Regelendringen trådde i kraft ved starten av året, men de norske spillerne og NGF ble først oppmerksomme på endringen etter turneringen i forbindelse med en Team Norway-samling på Valderrama for et par uker siden.

 

Turneringen, som var kategorisert som en proffturnering, ga de beste norske juniorene muligheten til å bryne seg mot navn som Eirik Tage Johansen, Elias Bertheussen, Joakim Mikkelsen og Anders Engell.

 

Sist gang det ble spilt Europatour-turnering på Valderrama gikk cuten på hele ni over par. Også de norske spillerne fikk bank av den berømte spanske banen, noe Eirik Tage Johansens vinnerscore på syv over par vitnet om.

 

De høye scorene gikk ekstra hardt ut over amatørspillerne, som raste nedover WAGR (World Amateur Golf Ranking) da listen ble oppdatert noen dager etter turneringen.

 

– Vi fikk oss et lite sjokk da vi sjekket verdensrankingen noen dager etter turneringen. Andreas Halvorsen hadde falt 65 plasser, mens Kristoffer Reitan hadde falt 120 plasser. Og det på bare én turnering!, sier landslagstrener Niklas Diethelm til Norsk Golf.

 

Tar ikke høyde for vanskelighetsgrad

 

De nye reglene for amatører i proffturneringer lyder:

 

«Verdensrankingpoeng beregnes ved hjelp av to ulike metoder avhengig av hvor turneringen har tilhørighet i golfsystemet (amatør eller proffturnering). Kategoriseres turneringen som en profesjonell turnering som hører innunder OWGR (Offical World Golf Ranking), vil amatørpoengene regnes ut etter RSS (Ranking Scratch Score). Kategoriseres turneringen utenfor OWGR (som for Nordic League, etc), blir RSS automatisk par på alle runder.»

 

Ettersom amatørpoengene i turneringer utenfor OWGR regnes ut fra spillernes score i forhold til banens par, blir de ekstra hardt straffet når de spiller en proffturnering på en vanskelig bane. Niklas Diethelm forklarer nærmere:

 

– Når amatører spiller proffturneringer tjener de rankingpoeng i forhold til det man kaller Ranking Scratch Score.  I turneringer som Europa- og Challenge Tour regnes RSS ut som vanlig, der man tar hensyn til hvordan gjennomsnittet av hvordan resten av startfeltet har spilt.

 

– På turneringer som Ecco og Nordea Tour og andre turneringer utenfor verdensrankingen regnes RSS imidlertid ut fra banens par. Er du amatør og skal hevde deg på verdensrankingen kan du falle mange plasser ved å spille Ecco- og Nordea Tour-turneringer på vanskelige baner, sier Diethelm til Norsk Golf.

 

Diethelm synes det er merkelig at det ikke tas høyde for banens vanskelighetsgrad.

 

– Hadde vi flyttet turneringen fra Valderrama til Drøbak og scorene hadde vært under par hadde de plutselig klatret på rankingen. Jarand Ekeland Arnøy kom på andreplass på Valderrama. Han var veldig fornøyd med spillet, og spilte bra i forhold til sitt nivå. Likevel falt han på rankingen, fordi han endte 11 over par, sier Diethelm.

 

Viktig med profftrening

 

17. til 19. juni spilles herrenes Nordea Tour på Hauger. Det er en krevende bane, og en dårlig score i forhold til banens par vil medføre et stup nedover rankinglistene for de amatørene som stiller til start.

 

Diethelm tror likevel ikke at det endrede regelverket for amatørdeltagelse i proffturneringer gjør at færre amatører vil våge å bryne seg mot proffene.

 

– De får spilt en eller maks to proffturneringer hvert år, og proffturneringer er viktig trening og en nødvendig erfaring for spillerne. Challenge Tour-turneringer følger det gamle regelverket, så der blir det ingen endringer, sier Diethelm.

 

Men neste års Team Norway-turnering på Valderrama blir det i hvertfall gjort en endring på:

 

– I år var den rangert som en proffturnering, men neste år rangerer vi den med laveste kategori F, som er det samme som Titleist Tour.

 

World Amateur Golf Ranking