fra testingen. Den kan du se her:

Powered by Labrador CMS