Tirsdag ble en tung dag sett med norske øyne, da ingen av våre håp har klart å innfri så langt. Og så langt er en åttendeplass det beste resultatet Norge har å skilte med i turneringen. Den er det jentelaget som spiller i Sardinia, Italia som har æren for.

 

– Litt stang ut

Med en total på 376 slag (+16) etter første runde ligger jentene 15 slag bak Finland i tet. De blir med plasseringen også det eneste norske laget å finne blant topp-ti i de fire mesterskapene. Den beste runden var det Maria Tønnessen og Nicoline Skaug som stod for, men sine 73 slag – en over par. 

– Litt skuffet over dag 1 generelt. Ut i fra alle rapporter opplevdes dagen som litt stang ut hvor svært få spillere fikk momentum og flyt. Særlig putting må heves for alle lag, forteller sportssjef Frode Scheie til Norsk Golf.

Damelaget som spiller i Østerrike deler 12. plassen med Irland, 13 over par. De ligger så mye som 28 slag bak danskene som åpnet forrykende. De leder med hele 11 slag på Spania på andreplass og 14 på Tyskland på tredje. Tonje Daffinrud var den eneste av de norske kvinnene som klarte å komme seg under par tirsdag, med en åpningsrunde på 71 slag, en under. Meget sterkt av 19-åringen på en ellers tung norsk dag.

– Damelaget kjempet bra og spilte god golf. 65 prosent greentreff og 72 prosent fairways men 31 putter i snitt viser hvor vi kan hente slag i dag. Bra spirit i lagene, og i dag har vi fokus på våre oppgaver på og rundt greenene, sier Scheie.

 

– Behøver minst 20 slag bedre

Både herre- og guttelaget har lagt seg på en 15. plass etter første runde, og kanskje mest skuffende er guttelaget sine prestasjoner, ettersom de hadde medaljeambisjoner i opptakten til mesterskapet.

– Prestasjonen er to slag dårligere per spiller enn normalt. Man behøver minst to spillerer som presterer bedre enn vanlig. I dag behøver vi minst 20 slag bedre, det vil si fire slag per spiller, forklarer landslagstrener Niklas Diethelm.

Gutta ligger 12 over par, 22 slag bak Tyskland på toppen av leaderboardet. Tyskland leder med åtte slag på England. Ytterlige ett slag bak følger Frankrike, Tsjekkia og Østerrike på delt tredje. 

Og til slutt – herrene. Også de ligger et solid stykke bak i feltet, og er med sine to over par 24 slag bak Spania, som har fått en solid start på EM med henholdsvis første, andre, tredje- og syvendeplass i de forskjellige konkurransene.

Det har i år vært et generasjonsskifte i det norske herrelaget, og etter at fire av fjorårets EM-deltagere valgte å bli profesjonelle etter sesongslutt, er det et nytt og ungt herrelag som representerer de norske fargene. Selv om forventningene kanskje ikke har vært de største må en 15. plass likevel sies å være skuffende.

Her er EM-lagene.

Leaderboards finner du i høyrekolonnen på startsiden.