Rory McIlroy har ikke vært seg selv lik på PGA-touren denne sesongen. Den tidligere verdenseneren ligger på 32.-plass i FedEx Cup med «bare» tre topp-10-plasseringer ni siste turneringer, som er lite til nord-iren å være, og han har ikke vunnet siden november 2019.

Denne uken misset han cuten i The Players med god margin etter å ha åpnet turneringen med en runde på 79 slag, hans dårligste runde på PGA-touren siden 2013. McIlroy har tilsynelatende dårligere kontroll på svingen enn på lenge og har begynt å misse slagene begge veier, og ryktene skal ha det til at han har pratet med flere svingtrenere den siste tiden som følge av at hans egen trener Michael Bannon er korona-fast hjemme i Nord-Irland.

Etter å ha røket ut fra The Players, tok McIlroy bladet fra munnen og fortalte hva som virkelig har vært roten til problemene hans denne sesongen.

Jakten på mer lengde.

På spørsmål fra pressen om hva han er mest frustrert over for tiden, brukte han over 20 sekunder før han klarte å svare. Og da han først begynte å prate, var han som alltid forfriskende ærlig:

– Alt disse svingproblemene kommer nok fra oktober i fjor da jeg begynte å bli dratt inn i hastighetstrening og de greiene der. Svingen ble flat, lang, og fikk for mye rotasjon. Jeg har åpenbart fått mer fart og slår lenger, men hva det gjorde med svingen min som helhet, var nok ikke bra. Nå kjemper jeg for å komme tilbake fra det, sier McIlroy.

Rory har vært en av tourens lengstslående spillere i en årrekke, men i år har Bryson DeChambeau tatt det til et nytt nivå med sitt ekstreme lengdeøkningsprosjekt. Mange spillere har kastet seg på bølgen og latt seg inspirere, deriblant Viktor Hovland, som har klart å kombinere sin imponerende presisjon med driveren med enda mer lengde – noe som har løftet spillet hans til nye høyder.

Men for McIlroy har det ikke fungert. Og sannsynligvis var det også helt unødvendig, med tanke på hvor langt han slo i utgangspunktet.

– Jeg hadde løyet hvis jeg hadde sagt at dette ikke hadde noe med hva Bryson gjorde i U.S. Open, sier McIlroy, og henviser til DeChambeaus majorseier i høst, der han ga blanke i den høye roughen og dundret ballen av gårde med driveren og prioriterte korte wedge-slag inn fra roughen i stedet for å ha jernslag fra fairway.

 

 

– Jeg tror mange spillere så den seieren og tenkte «wow». Hvis det er måten de kommer til å sette opp golfbaner i fremtiden, hjelper det (med så mye lengde).

– Men det folk ikke anerkjenner, er hvor god Bryson er ut av roughen. Ikke bare på grunn av hvor bratt svingen hans er, men de korte jernene hans er lengre enn standardlengde, så han kan få litt mer fart gjennom roughen enn oss andre.

McIlroy har den tredje beste statistikken på tee fra PGA-touren i år og slår nest lengst etter DeChambeau. Den økte farten har imidlertid gått på bekostning av andre deler av spillet: han er kun rangert som den 87. beste spilleren på innspillene, et fall på 70 plasser fra i fjor. Spesielt dårlig har det gått med de korte jernene og wedgene, hvor han ligger utenfor topp-150 på PGA-touren.

– Jeg trodde at mer fart var en god ting. Men jeg måtte kanskje ofre andre deler av spillet mitt for å komme meg ditt. Nå må jeg ta det litt tilbake igjen, sier McIlroy.