Det er litt av en CV Viktor Hovland er i ferd med å opparbeide seg. 

NCAA-mester med Oklahoma State. U.S. Amateur Champion. Silver Cup-vinner i The Masters med den laveste amatørscoren på 58 år. Fire ganger vinner på college. Reality-stjerne på Golf Channel. 

Og nå: verdensener for amatører.

21-åringen har i løpet av det siste året etablert seg som et av verdens beste unge golftalenter. Nå har han papirene på at han er det aller fremste.

Les også: Historiske Hovland beste amatør på 58 år i Masters-debuten!

Da den offisielle verdensrankingen, World Amateur Golf Ranking, ble oppdatert onsdag ettermiddag, hoppet Hovland fra andre- til førsteplass på rankinge

Viktor Hovland med barndomshelten Sergio Garcia under oppladningen til Masters. (Foto: Christian Døvle/Norsk Golf)

Der har det aldri vært noen norsk spiller tidligere.

For å sette prestasjonen i perspektiv er dette noen av navnene som har okkupert toppen av amatørrankingen tidligere:

Rory McIlroy, Jordan Spieth, Jon Rahm, Rickie Fowler, Bryson DeChambeau, Matthew Fitzpatrick, Patrick Cantlay og Joaquin Niemann.

(Artikkelen oppdateres)

Hovlands delte 32.-plass i The Masters, som hadde vært verdt over 600 000 kroner hvis han hadde vært profesjonell, sikret ham 20,9 nye poeng på WAGR.

Det tilsvarer cirka en seier i en stor collegeturnering, og med tanke på alle verdensstjernene han slo på Augusta, kan man argumentere for at poengfangsten på rankingen burde vært enda større, prestasjonen tatt i betraktning.

Tourstjerne-nivå

Hver uke når verdensrankingen for amatører oppdateres onsdag ettermiddag, er landslagstrener Niklas Diethelm blant dem som følger spent med.

Han har gnidd seg i hendene det siste året etter hvert som Hovland har klatret stadig nærmere toppen.

Han sier det er vanskelig å fatte hvor stor prestasjon det er å bli best i verden av amatørene.

– Det som har slått meg når jeg har fulgt med på WAGR, er at det er veldig gode odds for å lykkes på touren for spillerne som har vært nummer 1. 

– At fire amatører klarte cuten i Masters for første gang på 50 år, sier mye om hvor mye amatørgolfen har utviklet seg. Og Viktor er nå best av disse. Du trenger bare å se på navnene som har vært nummer én, for å forstå hvor stort dette er. Også er det en spiller fra lille Norge som klarer det. Han kommer til å fortsette å gjøre mye som «første nordmann» fremover!

(Artikkelen fortsetter under)

Landslagstrener Niklas Diethelm (til høyre), her med Stavanger-pro Are Friestad, har ledet landslag med flere av de største golftalentene som har vært i Norge. (Foto: Benjamin A. Ward)

Diethelm sier rankingen er et enda bedre kvalitetsstempel enn seier i enkeltturneringer, som for eksempel U.S. Amateur-seieren i august i fjor.

– Rankingen baserer seg på alle resultater to år tilbake i tid. Man kan ikke flakse seg til en toppranking. Du må være en veeeldig god golfer over lang tid for å bli nummer én. Det er et fantastisk kvalitetsstempel. Det er mange som klarer å vinne én turnering, men Viktor er i toppen hele tiden.

Ser vi på spillerne som har vært enere på amatørrankingen, er dette spillere som veldig ofte hevder seg på de aller største tourene med en gang

Niklas Diethelm

Diethelm sa i et intervju med Norsk Golf i 2017 at spillere som ligger topp-50 på verdensrankingen, ofte har et bra Challenge Tour-nivå, topp-100 er spillere som er kapable til å vinne på Nordic League, mens spillere rundt 300-400 på verdensrankingen ofte er stabile Nordic League-spillere.

Så hva med de som har vært helt på toppen?

– Ser vi på spillerne som har vært enere på amatørrankingen, er dette spillere som veldig ofte hevder seg på de aller største tourene med en gang, sa Diethelm.

Les også: V for Viktory: Historien om Viktor Hovlands gjennombrudd

Han understrekte samtidig at dette absolutt ikke er noe fasitsvar, men først og fremst gjelder spillere som har klart å holde posisjonene sine på rankingen over lengre tid.

Og Viktor Hovland har nå vært blant de ti beste amatørene i verden i over et år.

Golf Channel-ekspert imponert

Under The Masters møtte Norsk Golf Brandel Chamblee, en av USAs mest nådeløse og kunnskapsrike golfkommenatorer. The Golf Channel-eksperten legger lite imellom når han analyserer spillet til verdens beste spillere. 

Da vi spurte ham om Viktor Hovland, lyste øynene hans opp.

– Da jeg så ham svinge på Bears Club i Florida for en måned siden, begynte jeg å tenke på hvor mye golfsporten har forandret seg. Jeg gleder meg til å se ham denne uken, sa Chamblee, og la til:

– Jeg kan bare tenke meg hvor stort det er for Norge å få frem en slik spiller!

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Vi møtte Brandel Chamblee i pressesenteret på Augusta under The Masters. Han var mer enn villig til å prate om Viktor Hovland. (Foto: Christian Døvle/Norsk Golf)

Chamblee var full av superlativer om svingen til Hovland og sa at når han så nordmannen spille, tenkte han at tiden var inne for at en amatør skulle klare å avslutte The Masters under par for første gang på åtte år.

Det var en spådom han fikk rett i.

Proff etter U.S. Open?

Det store spørsmålet nå er når Hovland blir proff. Tidligere har han hintet om at han blir proff etter U.S. Open for å forsøke å skaffe seg en PGA Tour-kategori i løpet av sommeren.

Da Norsk Golf pratet ham rett etter The Masters, var han imidlertid litt mer hemmelighetsfull.

– Det må være en riktig avgjørelse basert på mange grunner. Jeg skal gå i tenkeboksen neste uke, svarte han.

Hovlands caddie under Masters og coach ved Oklahoma State University, Alan Bratton, svarte på sin side at han trodde planen fortsatt var å bli proff.

– Jeg er ganske sikker på at han kommer til å bli proff til sommeren. Han har definitivt det som skal til, svarte han.

Les også: Hovland vurderer å droppe The Open – dette er hans veier til PGA-touren