Sports Illustrated kunne tidligere denne uken avsløre at Vijay Singh og flere andre idrettsstjerner har benyttet seg av ulovlige preparater som stimulerer hormonell vekst. Singh skal senest i november ha brukt nærmere 9 000 dollar på det ulovlige preparatet «deer antler spray», som inneholder det ulovlige anabole vekststimulerende stoffet IGF-1.
 

 

Henrik Bjørnstad, som selv har spilt mot Singh på PGA-touren blir overrasket når Norsk Golf forteller han om avsløringene.

 

– Det (deer antler spray journ. anm.) har jeg aldri hørt om, fastslår han.

 

Selv om store deler av touren for alvor har kastet seg på treningsbølgen, tror Bjørnstad doping likevel er langt fra å være noe problem  på de store tourene. Han begrunner dette med at det ikke er noen stoffer som har en definitiv positiv effekt på golfen.

 

– Jeg husker det var en periode for syv-åtte år siden da det begynte å bli veldig populært å henge seg på treningsbølgen. Tiger tok golfen til et nytt nivå på den fronten der, og mange begynte å trene. I starten da jeg kom på touren var bussene helt tomme for folk, og plutselig var de helt fulle med spillere som stod på tredemølla. Folk vokste mye og fort, men om det var noe ulovlig bruk, det aner jeg ikke. Jeg tviler egentlig på det. Jeg ser ikke noe likhetstegn med å bli stor og sterk og det å gjøre birdies, sier Bjørnstad til Norsk Golf.

 

– Hvorfor tviler du på at doping er utbredt på touren?

 

– Det finnes jo ingenting som jeg kan se gjør deg til en bedre golfer. Det må i så fall være betablokker som jeg har hørt får deg til å føle deg rolig og får ned pulsen. Men det kan også slå andre veien. Jeg husker jeg selv presterte best med en rolig følelse i kroppen og var fokusert, men med et høyt spenningsnivå. Lav puls og høy spenning var det ideelle. Det er sjelden man klarer å oppnå den tilstanden, og jeg kan se for meg det blir vanskeligere med betablogger. Jeg ville tro at man kan bli litt «likegyldig», uten at jeg vet noe mer om det.

 

– Var doping et samtaleemne mellom spillerne da du var på touren?

 

– Ettersom det ikke er noe som beviselig hjelper å ta for golfere har det ikke vært noe samtaleemne. De gangene vi har pratet om doping har vært når det har dukket opp i andre idretter.

 

Vijay Singh er den spilleren på touren i dag som har vunnet flest ganger etter fylte 40 år. Bjørnstad tror ikke at det er de ulovlige stoffene Singh har brukt, men heller hans fokus på trening som har hjulpet ham til å holde tritt med de yngre gutta.

 

– Jeg tror helt klart at det er fysisk trening som hjelper deg med å føle deg bedre. Vijay var en av de første spillerne som satset virkelig hardt på det. Jeg husker han hadde sin fysiske trener med rundt som caddie en stund, og det hende de dro ned på stranda og trente sammen. Han var ikke i tvil om at når man er i den alderen der at man må trene mer. Jeg merker det jo selv at jeg ikke er 18 år lenger. Når spillerne kommer i den alderen finner de ut at de må trene for å forlenge karrieren sin, fastslår Bjørnstad.

 

Han tror ikke Singh sitt rykte som golfspiller vil ødelegges på samme måte som hos utøvere i andre idretter, hvor doping har en beviselig effekt.

 

– Jeg tror ikke de andre spillerne tar det så veldig tungt. Selvfølgelig er det ikke bra, men det er ikke noe hjelp å få i dette spillet. Det er kjedelig når slike saker dukker opp.