Knut Børsheim har kommet med sjokknyheten om at han skal legge opp. Manglende motivasjon og spilleglede gjør at han nå har tatt avgjørelsen om å legge golfkøllene på hylla for godt.

 

Les også: Knut Børsheim legger opp

 

 Norsk Golf pratet med generalsekretær i NGF, Tor-Anders Hanssen kort tid etter at avgjørelsen ble klar.

 

– Det er kanskje ikke voldsomt overraskede at det er flere årsaker til at unge golfspillere slutter. Det er synd at Knut ikke lenger føler at han har den driven og ståpåviljen som må til, for vi rundt ham føler han har det som skal til for å etablere seg på touren. Da kommer vi tilbake på hva som egentlig er definisjonen på et talent? Og det er evnen til å jobbe hardt over tid, sier Hanssen til Norsk Golf.

 

Over en tredjedel av Norges EM-gutter fra de siste ti årene har allerede lagt opp golfkarrieren. Hanssen sier NGF nå må gå i seg selv for å se på hva de kan gjøre annerledes.

 

– Nå må vi i forbund og klubber se på hvordan kan vi gjøre noe med dette, og spørre oss om vi er flinke nok til å holde i gang gnisten til spillerne eller ikke. Jeg har sagt flere ganger at det kan være veldig vanskelig å holde motivasjonen i gang, men det kan være veldig lett å ta livet av den.

 

Les også: NGF skal evaluere landslagstrenernes rolle 

 

Generalsekretæren viser til hvordan svømmesporten i Norge har bygget opp en treningskultur, der utøverne vender seg til å takle perioder med motgang. Treningskulturen i norsk svømming var det første den suksessfulle landslagstreneren Petter Løvberg tok for seg da han overtok sjefsroret for landslaget i 2001.

 

– Vi er nødt til å gå i oss selv og se om det er ting vi kan forbedre, slik at vi får flere utøvere som har den indre driven og motivasjonen som kreves for å stå i mot og være tøff i tunge perioder. For motgang er noe alle mennesker møter i løpet av livet. Er vi flinke nok til å stimulere den indre motivasjonen?

 

– Det mentale skal være en del av all trening vi foretar oss. Vi må også se på og matches. Hvis våre systemer bare går på å trene og konkurrere, og ikke inkluderer lek og moro kan det hende vi sakte men sikkert dreper motivasjonen. Vi må finne balansegangen i hva som er for lite og hva som er for mye.

 

Hanssen sier nyheten som at Børsheim skal legge opp fortsatt er så fersk at han foreløpig ikke kan si noe om plassen hans i Team Norway-troppen blir erstattet av en annen, eller om plassen utgår.

 

– Det har vi ikke hatt tid til, men vi skal se på hele opplegget, så hvilke konsekvenser dette får for Team Norway er for tidlig å si. Jeg kan si så mye som at jeg ikke er bekymret for Knut. Han er en ekstremt velutdannet og fornuftig gutt som det kommer til å gå bra med. Men det er synd at vi mister en som har gjort det så bra.