(Les intervjuet med Kaensche her)

 

Peter Kaensche (Miklagard GK) er en av få proffspillere som står på startstreken under ukes Norgesmesterskap på Tyrifjord Golfklubb. Ingen av Team Norway-spillerne er med i feltet, deriblant Anders Engell og Joakim MIkkelsen som har prioritert egentrening midt oppe i et tett turneringsprogram.

 

I et intervju med Norsk Golf etter torsdagens åpningsrunde på Tyrifjord, stormer Kaensche mot måten det satses på i NGF. Han mener proffenes utelatelse fra startfeltet er en refleksjon på måten Norges Golfforbund satser på. Kaensche mener det legges for mye ressurser på noen få spillere, i stedet for å få med seg flere av spillerne som satser på golf.

 

– Toppidrettssjef i NGF, Øyvind Rojahn, er kritikken til Kaensche berettiget?

 

– Han har noen poenger, selv om jeg ikke er enig i alle punktene. Jeg er enig i at det satses på for få spillere, men utgangspunktet for det er at vi har så få gode spillere. Vi har satt en del kriterier for spillerne vi satser på, men retningen vi ønsker å fremover er å inkludere flere spillere. Opplegget der er under utarbeidelse, men ikke klart ennå. 

 

– Samtidig er jeg enig med ham i at vi er utrolig sårbare. Vi så jo det da Henrik Bjørnstad, Marius Thorp og Knut Børsheim sluttet. Vi mistet store brikker av vår satsning. Vi har rett og slett for få spillere. Det er også få voksne seniorgolfere som satser. Målet vårt er å få flere spillere i alle aldere til å satse, men som en fortsatt liten golf-nasjon vil vi være sårbare i lang tid fremover.

 

Rojahn sier det er mange likheter mellom hva Kaensche etterspør i sin NGF-kritikk og planene som nå blir lagt for videre toppidrettsatsing. NGF har gjennom 2014 evaluert hele sin toppidrettssatsning, og i et intervju med Norsk Golf for fire uker siden løftet NGF på lokket for noen av planene. En større satsing på bredden og styrking av de lokale tourene står i sentrum, slik Kaensche etterspør. NGF varsler store omveltninger i sin toppidrettssatsning.

 

– Det har blitt satset for smalt fra ung alder av, og det har straffet seg. Vi ønsker å nå frem til flere spillere, konkluderer Rojahn til Norsk Golf.

 

– Kaensche sier spillere som runder 30 blir bortglemt av NGF. Hva sier du til det?

 

– Vi har ingen aldersgrense. Kriteriet vi har satt for vår satsing er at man er nyetablert proff, eller innenfor en viss plassering på verdensranking i forhold til arbeidet mot OL. Da er det alltid noen som faller utenfor. Vi har våre budsjetter å forholde oss til, og må velge en vei. Men som sagt ønsker vi å fange opp flere av spillerne som satser seriøst. Golf er enkelt sånn sett: Er du god nok vi du bli lagt merke til.

 

Kaensche etterspør også frisk blod i golfforbundet.

 

– Det har vært flere utskiftninger de siste årene med blant annet ny generalsekretær med mange spennende tanker, ny sportssjef, Henrik Bjørnstad som kom inn for et par år siden, og til høsten begynner Jon Karlsen som er en av verdens mest kunnskapsrike trenere. Det vil alltid være folk som vil være uenig i jobben som gjøres, sier Rojahn.

 

Han er enig med Kaensche i at det må bli større fokus på lokale tourer og Nordic League, men sier det ikke er gjort i en håndvending å løfte Norgescup på samme nivå som P4 Tour var for noen år tilbake.

 

– P4 Tour var mulig fordi en ekstern sponsor skapte en turneringsstruktur for proffer, men det var et konsept som ikke varte fordi de ikke fikk solgt det videre. Interspons trakk seg ut, og vi hadde ikke råd til å fortsette. Men jeg er enig i at det må satses mer på Nordea- og Ecco Tour. Det er det naturlige steget videre for nybakte proffer, slik Elias Bertheussen viser nå om dagen. Problemet er at Norge har fått tildelt kun to uker hver sesong til å arrangere Nordic League-turneringer. I første omgang må vi få Ecco Tour tilbake til Norge, og på sikt må vi jobbe for å få enda flere.

 

I et intervju med golferen.no før ukens turnering uttrykker golfpresident Finn H. Andreassen skuffelse over at spillere som Engell og Mikkelsen ikke spiller på Tyrifjord. Han sier Elias Bertheussen er den eneste av gutta som har en god grunn til å bortprioritere NM ettersom det kolliderer med en Ecco Tour-turnering i Tyskland. Golfpresidenten lanserer ideen om å basere NGF sin utviklingsstøtte til spillerne avhengig av NM-deltagelse.

 

Øyvind Rojahn synes det er synd NM oppleves som noe som ikke er gjevt blant proffene, men sier spillere ikke skal tvinges til å delta.

 

– Jeg skulle så klart ønske at Team Norway stilte godt forberedt på NM, men jeg er enig med Peter i at det ikke oppleves som en viktig turnering blant de beste proffene. Har man valgt golf som yrke må man prioritere turneringer som gir ranking. Og for Joakim og Anders kommer NM ubeleilig akkurat nå. De har vært noen uker på farten, og om en uke er det Challenge Tour-turnering i Norge, og uken etter i Finland. Et eller annet sted er de nødt til å ta en pause. Vi må ha fortsåelse for at en uke på touren, selv på Tyrifjorden er slitsomt. Det skal spilles 72 hull og innspill som krever sitt. Det er en problemstilling jeg ikke trives med, for jeg synes NM er gjevt. Det er i hvertfall kjempebra at Peter spiller, sier Rojahn, som understreker at nesten alle de beste norske proffene var på plass i Norge da lag-NM gikk av stabelen for to uker siden.

 

Alexander Søbstad (Byneset GK) er en av de få andre proffene på plass på Tyrifjord GK. Han sier mye av grunnen til å delta var av strategiske hensyn.

 

– NM er en bra arena å vise seg frem på. Det hjelper masse i forhold til sponsorsøknader. Andreplassen på Stiklestad i fjor hjalp meg mye. Folk i Norge vet ikke hva en seier på Nordic League er, men norgesmesterskapet er det noe de har mye mer forhold til, sier Søbstad til Norsk Golf.