Forrige uke ble litt mer travel enn planlagt for Losby Golfklubbs køllemaker Tom Horley. Challenge Tour-spillerne Steven Tiley og H.P. Bacher mistet køllene på flyet, og fikk de ikke tilbake i tide til turneringsstart.

 

Hadde det skjedd på Europa-touren hadde det bare vært å gå inn i en av trailerne til sin køllesponsor for å få satt sammen et identisk sett, men på Challenge Tour har man ikke den muligheten. Heldigvis var ukens stopp Losby Golfklubb, hvor David Lloyd Golf har bygget opp et av Europas mest moderne senter for utstyrstilpassing.

 

– De var litt frustrerte og bekymret over å ha mistet køllene sine. Vanligvis får man vite at køllene er på vei med neste fly eller man vet hvor de har havnet feil, men denne gangen var de helt vekk. Når det er verktøyene man bruker på jobb er det ikke rart de blir bekymret, sier Tom Horley til Norsk Golf. 

 

For H.P. Bacher var det ikke vanskelig å finne tilsvarende køller han kunne låne.

 

Steven Tiley skulle derimot vise seg å være en hard nøtt å knekke.

 

Tiley har flere eldre køller i bagen, og et veldig spesielt oppsett på køllene. I tillegg er han ekstremt detaljfokusert, og reiser rundt på touren med sin egen Trackman-radar som han trener med.

 

– Vi må ha brukt rundt to-tre timer med Tiley på å bare finstille køllene vi fant til ham. Så fort Tiley fikk noen køller av oss vet han at sekserjernet skal gå 170 meter. Da dro han frem Trackmanen for å sammenligne. Om femmerjernet fløy for langt i forhold, bøyde vi loftet for at avstandene og ballbanen skulle bli så lik som mulig hans egne køller, forklarer Horley.

 

Han sier Tiley ikke hadde hatt mulighet til å få tilpasset køller så likt som sine egne på de fleste andre tour-stopp.

 

– Jeg er sikker på at den lokale proen kunne fikset noe, men det er ikke mange steder på touren man har et slikt senter hvor man kan sjekke alt av tall og finstille køllene for å gjøre spilleren enda mer trygg på at han har riktig verktøy for jobben.

 

I Europa-toppen

 

Horley var en av de få som ikke syntes det gjorde noe med regnvær i starten av turneringen. Han hadde i utgangspunktet planlagt en rolig uke, men etter regnavbruddet på torsdagen bestemte Losby å åpne dørene inn til svingstudioet. 

 

– Det var fullt der inne hele uken, og mange av karene droppet innom for å sjekke loft, lievinkel og slike ting. Tour-spillerne kjenner køllene sine veldig godt, og om de bare ser en liten endring i ballbanen ønsker de å sjekke ut køllene. Mange sjekker de ut etter en flytur også for å sikre at ingenting har blitt bøyd.

 

Danske Thomas Nørret ble tilsendt et nytt driving iron fra Mizuno før turneringen. Han syntes køllehodet var litt for tungt. Med hjelp fra Horley ble en liten del på baksiden av køllehodet slipt vekk for å få ned vekten.

 

– Dette er det mest moderne utstyrstilpasningsanlegget i Norge, og det er ikke mange lik det i Europa heller om man ser på det utvalget av merker vi fører.

 

Kølleverkstedet åpnet i 2010, og året etter åpnet de to første studioene. Siden da har de fortsettet å utvide, og kan i dag skilte med studioer for TaylorMade, Nike, Callaway, Ping, Mizuno, Titleist og japanske Miura og Ve

ga, og har noe av verdens beste utvalg av stål- og grafittskaft.

 

Losby Golfklubb er et av Norges Golfforbunds nye regionale kompetansesentra (RKS), sammen med Oslo GK, Grenland GK, Fana GK og Trondheim GK.

 

I følge Horley er Losby i diskusjoner med NGF om å leie ut et av studioene i vinter, slik at landslagene kan trene med Trackman under tak. Han har selv bidratt til å skru sammen settene til flere av landslagsspillerne.

 

Custom fitting var et litt eksotisk begrep da det først kom til Norge, men blir stadig mer utbredt.

 

Når vi spør om en høyhandicaper har det samme utbyttet av tilpassede køller enn en profesjonell svarer Horley kontant: Mer!, før han utdyper:

 

– Lavhandicapere har såpass god forståelse for svingen og hvordan køllehodet oppfører seg at de finner en måte å få en dårlig kølle til å fungere. En 25 handicaper derimot har ustabil teknikk, og ikke evnen til å få en kølle som ikke passer til å fungere. Min erfaring er at gruppen med størst utbytte av tilpassede køller er fra 25 til 12 i handicap. Mange kan fjerne fem-seks slag på en runde på et blunk.

 

Overvurderer nærspillet

 

Selv om Horley bruker radar for å lese numrene bak hvordan en kølle presterer er ikke tallene alt. Det aller viktigste er å finne en kølle som gir spilleren selvtillit.

 

– Om en spiller tester en veldig bra kølle de ikke liker så godt, og en nesten like bra kølle som de liker veldig godt vil jeg anbefale den siste hver gang. Det siste du ønsker å føle over ballen er usikkerhet.

 

– Det er mange overtroiske der ute. Noen skifter grep hver uke, andre spiller med utslitte grep fordi det har funket for dem. Fred Couples brukte en periode konas driver som treerwood, selv om det på papiret er helt feil. Utstyrstilpasning i golf handler om å gi en spiller selvtillit, konkluderer Horley.

 

Nå håper han bare folk flest snart innser viktigheten av å tilpasse sine wedger og putter. Han anslår at han tilpasser 200 drivere i løpet av et år og nesten like mange jernsett, men i underkant av ti wedger og ikke mer enn tre-fire puttere.

 

Han mener det burde vært motsatt. Wedge og putter er køllene du til sammen bruker oftest på en runde.

 

– Mange har et annerledes inntrykk av nærspillet sitt enn hva som faktisk er tilfelle. Om alle hadde registrert et eget nærspillshandicap har de fleste et høyere handicap enn de tror. Spillere kommer til meg og er så bekymret for driveren sin, så ser jeg de står krokbøyd i ryggen og holder halvveis ned på metallet på putteren.

 

– Men det glamorøse i golf vil alltid være å kline til med driveren.

 

 

STATE OF THE ART: Custom fitting-senteret på Losby er det mest moderne i Norge. (Foto: Christian Døvle/Norsk Golf)