Gjennom sin maktdemonstrasjon i gårsdagens avslutningsrunde av Q-school-finalen i Spania, sikret Knut Børsheim at han blir den åttende nordmannen på Europa-touren gjennom tidene.

De siste ti sesongene har i gjennomsnitt to tredjedeler av de som har fått kortet gjennom Q-school, ikke klart å beholde plassen sin på touren året etter. For å havne blant de 115 som fornyer kortet neste år er Børsheim avhengig av å spille inn omlag to millioner kroner. I år var det Darmien McGrane fra Irland som kapret 115. plassen med 258 939 innspilte euro, 2 016 693 kroner.

Dette understreker også hvor lukrativt det er å være en del av Europas gjeveste selskap. I  2011-sesongen på Challenge-touren endte Børsheim på 30. plass på Order of Merit-listen. Det brakte totalt inn 414 000 kroner. Selv sammenlagtvinneren av årets Challenge Tour, Tommy Fleetwood, spilte inn over 850 000 kroner mindre enn det 115. plassen på Europa-touren ble belønnet med.

Børsheims knallsterke syvendeplass i gårsdagens finalerunde sikret en god kategori 11-ranking på Europa-touren. Dermed vil han få nok av sjanser til å hevde seg blant Europas beste, mens han må belage seg på å havne på reservelisten i de aller største turneringene. Skulle han finne på å vinne en turnering, vil han være sikret kortet i to år fremover.

Espen Kofstad får til sammenligning kategori 14 på Europa-touren og kategori 7 på Challenge Tour. 

For hans vedkommende blir det en vurdering hvorvidt det lønner seg å spille de få Europatour-turneringene han kommer med i, eller ei. Neste år jager han en topp-20-plassering på Challenge Tour, og de poengene han eventuelt vil opparbeide seg på Europa-touren vil ikke påvirke hans Challenge-ranking.

Børsheims debutsesong begynner med tre turneringer på rad i Afrika. Den første er Africa Open på East London GC i Sør-Afrika fra 5-8. januar. Vi minner om at Eirik Tage Johansen tidligere i år endte på 8. plass i den samme turneringen. Dette ble også hans eneste topp-ti-plassering på Europa-touren i 2011.