Denne uken gikk de regionale kvalifiseringene av årets college-mesterskap av stabelen på fire ulike steder i USA, der de beste lagene fra hver «Regionals»-turnering avanserte videre til den nasjonale NCAA-finalen.

Det var imidlertid bare tre av turneringene som endte opp med å faktisk bli spilt.

Etter et par dager med mye regn i forkant av NCAA Regionals konkluderte imidlertid arrangøren med at banen «ikke var i mesterskapskaliber, og dermed tillot ikke banen den sanne mesterskaps-opplevelsen». Utfallet ble at NCAA avlyste turneringen, og de fem lagene som var høyest rangert før turneringen startet, avanserte automatisk videre.

For Norges beste amatørspillere Dorthea Forbrigd og Renate Hjelle Grimstad (University of Miami), og mange av de andre jentene i feltet, betydde det en brå avslutning på collegekarrieren, og en ødelagt drøm om en plass i NCAA-finalen.  

Julie Hovland (University of South Alabama) og Emilie Øverås (University of Alabama) skulle også delta.

Avgjørelsen om å kansellere turneringen fikk spillerne til å se rødt, og situasjonen har vekket oppsikt i sosiale medier de siste dagene. Videoen av arrangøren som står på trappen og forteller spillerne at det ikke blir noe av turneringen, har allerede blitt sett 1,4 millioner ganger på Twitter.

– Kort fortalt var det veldig mye dårlig kommunikasjon, men mest av alt en mangel på innsats for å prøve å gjøre banen klar til spill. Det var det jeg opplevde som mest frustrerende, sier Dorthea Forbrigd til Norsk Golf.

– Kan fortsatt ikke fatte det

LPGA- og PGA Tour-stjernene Michelle Wie West, Stacy Lewis, Justin Thomas og Max Homa er blant dem som nå retter kraftig kritikk mot NCAA i sosiale medier.

Disse stakkars jentene har dedikert livene sine til dette øyeblikket, men blir fortalt at de ikke kan spille en spillbar bane bare fordi den ikke er på «mesterskapsnivå»

– Jentene fikk ikke mulighet til å spille selv om banen var spillbar. Den var bare ikke spillbar i «mesterskapskvalitet». Jeg har forsøkt å forstå hva de sier om og om igjen, men jeg kan fortsatt ikke fatte det, skriver Wie West på Instagram.

– Jeg har spilt i langt dårligere forhold, og jeg har spilt en turnering med bare 13 hull fordi banen var så oversvømt. Vi har spilt med bunkerne fylt med vann. Var disse forholdene i «mesterskapskaliber»? Nei, for helsike! Men var det spillbart? JA! Hvis det er en sjans for å spille, MÅ man la disse jentene konkurrere. Man kansellerer bare en turnering etter at man har forsøkt ALT, tordner Wie West videre.

(Artikkelen fortsetter under)

– Dette gjør meg fysisk uvel. Alle jentene fortjente en mulighet til å spille. Dette ser ikke bra ut, NCAA, skriver Justin Thomas.

– En av de dummere avgjørelsene jeg har sett. Hva med å spørre damene om de vil spille i stedet for å ta avgjørelsen for dem?, skriver Max Homa.

– NCAA har sviktet disse ungdommene, kommenterer Stacy Lewis.

Golf Digest-journalist Nicole Rae sier følgende om situasjonen:

– Dette er helt fryktelig av NCAA. Avgangsstudenter sine collegekarrierer avsluttet plutselig brått. Disse stakkars jentene har dedikert livene sine til dette øyeblikket, men blir fortalt at de ikke kan spille en spillbar bane bare fordi den ikke er på «mesterskapsnivå», skriver Rae.

– Nok en gang er det en gjeng gamle, hvite gubber som tar avgjørelser om noe som ikke påvirker dem i det hele tatt, kommenterer en under.

– Utrolig. Det er åpenbart at alle utøverne ønsket å konkurrere til tross for forholdene. Og hvordan kan de bare spasere vekk etter å ha kommet med uttalelsen? Man må i det minste stå igjen og svare på spørsmål. Når man tar et standpunkt, må man stå for det, skriver en annen.

(Artikkelen fortsetter under)

Dorthea Forbrigd fikk aldri mulighet til å forsøke å kvalifisere seg til NCAA-finalen. (Foto: ECU)

Laber innsats fra banemannskapet

Dorthea Forbrigd oppsummerer hele situasjonen slik i en melding til Norsk Golf:

«Det som skjedde, var at det var tordenvær og regn på morgenene de to første dagene av turneringen. De som arrangerte turneringen, ga veldig dårlig med beskjeder og informasjon, og de sa egentlig kort at de gjorde alt de kunne for å få banen klar til spill. Men de utdypet ikke noe mer enn det, og de to første turneringsdagene avlyste de rundt klokken 12. Resten av dagen de to dagene var alle spillerne på banen og trente på puttinggreenen, som var det eneste treningsområdet som var åpent. Det var også solskinn og 30 grader.

Det er veldig merkelig at det ikke engang ble spilt noen hull når det var slike forhold på ettermiddagene. Vi spillere og coacher gikk banen hull for hull for å se hvordan forholdene faktisk var. Ja, det var vått, men slike forhold har vi spilt på utallige ganger før. Problemet var jo at ingen så noe som helst til banemannskapet på banen, som jeg og andre synes var veldig frustrerende. Derfor ble vi veldig oppgitt og irritert, fordi den lille informasjonen som var gitt, var at de sa de gjorde alt de kunne for å få banen klar til spill, men det var ingen banearbeidere å se som faktisk jobbet på banen.

Den siste dagen var det overskyet, og det hadde regnet på natten som gjorde at banen var dobbelt så våt som de andre dagene. Men hadde de jobbet med banen noe som helst de to første dagene, hadde banen vært mye mer spillbar enn den var. Grunnen deres til å kansellere var jo at banen var spillbar, men ikke spillbar nok for et mesterskap. Som arrangør er det de som er ansvarlige for at banen er spillbar til det mesterskapsnivået de ønsker. Det skal ikke bare være været som bestemmer det.

Også er det selvfølgelig irriterende at de bestemmer hvem som skal gå videre til Nationals-finalen basert på ranking, ettersom rankingene egentlig er ment for å skaffe seg en plass i regionals. Poenget med regionals er jo at alle kvalifiserte skal ha en lik mulighet til å kvalifisere seg til nationals. At det falt på ranking, er naturlig å forstå, men det er skuffende å se at de ikke prøvde å se andre muligheter for å få en mer rettferdig beslutning. At det ble lagt så lite innsats i å få spill til å skje, gjorde det hele bare enda mer irriterende».

Emilie Øverås sitt University of Alabama var blant lagene som avanserte til finalen på bakgrunn av sin rankingen før regionals.

Nå som collegekarrieren er over, er planen til Dorthea Forbrigd å bli værende i USA og satse videre.

– Jeg skal spille LPGA Q-school-kvalifiseringen i august. Om jeg blir værende amatør eller proff, kommer litt an på visumet, opplyser NM-vinneren fra 2019.

Med sin 89.-plass på verdensrankingen for amatører er Forbrigd for øyeblikket den eneste norske spilleren i topp-100 på World Amateur Golf Ranking – uansett kjønn. Hun var egentlig ferdig som collegespiller for et år siden, men på grunn av sesongen som forsvant til korona, fikk hun komme tilbake for å ta et siste år med collegegolf. Det klarte hun å kombinere med å ta en toårig master i business administration og finans på bare ett år.

Forbrigd rakk å vinne så mye som fem individuelle turneringer i løpet av årene på East Carolina University, og hadde også 11 topp-5-plasseringer og 17 topp-10-plasseringer på 47 turneringer.

https://vplayer.golfchannel.com/p/BxmELC/gc_embedplayer/select/media/tyOmCTxdWQTT