Det hersker liten tvil om at Suzann Pettersen står høyt oppe på listen i diskusjonen om tidenes største kvinnelige idrettsutøvere. Tutta har vært i verdenstoppen i en årrekke, vunnet hele 19 profesjonelle turneringer, og står som tidenes eneste norske majorvinner.

 

I sin faste lørdagskommentar i VG, sammenligner Truls Dæhli Tutta med legenden Sonja Henie, som i løpet av sin fantastiske kunstløpkarriere vant ti VM-gull og tre OL-gull.

 

– Rett nok er det vrient å måle noen mot Henies meritter, så proporsjonene er ikke de samme, men historiene til disse to idrettskvinnene fra hvert sitt århundre har så mange paralleller at det blir relevant å snakke om likevel. Begge vant verden på den andre siden av havet og tok steget opp i en liga ingen norske idrettsmenn eller kvinner hadde vært før, og helt siden Suzann Pettersen vant sin første LPGA-seier i 2007 har det slått meg at vi har tatt hennes suksess litt for gitt. At dimensjonen i det hun gjør aldri er blitt verdsatt nok, skriver Dæhli. 

 

Både Dæhli og Pettersen selv mener det er vanskelig å måle Tuttas prestasjoner mot Henies meritter, men Dæhli står på sitt. Han drar frem pionerånden, viljen til å dedikere seg hundre prosent til sporten sin og ta konsekvensene av det, familiens oppofrende støtte, målbevisstheten, og evnen til å forvalte suksessen som fellestrekk mellom de to stjernene.

 

– Historien til Suzann Pettersen er ikke unik i et større perspektiv, men er alt annet enn regelen i norsk toppidrett, og jeg har alltid vært svak for utøvere som reiser ut og bare gjør det. Og Suzann Pettersen har gjort det. Med ett helt vesentlig unntak- Hun har ennå ikke blitt nummer 1 og best i verden, det hun allerede som 12-åring skrev i dagboken at hun skulle bli, skriver Dæhli videre.

 

– Men jeg kommer til å bli det en dag, for jeg gir meg ikke, vet du, ikke på tørre møkka, svarer Tutta.

 

– Det er et eller annet med blikket som sier meg at hun kommer til å få rett, konkluderer VG-kommentatoren.

 

Hvilken plass på listen over tidenes største norske kvinnelige idrettsutøvere mener du Tutta fortjener? Bruk kommentarfeltet under og si din mening!

 

Les Dæhli sin kommentar her (Krever innlogging med VG+)