Sentrale kilder i klubben sier til Norsk Golf at klubben har jobbet «under radaren» de siste månedene  for å få Challenge Tour tilbake. Miklagard var vert for Norwegian Challenge senest i fjor. Det ble den siste utgaven av Norwegian Challenge i Norge på ubestemt tid.

– De har vært i møte med European Tour på Wentworth, og European Tour har hatt en representant på Miklagard. De ble veldig imponert over det de så, sier en av kildene til Norsk Golf.

Nå bekrefter klubbens daglige leder, Tore Waagø til Norsk Golf at Miklagard er godt i gang med prosessen.

Vi jobber mot å få på plass en turnering allerede i 2016. Da må vi ha alt på plass før jul i år. Vi går inn i en avgjørende planleggingsfase i ukene fremover

Tore Waagø

– Vi jobber med hvordan vi skal utvikle Miklagard videre. Det er en del spennende ting som skjer med hele Miklagard, i det arbeidet er en turnering på størrelse med Challenge Tour ett av målene. Vi jobber mot å få på plass en turnering allerede i 2016. Da må vi ha alt på plass før jul i år. Vi går inn i en avgjørende planleggingsfase i ukene fremover, sier Waagø til Norsk Golf.

– Hvor stort er budsjettet?

– Vi jobber ut fra et ganske stort budsjett. Vi ønsker at dette ikke bare skal være en turnering. Vi vil ha en stor happening rundt det. Vi har kommet langt i planleggingen og arbeidet, men vi er ikke i mål, sier Waagø.

I tillegg til arrangementskostnadene, må arrangøren skaffe til veie premiepenger. Sist gang Norwegian Challenge ble spilt i Norge, var den samlede potten på snaue 1,5 millioner kroner. Premiepenger er den største budsjettposten i en slik turnering.

Golfforbundet positive

Waagø sier Miklagard jobber med prosjektet uavhengig av Norges Golfforbund –  enn så lenge. Han håper likevel på et samarbeid med NGF lenger frem i prosessen.

– Vi håper på et godt samarbeid. Vi har informert de om at vi jobber med å få en Challenge Tour-turnering. Vi skal ha et møte med NGF snart, og vi er avhengig av å ha de på laget. Vi ønsker ikke å gjøre noe på tvers av golf-Norge. Vi har et ønske om at de skal hjelpe til, men Miklagard skal være i førersetet og drive prosjektet, sier Waagø til Norsk Golf.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tore Waagø og Miklagard forsøker å få Challenge Tour tilbake til Norge. (Foto: Christian Døvle/Norsk Golf)

Golfforbundet er utelukkende positive til Miklagards initiativ:

– Det er et flott initiativ. Den type tiltak er med på å sette golfen på kartet i Norge og utenlands. Det er supert at Miklagard som organisasjon har tid, krefter og ressurser til å dra i gang noe slikt. Det er utelukkende positivt. De har bevist at de er en dyktig organisasjon, og er en av banene i Norge med best forutsetning for å gjennomføre en slik turnering. Vi skal selvfølgelig være i tett dialog med de, og se hvordan vi skal støtte et slikt prosjekt, sier kommunikasjonsansvarlig i NGF, Tom Rosenvinge til Norsk Golf. 

Rosenvinge påpeker at i de fleste andre Challenge Tour-turneringer er det vertsklubben som også står som arrangør, ikke landets golfforbund slik NGF gjorde i 2012 til 2014.

Må tenke på klubben først

Da NGF i fjor besluttet ikke å forlenge Norwegian Challenge-avtalen ut over 2014-sesongen, var et av hovedargumentene at forbundet ønsket å bygge opp en større base av spillere på Nordic League.

(Bakgrunn: Slutt på Norwegian Challenge etter 2014)

– Tanken bak Norwegian Challenge var å «lure» systemet ved å få spillere inn på et høyere nivå gjennom gratissjanser. Det har skapt en utfordring ved at man må spille på to tourer samtidig. Det er både lite kostnadseffektivt og vanskelig.Fremover ønsker vi å tydeliggjøre for våre spillere at de må gå gradene og gjøre seg fortjent til startene sine, sa sportssjef Øyvind Rojahn til Norsk Golf den gang.

Skulle Miklagard arrangere Challenge Tour neste år, vil de også disponere et tyvetalls wild cards som de kan fordele til ulike spillere.

– Vi mener en Challenge Tour-turnering er viktig for herregolfen. Vi er ikke uenige i NGFs beslutning i fjor, og jeg er helt enig med dem at Nordic League er nivået de fleste herrespillerne hører hjemme på for øyeblikket. 

– Samtidig tror vi det er positivt, dersom vi har muligheten til å gi ut noen frikort her og der. Når vi som klubb arrangerer må vi uansett først og fremst tenke på hva som er positivt for vår klubb. Det er det vi må tenke på i en prosess som dette, sier Tore Waagø til Norsk Golf.

Han sier fjorårets Norwegian Challenge hadde stor betydning for klubben, både blant ansatte og medlemmer.

– Det var veldig bra for klubbfølelsen. Det styrket mijøet, og vi fikk mange frivillige. Greenkeeperne elsket å jobbe mot Norwegian Challenge. De jobbet for at banen skulle vise seg fra sin beste side. Medlemmene fikk utbytte av det gjennom en bedre bane hele året.