Søndag

 

Det ble ikke spilt mange hull før himmelens porter åpnet seg. Regnet på Valhalla kom i mengder bare Noah hadde satt pris på. Banemannskapet gjorde en heroisk innsats, men noen konsekvenser fikk været. De hadde startet uten ballplassering og da kunne man heller ikke endre på det etter regnskyllet. Banen var veldig myk og greenene forholdsvis enkle for spillere på dette nivået. Det ble også forsinkelser, noe som skulle sette sitt preg på avslutningen.

 

 

 

 

McIlroy startet meget dårlig. Med +2 etter seks hull hadde han mistet forspranget. Midt i runden var det han som måtte jage. Stenson, Mickelson og Fowler kjørte sterkt på og satt press på McIlroy. Da det kunne vippe i fordel trioen viste McIlroy storhet. Hull 10 er et par 5 de færreste klarer å nå på to slag. McIlroy slo driver med samme autoritet og styrke som vi har sett de siste ukene. På innspillet la han seg to meter fra flagget etter 250 meters slag med en fairwaywood. Fantastisk golf og eagle for en bestemt nord-irsk mester.

 

Nå snek mørket seg på. Skulle det bli mandagsavslutning? Fowler gjorde ikke saken bedre ved å slå over på feil fairway og ende opp med måling av lengder i flere minutter. Trioen Stenson, Mickelson og Fowler klarte ikke å hente inn slag på slutten. Phils bogey på hull 16 sendte ham til -14, samme score som Stenson og Fowler. På det tidspunkt var de ett slag bak McIlroy. Så var det klart for nok et øyeblikk med storhet.

 

Etter strålende innspill fra fairwaybunker på hull 17 var det duket for ny birdie og to slags ledelse. Når McIlroy spiller på sitt beste er han på et annet nivå. Nå var det spenning rundt to spørsmål. Hvem i den jagende trioen kunne klare eagle på hull 18 og måtte de avslutte på mandag?

 

Fair play hører hjemme i golf. Det fikk vi se på dagens siste hull. Nå var det så mørkt at det var helt på grensen men ingen ville komme tilbake i morgen. McIlroy og Wiesberger var nok en gang i ryggen på Fowler og Mickelson på tee.

 

– Vil du slå ut, spurte Fowler.

 

 

 

 

Litt tvil ble det da Mickelson og caddie Bones startet å rusle mot fairway, men McIlroy fikk slå ut over hodene deres og vi gikk mot endelig avgjørelse i dag. 

 

– Vi ville la dem slå ut for å unngå at de blåste av. Vi kunne spilt for å legge mer press på, men Rory har spilt brukbar golf i det siste og tar en fortjent seier, sa Fowler som tross et surt nederlag beholdt humøret.

 

Spillerne slo om hverandre. Mickelson og Fowler ventet ved green når Wiesberger, som ikke fikk en eneste birdie i dag, og McIlroy slo innspillene. To slag bak for de to amerikanerne og nærspillsmester Mickelson er 20 centimeter fra å sette chippen for eagle. Det skulle bli litt drama på slutten, ikke bare på grunn av lyn og torden som nærmet seg mens mørket siger på. Mickelson er ferdig på -15, ett slag bak lederen på banen.

 

Med McIlroy i greenbunker på to står Fowler foran en putt på to meter for birdie. Sette denne og håpe motstanderen feiler, det var alt han kunne håpe på. Men putten går i hullkant og ut. Scenen er klar for formspilleren McIlroy. Bunkerslaget er kanskje ikke så bra som forventet. Han står foran en vanskelig putt og det er så mørkt at man lurer på om det hadde vært best å avslutte mandag. Selvsagt setter han den helt inntil hullet. Wiesberger gjør seg ferdig, McIlroy puster dypt et par ganger og ruller ballen det lille museskrittet for seier.

 

For Fowler var det nok en stor majorturnering men heller ikke denne gang ble det full uttelling. Han har en femte-, to andre- og en tredjeplass i majorturneringene i 2014.

 

– Dette er den første som gjør litt vondt. Noen svinger på siste ni var dårlig og jeg feilet noen ganger. Det ble vanskelig å lese puttene i mørket, det var kjedelig å misse på siste greenen.

 

Selv med birdie hadde han ikke klart å stoppe McIlroy. Han kjører på som et tog og henter fram den mest utrolige golfen når det er nødvendig. Det er en annerledes tid enn Tigers æra, men Rory McIlroy er så imponerende at man må trekke sammenligninger. Sammenbruddet i Masters lå i bakhodet hos mange i dag. Det var sterkt å komme tilbake etter den dårlige starten i dag og som han selv sa var det en ny måte å vinne på.

 

– Det har vært helt utrolig. Jeg har spilt mitt livs beste golf. Denne var litt annerledes enn de andre majortitlene og jeg viste styrke der ute. Takk til Phil og Rickie som viste klasse da de lot oss slå ut på hull 18. Jeg ville vinne denne i dag. Det var spesielt vanskelig med bunkerslaget siden det var så mørkt at dybdesynet ikke fungerte helt i sanden. Jeg måtte bare slå den ut og satse på toputt.

 

Seiersintervjuet ble av den korte sorten i flomlysene og blitsregnet, men det var en tydelig glad og litt lettet vinner som mottok publikums hyllest og en enorm pokal.

 

 

 

 


 

Lørdag

 

Jason Day måtte over bekken for å finne ballen på hull 2 men reddet mesterlig par. Rory McIlroy gikk i vannet på hull 4, også han rodde i land par. Det virket som om lederballen var sin egen verste fiende, for utforderne gjorde seg ikke spesielt bemerket i starten. Adam Scott hadde gått en glimrende runde på -5 og spilt seg opp på -7 totalt. Louis Oosthuizens -4 sendte ham til -9 og Jamie Donaldson som jager Ryder Cup plass var i klubbhuset på -8. De satt et visst press på lederne og viste samtidig at det var gode birdieforhold på Valhalla.

 

 

 

 

Bogey for McIlroy på hull 12 gjorde at alt åpnet seg opp. Tre mann var i ledelse på -10 – McIlroy, Fowler og Palmer. De største brølene på banen kom for Phil Mickelson. Han lå hele tiden like bak teten og få spillere vekker så mye følelser hos amerikanerne. Nå begynte det å ligne en tettspilt majorturnering. Butch Harmon etterlyste noen som ville ta initiativet.

 

– Kan vi få noen til -11, kom det fra studioeksperten hos Sky Sports.

 

Bernd Wiesberger svarte Harmon med et nydelig innspill og tre centimeters putt for birdie. -11 på østerrikeren og alene i ledelsen. Men ikke lenge, for McIlroy svarte direkte. Det var kanskje litt kjedelig i starten av runden men spillet, spenningen og stemningen tok seg kraftig opp. Wiesberger vant for første gang på European Tour for to år siden. Han er et ubeskrevet blad for amerikanerne men i Europa kjenner man ham som en solid spiller.

 

– Jeg forventet ikke å være i toppen etter tre runder. Dette er stort. Jeg følte meg bra der ute, rolig. Utslaget på første var godt og det hjalp. Det var hyggelig å spille med Phil, stemningen var god. Jeg vet jeg hører til der ute med de andre. I dag klaffet det med forholdene og banen som passet meg. 

 

 

 

 

Som vanlig med Mickelson går det slag i alle retninger. I dag så det stygt ut for Wiesbergers spillepartner, men et birdierush på slutten sendte ham inn i tetkampen. Fire birdies på de fem siste hullene betyr -10 for Phil, tre slag bak ledende McIlroy. Det blir enten eller i morgen når han skal jage på for å hente inn disse slagene.

 

Henrik Stenson er med selv om han egentlig ikke hadde noen god dag. -9 totalt er fire slag bak men innenfor rekkevidde.

 

– Ingen spesielt god dag. Senket noen gode putter. Nøkkelputten var på 15 der jeg reddet bogey og så klarte å avslutte birdie-birdie. Jeg må fortsette å spille mitt spill i morgen. Skulle heller vært to foran enn to bak men jeg er med der oppe.

 

Rickie Fowler er en ny mann under Butch Harmon. Svingen er endret til mer oppover i baksvingen, ikke så mye rundt. Harmon legger også stor vekt på at de har jobbet med det mentale. -4 i dag var ikke spektakulært, men gode golfere scorer godt også når det ikke ser så pent ut. Fowler presterer jevnt godt i majorturneringene. I morgen blir det sikkert fokus på rivaliseringen mellom Fowler og McIlroy, en duell golfsporten trenger.

 

 

 

McIlroy slet litt der ute i dag. Fire hull før slutt var han tilbake på -9. Feilslagene resulterte i dårlige situasjoner og han gjorde noen ukarakteristiske feil med wedgene. Men McIlroy har et ekstra gir eller tre. Innspillet på hull 16 var magisk og med tre birdies på de fire siste hullene endte han opp alene i tet på -13. Ett slag på Wiesberger, to på Fowler og tre til Mickelson og Day. Det er status før finalerunden. Kvartetten Oosthuizen, Stenson, Illonen og Palmer på -9 har lyst og er kapabel til å blande seg inn, men det er svært sterke spillere de har foran seg.

 

– Det er ikke den største ledelsen jeg har hatt. Men jeg har fremdeles kontroll på turneringen. Det er et godt utgangspunkt for morgendagen, sa Rory til pressen etter å ha senket lederbirdien på hull 18.

 

For å understreke hvor sterkt McIlroy spiller på sitt beste. Hull 16 er par 4 på 464 meter. Han spilte det driver, nierjern og putt for birdie.

 

 

 

 

 

 


 

Fredag

 

På regntunge Valhalla viste McIlroy igjen storhet. Alt ved spillet hans virker solid. Kanskje mest av alt driveren som gang etter gang banker ballen ned fairway. 71.43% har han truffet nå, snittet er 66.66%. Da blir det uttelling i form av birdies, og i dag også en eagle. Den kom på hull 18. 280 meter drive i fairway, innspill fra 185 meter til 10 meter fra flagget. Putten senkes for eagle. Så enkelt kan golf spilles. Eller så enkelt ser det ut når verdens for øyeblikket beste golfer er i form.

 

– Jeg føler at det går bra. Jeg har selvtillit. Slår ballen stort sett veldig bra, jeg har kontroll på både spillet og følelsene mine.Jeg må fortsette med dette gjennom helgen.

 

Seier i The Open på Royal Liverpool ble fulgt opp med førsteplass i WGC Bridgestone Invitational på Firestone. To utrolig sterke seire og nå kan det bli tre på rad. Det er vanskelig å vedde mot en spiller som ser ut til å ha full kontroll på alt. En av beslutningene han tok for å få tilbake kontrollen var å droppe Twitter under turneringer. Vi får nok bare høre fra Rory tre dager i uken i lang tid fremover.

 

 

 

 

 

Krypende Tiger, sutrende Bubba.

 

Det spilles god golf på Valhalla. Stjernene er i ferd med å innfri og unge fremadstormende spillere viser seg fram før Ryder Cup. Men det er to andre historier som får de største overskriftene i dag.

 

Tiger Woods sliter. Han sliter voldsomt. Alt tyder på at ryggen ikke er så bra som han sa før turneringen. Både kroppsspråk og ansiktsuttrykk viser at han har smerter og golfslagene understreker problemet. Før var publikum stille når Tiger skulle slå og ventet på et vanvittig slag. Kanskje hans berømte stinger med fairwaywood. Nå er publikum stille og krysser fingrene mens de ikke helt vet hva de får servert. 30-40 meter venstre fra tee er ikke uvanlig nå, og puttene faller sjelden i uansett fra hvilken lengde han slår dem.

 

I dag startet nedturen for alvor på hull 4. Bogey der ble fulgt opp med par, men så kom det en dobbel bogey etterfulgt av bogey. Fire tapte slag på fire hull, +7 totalt og på vei ut av turneringen med en rygg som ikke kan være god når han må opp fra sofaen for å få tak i fjernkontrollen. Det har vært mye snakk om Tiger, Tom Watson og Ryder Cup. Nå tyder alt på at Tom Watsons valg ikke blir så vanskelig.

 

På det tidspunktet Bubba Watson begynte å krangle og kjefte i dag var han to under par. Det skulle man ikke tro, for humøret lignet mer på en som spilte sitt livs dårligste runde. Den humørsyke amerikaneren gjorde seg selv til dagens hovedperson i sosiale media ved å blant annet skylde på vann på køllen når det regnet. Han var ikke alene om å spille i regnet. Å be caddien ted Scott pegge opp ballen mens man står under paraplyen er heller ikke spesielt bra for stemningen. For amerikanske golffans toppet det seg da f*** ordet kom etter et slag i vannet.

 

 

 

 

Etter runden så Bubba seg nødt til å be om unnskyldning. For ordens skyld – Bubba gikk en over par i dag er på par totalt.

 

Bubbas historie på golfbanen er ikke rosenrød og uskyldig. Han gikk fra å skjelle ut Steve Elkington til å bli religiøs og snillere, men fasaden sprekker til stadighet. Under Open de France for tre år siden klarte han å irritere en hel nasjon. Han mislikte at tilskuerne gikk så nært spillerne og skjønte ikke helt alt dette med Frankrike.

 

– Jeg kan ikke navnene på alle disse tingene. Det store tårnet, Eiffeltårnet. Og en bue eller noe sånt der vi kjørte rundt i ring. Og så er det det der som begynner på L – Louvre, noe slikt var det.

 

Under treningsrunden tirsdag denne uken hadde PGA lagt opp til long drive konkurranse på det ene hullet. Spillerne var villig med, bortsett fra Bubba. Han insisterte på at han var der for å trene seriøst og slo jern. Selv om han selv sa at han kom til å slå driver hver eneste runde på dette hullet.

 

Mange kjente navn havner utenfor cutgrensen. Tiger, Bradley, Spieth, Ishikawa, Simpson og Jimenez er blant dem. Trolig faller også Harrington og Kaymer på feil side. Men i morgen blir det topp golf som står for underholdningen og overskriftene. McIlroy/Day i lederball og Stenson, Furyk, Fowler og Mickelson jagende bak. Følg sendingen på Viasat Golf fra klokken 20.00.

 

 


 

Torsdag

 

Første dag på Valhalla har sendt noen overraskelser inn i tetstriden. Spilleforholdene har vært gode og feltet scorer veldig bra på banen som var vertskap for Ryder Cup 2008. Det er passende at amerikanernes siste turnering før uttaket spilles her, åstedet for deres eneste seier siden 1999.

Lee Westwood har ikke imponert noen så langt i år. Den tidligere verdenseneren har falt til 34. plass på verdensrankingen. Senest for få dager siden kunne man se program på tv der det ble diskutert hvor utenkelig det egentlig skulle være å ikke ha ham med i Ryder Cup. For han har ikke vært på vei inn på laget, før i dag. Selv med en bogey og en dobbel bogey endte han på -6. Det ble plukket godt med birdies og spillet virket sterkt. Åpningsrunden var et viktig steg for Westwood og det europeiske laget.

Kevin Chappell kan så langt se tilbake på en helt grei sesong. Nesten en millon dollar er spilt inn og han er nummer 71 på rankingen. Men bare de ivrigste kjenner til Nikespilleren med den flate capsen. Holder han det gode spillet gående kan det bli flere. I dag hadde han et glimrende scorekort med seks birdies og ikke et eneste tapt slag.

 

 

 

 

Ryan Palmer er ikke ukjent med å stikke seg fram ved store anledninger. Det fører vanligvis ikke til noe stort til slutt for amerikaneren som er en av få som vitser og gir litt av seg selv på banen. Også han endte på -6 i dag etter syv birdies og en bogey. Han spiller jevnt og stødig men må beherske nervene hvis han skal hevde seg i helgen. Selv om rutinen er på plass forventer nok de fleste at han faller ned fra toppen etter to eller tre runder.

 

Bak trioen er det tett og det er kort mellom overraskelsene. Edoardo Molinari på -5 var fullstendig uventet. Den tidligere Ryder Cup helten har kanskje klart å dra nytte av teoriene han og Mark Broadie beviste i boken Every shot counts. Slaget bak italieneren finner vi finske Mikko Ilonen. Suksess for nok en av våre naboer altså, i hvert fall så langt. Mindre overraskende er det å se Henrik Stenson på -5. Runden ble preget av noen feilslag men svensken hentet seg mesterlig inn. Her fra hull 15 der han slo i vannet, droppet og reddet bogey med et nydelig slag til 40 centimeter fra koppen.

 

 

 

 

Rory McIlroy er i storform. Han drivet lengre enn Bubba Watson og gikk på -5 selv med tre tapte slag. Det ble en dobbel bogey på hull 10 og bogey på hull 11, men også godt med birdies. Feilslaget på hull 10 var av den dramatisk dårlige sorten, men ingenting ser ut til å kunne påvirke McIlroy nå for tiden. 

 

Chris Wood deler i skrivende stund plassering med McIlroy på -5. Engelskmannen har to hull igjen på en så langt glimrende runde uten tapte slag.

 

Andre europeere som preger øverste del av resultatlisten er Joost Luiten, Ian Poulter, Bernd Wiesberger, Danny Willett, Shane Lowry og Alexander Levy. Alle gikk på -3 og er i høyeste grad med. Amerikanerne er nok glad for å se at Jim Furyk beholder den gode formen. -5 i dag er veldig bra og vi må tre slag nedover listen før vi finner andre Ryder Cup spillere som Fowler og Walker.

 

Det ble mange runder under par i dag, men noen store navn sliter. Tiger Woods endte på +3 etter en runde der feilslagene kom tett. Det laveste punktet var trolig å misse 30 meter til venstre på et par 3 hull. Han har selv uttalt at ryggproblemene fra forrige turnering ikke hadde sammenheng med tidligere skade og at alt var i orden nå. Da gjenstår det bare dårlig form og en sving de fleste eksperter nådeløst slakter. Tom Watson skal gjøre sitt Ryder Cup valg denne helgen.