Når U.S. Open braker løs torsdag, er det første gang på 32 år at Merion er vertskap for turneringen. Stedet er fullt av historie, og har arrangert mesterskapet ved fire anledninger tidligere.

 

Mest minneverdig av dem alle var i 1950, da Ben Hogan stod for det som i dag regnes som en av golf- og idrettshistoriens største bragder.

 

16 måneder tidligere holdt Hogan på å dø i en kollisjon med en buss i hjemme i Texas.  Det var en tidlig februarmorgen utenfor småbyen Van Horn da han og kona overlevde den dramatiske frontkollisjonen. Hogan kastet seg foran kona for å beskytte henne rett før det smalt, noe som reddet livet til dem begge. Da ambulansepersonell ankom ulykkesstedet hadde rattstammen penetrert førersetet i brysthøyde.

 

36 år gamle Hogan kom seg fra ulykken med dobbelt brudd i bekkenet, brukket krageben, brudd i venstre ankel og brist i ribbeina – alle skader som skulle hemme ham på ulike måter resten av livet.  Hogan var imidlertid ikke i ordentlig livsfare før to uker etter ulykken, da det begynte å danne seg blodpropper i benet, noe som resulterte i en hasteoperasjon. 

 

Legene fortalte ham det var store muligheter for at han aldri kunne gå igjen. Men Hogan kjempet seg tilbake, og 59 dager etter ulykken forlot han sykehuset.

 

I november, ni måneder etter ulykken begynte Hogan å svinge golfkøllene igjen. Ved starten av 1950-sesongen var han tilbake på PGA-touren i Los Angeles Open. Der sjokkerte han ved å dele ledelsen med Sam Snead etter fire runder, men måtte til slutt gi tapt i omspill. 

 

– Beina hans var rett og slett ikke sterke nok til å bære hjertet hans lenger, skrev sportsskribent Grantland Rice om Hogans bragd. 

 

Fem måneder senere skulle Hogan toppe prestasjonen.

 

Stående på det 72 hullet av U.S. Open på Merion Golf Club var Hogan i delt ledelse med Lloyd Mangrum og George Fazio. Det var etter at utslaget fant midten av fairway at fotograf Hy Peskins fanget Hogans karrieredefinerende øyeblikk.

 

Med sitt berømte enerjern traff Hogan green. Derfra toputtet han for par, og i et utmattende 36-hulls omspill klarte han det han ikke maktet mot Snead noen måneder tidligere, og vant hele turneringen.

 

«Den mest utrolige bragden i sportshistorien» skrev journalist Red Smith om den historiske turneringen. 63 år senere er det fortsatt mange som er enige med ham.

 

En av dem er Adam Scott. Da han spilte en innspillsrunde på Merion for tre uker siden kjøpte han samtidig en plakat med det ikoniske Hogan-fotografiet på hull 18.

 

– Det er gøy å være på et sted som spiller en stor rolle i golfhistorien, sier Scott.

 

Hogan fortsatte å vinne etter seieren på Merion. Han skulle vinne ti ganger til på PGA-touren, inkludert to U.S. Opens, to Masters og en The Open før karrierens siste seier i Colonial National Invitation i 1959. 

 

Ønsker du å lese mer Hogans utrolige comeback anbefaler vi David Barrets bok «Miracle at Merion: The Inspiring Story of Ben Hogan’s Amazing Comeback and Victory at the 1950 U.S. Open». 

 

Hva mener du er det største øyeblikket i golfhistorien? Bruk kommentarfeltet under og si din mening!

 

 

Relaterte US Open-saker

 

U.S. Open-banen hull for hull

 

– En tour-bane på steroider

 

Drømmeball i U.S. Open

 

Lover knalltøff U.S. Open

 

Finn én feil: Slik blir U.S. Open-pinnene

 

(Kilder: wikipedia.com/businessweek.com)