1. Kjøp lokalt. Autorisert forhandler i Norge er garanti for at du kjøper ekte køller.

 

2. Gjør undersøkelser. Sjekk på internett om produktet du er på utkikk etter er utsatt for piratkopiering. Generelt er TaylorMade, Ping, Callaway, Titleist og Scotty Cameron varemerker som sliter med pirater.

 

3. Vær varsom på nett. Asiatiske nettbutikker er rene minefeltet for golfere. Drømmeputteren eller det helsmidde jernsettet til fantasipris på en kinesisk side er nettopp det – fantasi.

 

4. Fantasipriser gjelder også i Norge. Vi har hatt tilfeller av falske køller gjennom private selgere. Det er naivt å tro at det ikke skjer fremdeles.

 

Her er første del av Golf Channels dokumentar om piratindustrien. 

 

 

 

 

 

5. Detaljene. Logo og annen skrift på køllehodene er vanligvis dårligere utført på piratkopier. De blir stadig flinkere, dette er ikke en veldig lett måte å avsløre dem på. Oppdager du en skrivefeil er det åpenbart at køllen er falsk.

 

6. Serienummer. De aller fleste køller skal ha serienummer. På jernsett finner du dette oftest på en av køllene. Sjekk med produsenten eller golfsider hvilket jern som skal være merket. Men – se neste punkt.

 

7. Serienummerfellen. Når kjøpere ble flinke til å spørre etter dette begynte piratene å gi dem det. Men de gir ofte det samme nummeret til alle kunder. Ta et nettsøk på nummeret eller sjekk med produsenten.

 

8. Standardbilder. Selgere av falske køller bruker bilder tatt fra nettsiden til produsenten.

 

9. Glatt fasade. En nettbutikk med falske køller er lett gjenkjennelig hvis du først har vært innom et par. De er veldig glatt designet. Alt er svært pent. Og de tilbyr nesten alltid 24-timers chat med kundeservice.

 

10. Spør om hjelp. Bruk ressursene du har tilgjengelig hvis du er usikker. Spør venner og på golfforum på nett.

 

11. Kompiskjøpet. Ikke kjøp fra en på jobben som tilfeldigvis har gjort et kupp på en kontainer full av Pings nye køller.

 

12. Helsettet. Dette er en klassiker. Helsett med alt fra samme merke i en staff bag er så godt som alltid falskt. Staff bag er disse store caddiebagene du ser på PGA Tour. En Callawaybag med fullt X2 Hot sett og Odyssey putter kan vi nærmest garantere koster 150,- kroner på gatehjørnet i Bangkok.

 

13. Ikke bare køller. Det kopieres bager og ikke minst grep, Golf Pride New Decade MC er det største problemet her. De to beste tegnene er logoen, som kan være skjev eller dårlig laget, og mengden cord i gummien. Ekte grep har mange hvite tråder – falske har få. Vi anbefaler på det sterkeste å kjøpe Golf Pride NDMC anerkjente forhandlere.

 

Andre del av Golf Channels dokumentar får du her.