Nærmer seg Europa-touren

Espen Kofstad tok sin tredje strake topp 5-plassering i Finnish Challenge søndag. Nå er det ikke mange euroene som gjenstår for å nå sesongens store mål.

Espen Kofstad sa etter seieren i Acaya Open for to uker siden at han skulle smi mens jernet var varmt. Så langt har alt gått etter planen.

Losby-golferen er virkelig inne i en god stim om dagen. I den siste turneringen på programmet før Norwegian Challenge ble det nok en topp 5-plassering for Kofstad, som de to siste ukene har notert seg for både en seier og en tredjeplass.

Med en avslutningsrunde på 69 slag klatret Kofstad fra 12. til delt 5. plass. Hans fem birdies, tre bogeys og resten par tok ham til seks under par sammenlagt, ni bak den overlegne vinneren Kristoffer Broberg. Svensken, som tidligere i år vant på Nordea Tour på Miklagard, dominerte i Finland, og vant til slutt med seks slags margin på andremann, Wil Besseling fra Nederland.

Kofstad lå akkurat innenfor topp 10 før det siste hullet, men sikret en femteplass med birdie på det avsluttende par 5-hullet. Dermed er han nok et skritt nærmere Europatour-billett neste sesong.

– Spillet var fint. Jeg slo fine slag, fikk ikke i noe særlig med putter, men må si meg fornøyd. Jeg spilte veldig bra mot slutten, oppsummerer Kofstad dagen til Norsk Golf.

Kofstad lå før helgens turnering på 7. plass på Challenge Tours pengeliste, med 51 000 innspilte euro. Av spillerne over ham på pengelisten var det kun Magnus Carlsson som spilte denne helgen, men svensken endte langt bak på 45. plass. Med 6 375 euro på søndagens sjekk, vil Kofstad klatre opp til femteplass når Order of Merit oppdateres.

Nå gjenstår snaue 13 000 euro for å nå totalen som sikret topp-15 på fjorårets pengeliste. Med 11 turneringer igjen på programmet ser det meget lovende ut så langt.

Elias Bertheussen har også vært i aksjon denne uken. Etter å ha levert scorer på 70, 71 og 72 slag, måtte han opp i 76 slag søndag. Med en birdie, fire bogeys og en dobbeltbogey falt han fra 40. til 56. plass.

Nå venter Norwegian Challenge på Byneset for Kofstad, Bertheussen og resten av norgeseliten. Sist gang Kofstad spilte der endte han opp som suveren norgesmester. Og hva hadde vel vært et mer passende sted for Kofstad å sikre Europatour-billett enn på hjemmebane?

– – – – – –

Runde 3

Espen Kofstad klarte ikke å holde det gode spillet gående under «moving day» i Finland, men er fortsatt godt plassert før avslutningsrunden.

Med en luke på åtte slag opp til lederen Kristoffer Broberg, er det dog lite sannsynlig at det blir seier på Kofstad denne helgen. Nordmannen startet dagen på delt andreplass, men falt tilbake etter en skuffende 73-runde (+2). Det var hans første runde over par siden åpningsrunden av Acaya Open 18. juli, turneringen han til slutt endte opp med å vinne.

Med to birdies, to bogeys og en dobbelbogey på scorekortet lørdag, falt Kofstad til fire under par for turneringen og delt 12. plass sammen med sv andre spillere. Selv om seieren nok er utenfor rekkevidde, er det kort vei opp til en pallplassering for 25-åringen. Han har nå tre slag oypp til topp-fem, og fire opp til Peter Uhlein og Wil Besseling som deler andreplassen.

Nå handler det bare om å sikre seg en så god plassering som mulig, slik at han kan stramme inn grepet ytterligere om en topp 15-plassering på Challenge Tours pengeliste ved sesongslutt.

Også Elias Bertheussen falt nedover leaderboardet i lørdagens tredjerunde. Etter å ha levert scorer på 70 og 71 slag innledningsvis, ble oppskriften 72 slag i dag. Dermed falt han til delt 40. plass og even sammenlagt.

– – – – –

Runde 2

Espen Kofstad surfer på en bølge av selvtillit om dagen. Nå ligger han på andreplass etter halvspilt Finnish Challenge.

Losby-golferen så lenge ut til å avslutte dagen i delt ledelse, men med bogey på det 16. hullet landet Kofstad til slutt på seks under par. Det gir ham delt andreplass med fire andre spillere, ett fattig slag bak lederen Kristoffer Broberg fra Sverige.

Kristoffer Broberg er nok et kjent navn for mange nordmenn. Det var han som stakk av med seieren i fjorårets Mørk Masters, og også i Nordea Tour-turneringen på Miklagard for noen uker siden.

Før bogeyen på det 16. hadde Kofstad rukket å gjøre fem birdies i løpet av sin runde. Scoren på 67 slag var en bedring på to slag fra åpningsrunden, og løftet ham fire plasser opp fra 6. plassen han startet dagen. 25-åringen er inne i en god stim om dagen, og gjør sjelden feil.

– Jeg traff mange fairwayer og mange greener, og hadde ingen store feil. Det går ganske på skinner!, oppsummerte Kofstad spillet sitt overfor Norsk Golf etter runden.

– Jeg er inne i en god stim om dagen, og alt bunner ned i selvtillit. Nå vet jeg at jeg kan slå alle her, og det har roet meg veldig ned de siste ukene. For noen uker siden var jeg utenfor topp-45 på pengelisten som kvalifiserer seg til Rolex Trophy om noen uker. Nå kan jeg bare slappe av og fokusere på å spille mitt eget spill. Det føles veldig enkelt om dagen.

– Min første seier var en tøff barriere, for jeg visste ikke om jeg hadde det i meg. I fjor trodde jeg ikke at jeg kunne klare det, men nå om dagen surfer jeg på en bølge av selvtillit. Dette er den tredje helgen på rad jeg er nær toppen av leaderboardet, og det føles helt utrolig. Dette er et fantastisk sted, så det er ikke vanskelig å nyte banen. Nå forsøker jeg bare å sette pris på hvert eneste minutt, sier Kofstad til europeantour.com.

Fem slag bak ham henger Elias Bertheussen også godt med på delt 25. plass. Trønderen gikk fredagens runde på par. Dermed falt han fra 18. til 25. plass. Han og Kofstad var de eneste norske som klarte cuten.

Joakim Mikkelsen kom aldri ordentlig inn i rytmen, og misset cuten med syv slag margin etter sin andre strake 75-runde. Også for Peter Kaensche ble ukens turnering i Finland en kort affære. Med runder på 80 og 78 slag endte han nest sist.

– – – – – –

Runde 1

Selv uten innspillsrunde er Espen Kofstad oppe i toppen og kjemper for tredje uke på rad. Nå deler han 6. plassen i Finland.

Etter de siste par ukenes fangst, er den formsterke Losby-golferen nå i ferd med å feste grepet om en plass blant Europas ypperste golf-elite neste sesong. Kofstad fortalte etter seieren i Acaya Open for to og en halv uke siden at han planla å smi mens jernet var varmt. Så langt går alt etter planen.

Kofstad deler nå 6. plassen etter første runde av Finnish Challenge på Kytäjä Golf i Finland, og har bare en luke på to slag opp til teten. Kofstads 69-runde inneholdt fem birdies, tre bogeys og resten par. Det uten å ha trent på banen i forkant av turneringen.

– Det var bra å spille i dag, jeg spilte ikke innspill. Jeg har hatt vondt i ryggen, så det var bra å føle seg OK og spille fint, sa Kofstad til Norsk Golf etter runden.

I toppen deler Brooks Koepka (USA), Matt Haines (England), Roland Steiner (Østerrike) og Björn Åkesson (Sverige).

Slaget bak Kofstad er Elias Bertheussen nest best av de norske på en under par. Med fire birdies, en bogey og en lei dobbelbogey deler han 18. plassen så langt. Trønderen så lenge ut til å gå inn til en 71-runde, men gjorde en birdie på det nest siste hullet.

– Happy med -1-runde etter en litt slitsom dag med vind ute i de finske skoger. «Gunne» på videre i morgen, skrev han på sin Twitter-profil etter runden.

Joakim Mikkelsen har fått en tøff start på Challenge Tour-karriere, og ligger nede på 56. plass etter en åpningsrunde på fire over par. Det ble ingen birdies for drammenseren, som noterte fire bogeys og 14 par. Fem slag bak ham er Peter Kaensche bare to slag unna jumboplass. Med 80 slag på scorekortet deler han 150. plassen.

Espen Kofstad befinner seg nå oppe på en 7. plass på Challenge Tours Order of Merit (€50,948), og har igjen 20 000 euro for å nå fjorårstotalen som sikret en topp 15-plassering ved sesongslutt. Vi minner om at topp-20 på pengelisten sikrer spillerettigheter på neste års Europa-tour, mens topp-15 sørger for en mye bedre kategori.