Slik fornyes kortet

Torsdag starter Espen Kofstad sin debutsesong som Europatour-spiller. Men hvor mye må han tjene for å beholde plassen?

Publisert

Å beholde kortet den første sesongen er en av de tøffeste utfordringene en Europatour-spiller står overfor i løpet av karrieren. Ofte med et begrenset antall turneringer til å bevise hva man er god for, er det ekstra viktig å utnytte de mulighetene man har. 

Espen Kofstad har på sin side sikret en meget god kategori takket være den historiske sammenlagtseieren på Challenge Tour. Han kan nærmest velge og vrake i turneringer neste sesong, og legge opp et fullt program der han får spilt flere av flaggskipturneringene hvor de virkelig store pengene deles ut.

Les også: Ingen utsettelse på sesongstarten

Det er en plassering blant de 115 beste på pengelisten Race to Dubai ved sesongslutt som gjelder om Kofstad skal fornye kortet for 2014. 115. plassen har imidlertid variert en god del de fire siste årene.

Race to Dubai ble startet opp i 2009. Siden da ha har 115. plassen variert fra 265 241 euro og helt ned til årets sum på 193 334 euro -med andre ord, fra 1,95 til 1,42 millioner kroner. I år er første gang totalen for nye spillerettigheter krøp under 200 000 euro.

Gjennomsnittet for de fire siste årenes 115. plass er på 233 000 euro. Dette illustrerer hvor lukrativt det er være Europatour-medlem om man sammenligner med Espen Kofstads seier på årets Challenge-pengeliste som «bare» var verdt 131 100 euro.

Knut Børsheim endte i år på 167. plass i Race to Dubai med sine 82 000 euro. Bergenseren fikk til sammen 21 turneringer i sin debutsesong. Kofstad kan vente seg rundt ti flere turneringer.

Vinneren av Challenge Tours pengeliste i 2011, Tommy Fleetwood kan bli en referanseperson for året som kommer. Han fikk i år spille 31 turneringer i Europas gode selskap. Engelskmannen er stallkamerat med Kofstad i managementselskapet ISM, og de to er kompiser utenfor banen.  

Det er nærliggende å tro at Kofstad vil legge opp et lignende turneringsløp som fjorårets Challenge-vinner, så en titt på årets spilte turneringer for Fleetwood vil sannsynligvis gi en pekepinn på hvilke turneringer Kofstad skal spille i år. 

Fleetwoods resultater viser også verdien av å delta i de største turneringene. Han kunne innkassere 20 000 euro for 49. plassen i storturneringen BMW PGA Championship, som Kofstad også er kvalifisert til. Sammenligner vi med Knut Børsheims beste resultat i år, 11. plassen i ISPS Handa Perth International i Australia ser vi at den bare var verdt 7000 euro mer enn Fleetwoods 49. plass på Wentworth.

Den andre muligheten for å fornye kortet direkte for Kofstad er å vinne en turnering. Da er han i så fall sikret fast arbeidsplass på Europa-touren de to neste årene. Norge har per dags dato ingen vinnere på Europa-touren. Det nærmeste noen har kommet var Henrik Bjørnstads 2. plass i Hong Kong Open i 2001, da han tapte hårfint for Jose Maria Olazabal.

En tredje mulighet blir Q-School på slutten av året, men forhåpentligvis klarer han å unngå det. Sist gang et norsk europatour-medlem slapp å gå den knalltøffe veien gjennom kvalifiseringsskolen for å få fornyet kortet sitt var Henrik Bjørnstad i 2003. Siden da har verken Eirik Tage Johansen, Lars Petter Brovold, Jan-Are Larsen, Marius Thorp eller Knut Børsheim klart å gjenta bragden.

Men det er langt i fra umulig. Ser man på Craig Lee sine resultater, mannen som i år kapret den viktige 115. plassen, hadde han utover sine tre topp 10-plasseringer ikke mange gode resultater å skryte av. I de 24 turneringene han spilte hadde han råd til å misse cuten 11 ganger, og likevel forlenge arbeidskontrakten ett år til.

Lykke til Espen!

Powered by Labrador CMS