«Vi har akkurat blitt informert om at Phil Mickelson har trukket seg fra PGA Championship. Phil er regjerende mester og er kvalifisert til å være livstidsmedlem hos oss, og vi hadde ønsket hans deltagelse velkommen. Vi ønsker Phil og Amy det beste og ser frem til hans tilbakekomst til golfen», skrev PGA Championship i en overraskende Twitter-melding fredag kveld.

Phil Mickelson stod for en av golfhistoriens største prestasjoner da han i en alder av 50 år ble den eldste majorvinneren noensinne på Kiawah Island i fjor.

Mye har imidlertid skjedd siden den gang, og fra å være golfens mest populære mann for ett år siden, fikk han plutselig hele golfverdenen mot seg, både fans og spillere, etter at han kalte PGA-touren kvalmende grådige i et intervju i januar. Deretter gjorde han vondt verre da han forsøkte å rette opp i uføret og ringte forfatter og journalist Alan Shipnuck for å forklare sine synspunkt om Saudi-Arabias nært forestående superligaprosjekt.

(Artikkelen fortsetter under)

Det resulterte i sponsorflukt og at Lefty tok pause fra golfen på ubestemt tid. Mange ble overrasket da Mickelson valgte å stå over favoritturneringen The Masters for første gang siden 1994, men siden han er tittelforsvarer i PGA Championship, regnet de fleste med at han i stedet hadde penslet seg inn på et comeback der – spesielt med tanke på at han har stått oppført på deltagerlisten i flere uker.

– At Phil Mickelson gikk fra en nærmest overnaturlig prestasjon til å bli en slags paria på ett år, er nok en påminnelse om at folk flest fortsatt bryr seg mer om hvordan mennesker har det, enn om menneskers prestasjoner. Menneskerettigheter betyr mer enn underholdning, skrev Golf Channels profilerte kommentator Brandel Chamblee på Twitter da han hørte Mickelson-nyheten.

Ovennevnte Shipnucks mye omtalte biografi om Phil Mickelson slippes for øvrig på 17. mai – to dager før PGA Championship braker løs.

Nå er det mer nærliggende å anta at Mickelsons neste opptreden blir i åpningsturneringen til saudienes LIV Golf Invitational Series, som starter opp i London 9. juni. Touren har avslått Mickelson og de andre PGA Tour-spillernes søknader om å delta i turneringen, og dersom Mickelson likevel velger å delta, er det foreløpig usikkert hva som kommer til å bli konsekvensene.

PGA Championship starter på Southern Hills i Oklahoma 19. mai. Viktor Hovland vil være på plass, mens Tiger Woods er også ventet å gjøre sin første opptreden siden Masters-comebacket forrige måned.