Hvert år hedrer NGF «årets ildsjel» for å gjøre stas på de som legger ned en utrettelig og uvurderlig frivillig innsats for golfen i sine lokalmiljøer. Under helgens golfforum på Gardermoen ble prisen tildelt foreldregruppa i Sola Golfklubb ved Bulle Bech. I golfforbundets begrunnelse heter det blant annet: 

«Foreldregruppa er genuint interessert i barnas vel og prestasjoner, og bidrar spesielt under forbundsturneringer som Srixon Tour, Narvesen Tour, Garmin Norgescup og NM, totalt seks turneringer i 2019. Under mottoet «spillerne i fokus» jobber foreldregruppa for at alle som kommer til Sola GK skal føle seg velkommen og kjenne at klubben har gjort sitt ytterste. Sportslig må alt være på plass, og en god tone med TD og dommer og «vi skal dra lasset sammen» er viktig.»

– Det er overveldende å motta denne oppmerksomheten. Vi foreldregruppa gjør dette av ren glede og en genuin interesse for å følge opp barna våre, sier Bulle Bech til Norsk Golf.

Gjort stas på spillerne

Under turneringene de har arrangert, har foreldregruppa innført en rekke tiltak for å gjøre ekstra stas på spillerne:

De har spilt musikk i området rundt klubbhuset, ropt ut spillernes navn på høyttaleranlegget på teeboksen på første utslag, en egen driving-range-vakt som sørger for at spillerne får en bra oppvarming med egne pyramider med baller på gresstees, en egen «bollebil» som kjører ut på banen med kaffe og boller til spillere, trenere og foreldre, en egen fotograf som legger ut bilde av spillerne i Golfbox og på sosiale medier, og et utvidet scorekortmottak som kan håndtere flere fligher samtidig etter rundene.

Foreldregruppas enestående engasjement har smittet over på både spillere, gjester, ansatte og funksjonærer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bulle Bech foran klubbhuset til Sola under sommerens norgesmesterskap. (Foto: Tore-André Eide)

– Selv om utøverne konkurrerer individuelt, er golf på mange måter en lagsport. Man blir ikke god alene i Golf-Norge. På samme måte som i alpint reiser de rundt sammen og backer hverandre på trening. Det har vi også fått til i vår klubb, spesielt med jentene, som virkelig har blomstret. Klubben har fostret opp den ene gode spilleren etter den andre, og mye av grunnen er at klubben har skapt et inspirerende miljø med et tett samhold. Det er alltid spillerne som er i fokus, sier Bulle Bech. 

På grunn av det dårlige været som ødela starten av golfsesongen i store deler av Golf-Norge, tok Sola GK på seg ansvaret om å arrangere ekstra mange turneringer i år. 

– Og da vi tok på oss jobben, skulle vi søren meg gjøre det skikkelig også! Vi hadde et ambisiøst mål om å lage det beste NM noensinne, og alle i turneringsapparatet strakk seg for å gjøre det lille ekstra. Banen ble helt fantastisk bra, etter iherdig innsats av banemannskap og frivillige på dugnad. Det var en kollektiv laginnsats fra hele klubben. I år slo vi også sammen Sola GK med Solastranden GK, noe som gir oss større muligheter til alltid å tilby våre medlemmer spill på en bane, selv om vi arrangerer store turneringer.  

– Hvilke råd vil du gi andre klubber som ønsker å løfte sitt juniorarbeid?

– Det sportslige må være på plass. Vi har en dedikert og dyktig pro i Henning Lindanger som drar lasset, og så har han en ivrig foreldregruppe i ryggen hvor alle bidrar på hver sin måte. Vi reiser på turer og arrangerer turneringer sammen, og alle har funnet sin spesialitet. Noen er flinke med scorekortmottak, noen står i startboden og så videre. Det er bare å hoppe i det. Vårt mantra om «spilleren i fokus» er det viktigste.

Bech berømmer også samarbeidet med golfforbundets TDer i turneringene de har arrangert.

– De har gjennom god kommunikasjon og humør skapt den viktige dynamikken mellom NGF og klubben som skal til for at alle de forskjellige arbeidsoppgavene blir utført bra. Oppskriften på gode turneringer er at hele teamet drar lasset sammen for å gi spillerne en god opplevelse, og at man strekker seg for å gjøre det lille ekstra. Målet er at alle skal sitte igjen med følelsen av at dette var et topp arrangement, og at man gleder seg til å komme tilbake!

– – –

Tidligere vinnere av årets ildsjel

2017: Tore Ragnar Fjeld-Olsen, Eiker GK
2016: Ragnhild Evjen Angell, Varanger GK
2015: Bjørn Brovold, Gamle Fredrikstad GK
2014: Asbjørn Pettersen, Trondheim GK
2013: Petter Chr. Wilskow, Moss & Rygge GK
2012: Ove Kristian Skavnes, Molde GK
2011: Kari Mette Toverud, Ballerud GK
2010: John Arve Rognmo, North Cape Golf Club
2009: Svein Klette, Voss GK
2008: Lisbet Juel, Drammen GK