Denne uka kan du være én av 22.000 golfspillere i Norge som mottar en e-post fra nettskjema@uio.no. Bak utsendelsen står Silje Storhaug Kabbe, student ved NTNU i Trondheim. 

– Dette er masterprosjektet mitt. Jeg studerer idrettsvitenskap, og har bestemt for å skrive om Covid-19 og økt golfinteresse i 2020, forklarer 24-åringen fra Ulefoss.

Virus eller trend?

Bak oss har vi en helt spesiell golfsesong. Etter ti år med nedgang i medlemstallene, har norske golfklubber samlet fått over 20.000 nye medlemskap i 2020. Spørsmålet er om koronaviruset er årsaken til oppsvinget, eller ser vi starten på en ny golftrend?

Samlet vil masterprosjektet mitt gi golfen svar på flere viktige spørsmål.

– Jeg håper at så mange som mulig vil ta seg tid til å svare på skjemaene som nå sendes ut. Det tar bare fire til sju minutter, svarene er anonyme, og alle data behandles konfidensielt. Men samlet vil masterprosjektet mitt gi golfen svar på flere viktige spørsmål. Svarene vil ha stor verdi for klubbene, poengterer studenten.

Det har også Norges Golfforbund forstått. Derfor har de stilt seg bak prosjektet, og hjelper Silje med tilgang til statistikk og respondenter.

– Det finnes ingen samlet liste over dem som har gjennomført Veien til Golf-kurs i år. Så de 22.000 e-postene går ut til alle som har meldt seg inn i en golfklubb for første gang, tidligere medlemmer som har meldt seg inn igjen etter minst ett års pause – og spillere som i år har byttet klubb, forteller hun.

Forstå motivasjonen

Gjennom spørsmål, svar og etterfølgende analyse vil NTNU-studenten finne ut hvorfor de nye golfspillerne har startet opp nettopp i år. Den kvantitative studien vil også kunne brytes ned på kjønn, alder og fylke. 

– Historisk har vi flere eksempler på hvordan store kritiske hendelser, som en pandemi, kan skape plutselige endringer i samfunnet. Ved å finne ut hvordan Covid-19 har påvirket golfen, kan vi også forstå mer av folks motivasjon, hva som får dem til å starte, og hva som er viktig for å beholde dem, sier Silje Storhaug Kabbe.  

– Spiller du golf selv?

– Ja, men jeg hadde ikke noe valg, ler hun.

– Foreldrene mine var ivrige golfere, de «tvang» meg med til Norsjø, og i starten hatet jeg det. Men ganske raskt likte jeg det bedre, jeg ville bare ikke si det. 

Men til våren blir nok lite golf for den 24-årige studenten.

– Masteroppgaven skal leverens innen 2. juni, og det blir nok mest skriving på meg før det. Men jeg bare gleder meg. Jeg var aldri i tvil om hva prosjektet skulle handle om. Jeg ville skrive om golf.