Som lag leverte Team Europa sin beste forestilling så langt. Men med 2-2 i lørdag ettermiddags fourball, skal det veldig mye til for at ikke Team USA kan heve Ryder cup-trofeet søndag kveld.

Med ledelse 11-5 trenger ikke kaptein Steve Strickers lag mer enn tre og et halv poeng fra de tolv singelmatchene for å nå det magiske tallet på 14,5 poeng.

Norge venter fortsatt på sin første seier i Ryder cup. (Foto: Getty images)

For etter å ha tapt 3-1 tre runder på rad, var europeerne avhengig av å vinne lørdagens fourball. De mest håpefulle drømte nok om 4-0, mens de mest realistiske mente at Europa måtte vinne minst 3-1 for at håpet om seier fortsatt skulle leve.

LES OGSÅ: Nytt lag, samme resultat. – I dag har det svingt noe så helt ekstremt

– Ordentlig Ryder cup

Det så bra ut lenge, og denne gangen var det ikke bare Viktor Hovland som åpnet godt av europeerne.

– Nå er det litt fyr her. Nå er det ordentlig Ryder cup. Det er ingen som tenker at dette er ferdig, i hvert fall, var Viaplay-kommentator Joakim Mikkelsens kommentar etter opptrinnet på det femte hullet der caddien til Jon Rahm havna i krangel for åpen mikrofon med Jordan Spieth.

Trolig handlet opptrinnet, der Spieth sa seg uskyldig, om hvor ballen til Rahm havnet i hinderet, og hvor den skulle droppes. Som om ikke det viste at vinnerinstinktet var i helspenn, hadde allerede Viktor Hovland og Tommy Fleetwood sørget for å få opp engasjementet til Bryson DeChambeau.

For etter at Hovland hadde misset en kort putt på det første hullet, ble DeChambeau tvunget til å putte sin metersputt for deling. DeChambeau viste med alt av kroppsspråk at den putten burde han «fått». Etter å ha satt putten, la han kølla ned på greenen for å vise hvor kort putten egentlig var.

Det skapte reaksjoner, blant andre fra trenerlegenden Butch Harmon.

– Kom igjen, Bryson, det der er ikke bra. Det er ikke riktig å gjøre. Vi trenger ikke slikt, bare spill golf. Klasseløst, sa Harmon, og fikk støtte fra Sky Sports-kommentator Paul McGinley.

– Jeg forsvarer ham på mange ting, for jeg er en stor fan av ham. Men kom igjen, det der er barnslig, sa McGinley.

Kanonstart

Med irske Shane Lowry i birdieform, fikk Team Europa håp om at det umulige likevel kunne være mulig. Og det var ikke bare Lowry av gamle, uthvilte helter som så ut til å hatt godt av å se formiddagens foursome fra sidelinjen. På det femte hullet dro gode, gamle Ian Poulter i sin andre langputt for dagen. Birdien sørget for europeisk ledelse i to matcher, og uavgjort i to.

– Se på Poulter, han har mord i blikket. Er det et nytt mirakel på gang? Poulter er en mann å ta med seg i krigen. Nå må de bare få i gang Rory McIlroy også, sa Mikkelsen.

Den blå vinden bare fortsatte, og da verdensener Jon Rahm senket sin birdieputt på det sjette, og Jordan Spieth misset på sin, var den spanske superduoen tre hull opp. Den ledelsen mistet aldri spanjolene, og nå står Garcia med tre seire av tre mulig i årets Ryder cup.

– Vi vet at det kommer til å bli hardt, men vi skal gjøre vårt beste for å vinne på søndag, sa Garcia etter runden.

Mester Lowry

Tyrrell Hatton brukte lang tid på å komme inn i det, men i det som så ut som Lowrys kamp mot Tony Finau og Harris English, bestemte endelig engelskmannen seg for å bidra.

– Lowry fikk vel vondt i ryggen etter å ha båret flighten på ryggen på hele første ni. Men nå har Hatton endelig tatt over litt, sa Mikkelsen syrlig.

Nærmest på egen hånd sikret irske Shane Lowry seier mot Tony Finau og Harris English. (Foto: Getty images)

Spenningen i matchen levde hele veien, men med Lowry og Hatton et britisk hestehode foran. På det attende hullet behøvde Europa deling for å sikre seier i matchen. Det var Hatton som lå best an av de to, men Hatton sviktet fra bunkeren, og kom ikke frem til greenen engang.

Dermed var det nok en gang opp til Lowry, og iren sviktet ikke. Langputten satt akkurat der den skulle. Dermed vill irsk seiersdans, og ett poeng til Europa.

– Jeg har alltid villet spille Ryder cup. Vi er noen poeng bak, men jeg stopper ikke å tro. Jeg har mitt livs beste uke. Jeg er lagd for dette, og dette er en utrolig opplevelse. Vi skal gå ut og gi alt på søndag. Man vet aldri hva som kan skje, sa Lowry til rettighetshaveren.

Utlignet

Men så var det disse amerikanerne som aldri gir seg. Nok en gang åpnet Hovland og Fleetwood solid, men kampen mot Scheffler og Dechembeau var jevn. Med fem hull igjen å spille var Hovland og Fleetwood én opp. Så gjorde amerikanerne tre birdier på rappen på hull 14, 15 og 16, og snudde alt på hodet.

Dermed var duoen to hull opp. Hovland var avhengig av å sette en langputt på det 17. hullet for at matchen skulle leve videre. Det gjorde Hovland dessverre ikke, og takket deretter for matchen.

Nok en gang startet Viktor Hovland godt, men heller ikke på fjerde forsøk, ble det seier i Ryder cup for nordmannen. (Foto: Getty images)

I den siste matchen var det etter hvert aldri tvil. Med birdie på det 15. hullet avgjorde Collin Morikawa og Dustin Johnson matchen mot McIlroy og Poulter.

Dermed endte lørdagens fourball 2-2, og ledelse 11-5 til Team USA før søndagens singelmatcher. Sendingen på Viaplay starter klokken 18.

– Det er ingen lag som tidligere har kommet tilbake fra et slikt underlege. Dette ser ikke spesielt bra ut, sa Mikkelsen.

Resultater

Rahm/Garcia (Europa) 2&1 Koepka/Spieth (USA)

Lowry/Hatton (Europa) 1&0 Finau/English (USA)

DeChambeau/Scheffler (USA) 2&1 Hovland/Fleetwood (Europa)

Johnson/Morikawa (USA) 4&3 Poulter/McIlroy (Europa)

PS: Paul Casey og Rory McIlroy står med tre tap av tre mulige. McIlroy har ikke gjort en eneste birdie på 27 hull (men har gjort én eagle, vel og merke).

Leaderboard