Det oppsiktsvekkende drapet på journalisten Jamal Khashoggi i høst var i følge Amnesty International bare «det siste av en lang rekke eksempler på Saudi Arabias fryktelige holdning til menneskerettigheter.»

Menneskerettighetsorganisasjonen kritiserer landet hardt for flere forhold og peker også på at fengslede kvinnelige aktivister utsettes for tortur og seksuelle overgrep i fengsel og at landet er et av dem som utfører flest henrettelser i verden.

Den tidligere PGA Tour-vinneren og nåværende ekspert i Golf Channel, Brandel Chamblee, kritiserer Europatourens valg av arrangør OG spillerne som drar til King Abdullah Economic City. 

– Jeg forstår det ikke, verken fra et økonomisk, forretningsmessig eller moralsk standpunkt. De legitimerer lederne av dette regimet. Jeg kommer ikke engang til å se turneringen på tv. De burde ikke være der, sier han til engelske Telegraph. 

Casey nektet å spille

Samtidig hyller han Paul Casey som har valgt ikke å reise til landet på grunn av brudd på menneskerettighetene. 

Ifølge rapporter får verdensener Justin Rose omlag tolv millioner kroner bare for å stille til start i turneringen. For å lokke flere store navn til turneringen oppgir kilder at man totalt har betalt ut i underkant av 50 millioner kroner i startpenger. Rose, som får selskap av blant andre Brooks Koepka, Dustin Johnson, Patrick Reed, Sergio Garcia og Henrik Stenson, sier til sitt forsvar at det ikke bare handler om penger. 38-åringen sier også at han ikke kan kommentere noe annet det rent golfmessige. 

– Jeg er ingen politiker, jeg er profesjonell golfspiller. Det finnes mange grunner til å delta. Det er en bra bane, det er mange rankingpoeng å spille om, og det kommer til å bli en opplevelse å være i Saudi Arabia, sier engelskmannen på pressekonferansen. 

Keith Pelley, sjef for Europatouren, sier til Golf Channel at det aldri var aktuelt ikke å spille i landet, og at forholdet til midtøsten er viktig. 

– Vi kan ikke spille noe sted i Europa på denne tiden av året. Derfor blir midtøsten viktig for oss på grunn av værforholdene, hvor enkelt det er å reise dit og kvaliteten på golfbanene.