Når Nordens høyest liggende golfklubb (800-100 m.o.h.), Skei GK i Oppland markerer sitt jubileum med turnering 22. august, er det ikke med en hvilken som helst hole-in-one-premie på hull 4. Der stiller sponsoren Hagen Bil fra Gjøvik med en splitter ny Kia Sportage til en verdi av 310 000 kroner.

Det ble spilt golf på Skei så tidlig som i 1935, men allerede etter tre år måtte golfbanen vike plass for beitedyrene i området. Det var først da gårdbrukeren og tidligere idrettsmannen Bjørn Hagemoen fattet interesse for banen 60 år senere at hjulene ble satt i gang igjen. Han allierte seg med banearkitekt Leif Nilsson, og i 1995 ble snoren klippet for Nordens høyest beliggende golfbane.

En bane oppe i høyden medfører noen ekstra utfordringer rent gressteknisk. Banen åpner ofte en måned etter sine nærmeste naboer, og klubben har fått utviklet en helt egen robust gressort som skal takle både divots og nedslagsmerker.

– Da banen var ny var Fellesskjøpet imøtekommende og lagde en gressort som egnet seg i høyden. Vi har i ettertid forsøkt skotsk høydlandsgress og andre ymse typer på banen, men nå har vi landet på Felleskjøpet-gresset. Det fungerer veldig bra, forteller Smith-Erichsen til Norsk Golf.

Appetitten for golf både blant lokalbefolkning og hytteturister økte raskt etter baneåpningen i 1995, og i 2003 ble banen oppgradert fra ni til 18 hull.  Klubben har siden den gang vokst til respektable 500 medlemmer. En stor andel av disse er hytteeiere. Eieren av banen er ingen ringere enn Olav Thon.

– Vi er klubben for sosialt fellesskap, spenning og god mosjon i høyfjellet. Klubben kan nå vise til stigende medlemsmasse og økende sponsorinntekter. I 2014 var 44 nybegynnere på kurs. Og så har vi en meget hyggelig baneeier som er snill med baneleien, sier Smith-Erichsen.

Jubileumsåret på Skei GK markeres med en rekke turneringer som kommer som perler på en snor gjennom sommeren.

– Og turneringen på lørdag blir prikken over i-en, smiler klubbens styreleder, Andreas Smith-Erichsen til Norsk Golf.

 

Les mer om Skei GK på www.skeigolf.no