Norsk collegetrener: – Dette kan norske spillere lære av amerikanerne

Mikkel Bjerch-Andresen (27) er blant de yngste collegetrenerne i hele Division 1-systemet i USA. Nylig var han hjemme for å ta en nærmere titt på fremtidige kandidater til laget under NM på Losby. Han mener norske spillere har mye å lære av måten amerikanere spiller på.

Publisert

Mikkel Bjerch-Andresen har gått en ganske annerledes karrierevei enn andre norske golfspillere. Bæringen var en av Norges mest lovende juniorspillere, og hadde ambisjoner om et liv på touren etter å ha fullført fire år som collegespiller på Baylor University i Texas.

Les også: Mikkel ansatt som college-coach: – Jeg tror dette var «meant to be»

Livet som golfproff ble imidlertid både dyrt og kortvarig, og akkurat på et tidspunkt da han hadde bestemt seg for å finne seg noe annet å gjøre, dukket det opp et jobbtilbud som golfcoach ved Stephen F. Austin University i 2016.

Det gjorde ham til tidenes første norske mannlige collegetrener i golf.

Etter et år i den jobben ble Bjerch-Andresen snappet opp av Texas Tech University – et av de største golfuniversitetetene i USA. Der har han jobbet i to år nå og steget i gradene til «associate head coach».

Under norgesmesterskapet på Losby GK nylig var Bjerch-Andresen på sidelinjen for å følge Markus Braadlie (Miklagard GK), som har vært en del av Texas Tech sin tropp det siste året. 

Bjerch-Andresen fulgte imidlertid også ekstra nøye med på to andre spillere.

(Artikkelen fortsetter under)

– Det er en viktig del av jobben å være på internasjonale junior- og amatørturneringer for å holde øynene oppe for å se om det er noen spillere skolen bør ha på radaren. Men her hjemme i Norge har vi gode kontakter, så her har jeg veldig god oversikt. I tillegg til Markus er jeg også her for å se på to spillere til, forklarer 27-åringen.

På grunn av NCAA-regelverket har Bjerch-Andresen ikke lov til å uttale seg offisielt om disse spillerne eller svare på spørsmål om dem.

Da Norsk Golf fulgte Bjerch-Andresen på Losby, var det imidlertid åpenbart at det var to spillere han fulgte nøye med på i tillegg til Braadlie: Bård Bjørnevik Skogen (Haugaland GK), Norges beste juniorspiller, og Michael Alexander Mjaaseth (Oslo GK), som nylig vant U16-EM i Tsjekkia. Skogen har allerede forpliktet seg muntlig («verbal commitment») til å begynne på Texas Tech fra og med høsten 2020.

Bjerch-Andresen sier Texas Tech alltid ønsker å ha en god blanding av amerikanske og internasjonale spillere i stallen. De senere årene har de i stadig økende grad sett til Skandinavia i jakten på fremtidige talenter. 

Å finne spillere som er gode nok, er bare én del av jobben.

– En av de viktigste oppgavene man har når man setter sammen et lag, er å finne spillere som passer inn i kulturen. Man prøver å skape en treningskultur. Vi har veldig gode erfaringer med skandinaver. De er ofte veldig strukturerte, treningsvillige, dedikerte, ærlige og fungerer bra sosialt. De norske spillerne har mange egenskaper som collegene ønsker seg.

– Det eneste minuset er at de kan være litt sta. Spillere fra andre kulturer, har veldig stor respekt for trenere og lærere og gjør alltid som de sier. Mange spillere med bakgrunn fra Skandinavia tror ofte at de vet best selv, smiler Bjerch-Andresen.

Vil ha flere ut på banen

Han mener det er mye de norske spillerne kan lære av de amerikanske. Bjerch-Andresen trekker frem viktigheten av å trene og spille der hvor man skal prestere i konkurranse: ute på golfbanen.

– Mange nordmenn virker nesten ferdig utlært på de ulike delene av spillet. De er gode teknisk, de svinger kjempebra, er godt trent, har bra kosthold, på treningsgreenen kjenner de alle korrekte «drills» og alt det der, men når de kommer ut på tøffe baner og i litt tøffe forhold, får de likevel juling av spillere som er mye mer ustrukturerte enn dem.

– Du ser mange amerikanere med ganske funky svinger, men så er de helt rå på å skyte lave scorer. Her har mange norske mye å lære.

(Artikkelen fortsetter under)

Bjerch-Andresen mener for mange norske spillere trener for fragmentert.

– Når de trener teknikk, står de på rangen og terper, når de trener putting, står de på treningsgreen og slår putt etter putt, når man skal trene strategi eller mentalt, sitter man i et klasserom. Personlig har jeg veldig tro på at når spillere har kommet opp til et visst nivå, er det ikke en bra treningsøkt hvis den ikke berører alle de ulike delene av spillet samtidig. Og det får du først og fremst ute på golfbanen. Det er der du virkelig får eierskap til din egen utvikling.

Bjerch-Andresen sier banene i USA utvikler spillet – både teknisk og mentalt – på en helt annen måte enn banene her hjemme, men ønsker likevel ikke å slå fast at alle unge norske talenter  reise på et amerikansk golfcollege når de er ferdig med videregående skole for å bli gode i golf.

Når spillere har kommet opp til et visst nivå, er det ikke en bra treningsøkt hvis den ikke berører alle de ulike delene av spillet samtidig. Og det får du først og fremst ute på golfbanen.

– Det er fort gjort å overse hvor komplekse spillere og mennesker er når man diskuterer om college er riktig eller ikke. Det som stemmer for noen, er ikke nødvendigvis riktig for andre. Det må passe med tanke på personens ønsker, ambisjoner, personlighet og langsiktige utvikling. 

– Det har også veldig mye å si hvilket sted du drar til. Mange drar til et sted de ikke vet noe særlig om, så er det et spørsmål om flaks om det funker eller ikke. Slik var det da jeg flyttet til Texas, men jeg var heldig.

Bjerch-Andresen legger likevel ikke skjul på at han mener college er en sunn opplevelse for de aller fleste.

– Skolene legger opp til at du er en idrettsutøver, og du får hjelp kastet etter deg når du trenger det. Jeg tror mange overvurderer hvor mye skole det er. Rent golfmessig er det beste med college ganske enkelt: du spiller på tøffere baner mot spillere som er bedre enn deg. Bare dét i seg selv, kommer til å utvikle de fleste spillere veldig mye.

Powered by Labrador CMS