(Bakgrunn: Thorp mener Team Norway sender ut feil signaler)

– – –

Tekst: Jon Karlsen, head coach for Team Norways profflag

Når Andreas Thorp kritiserer vår posting av Jarand Arnøys ledelse i BMW Trackman Open på Facebook, så det er mulig at vi i Team Norway Golf ikke har vært flinke nok til å kommunisere hvordan vi jobber. Andreas er nemlig blant de i Norge som engasjerer seg mest i elitegolf, og en av de med best forutsetninger for å komme med innspill.
 
Vår jobb med å utvikle spillere mot høyt internasjonalt nivå deler vi inn i fem prosesser, hvor alle er viktige for å nå målet:
 
• Golfspesifikt (putting, nærspill, lange spillet)
• Fysisk (for eksempel fysisk trening, helse, skadeforebygging, ernæring, antidoping)
• Mentalt
• Karriereledelse (for eksempel støtteapparat, økonomi, sesongplanlegging)
• Sosialt (for eksempel familie, venner, skole, fritid)

På det golfspesifike så er det viktig med individuell tilpasning i treningsfordelingen, men en tommelregel for fordeling av treningstiden kan være 50 prosent «long game», 30 prosent putting og 20 prosent nærspill. Teknikkarbeid på driving rangen kommer vi aldri unna, men det er bare en liten brikke i utviklingsprosessen, og jeg er enig med Andreas i at unge norske spillere trolig kan bli bedre til å spille mer, og å trene mer turneringslikt.
 
Derimot, at norske spillere er «driving range»-spillere som ikke prioriterer putting og nærspill, er en gammel myte med lite hold i. Team Norway-proffene fører omfattende rundestatistikk, og de har mest å hente på de beste i verden på det lange spillet.
 
Når det blir brukt på riktig måte, så er Trackman er veldig bra verktøy til prestasjonstrening og feedback på teknikk og ballbane. At Team Norway poster ett innlegg med Trackman betyr jo selvfølgelig ikke at norske spillere skal bruke all sin tid på driving rangen, like lite som de skal bruke all sin tid på putting greenen etter hver FB-post vi har med putting som tema. Balanse og langsiktighet i treningen er viktig.
 
Vi setter pris på Andreas’ engasjement rundt norsk elitesatsing, men vi deler ikke hans bekymring for at unge norske utøvere skulle tro at Trackman-resultater er et endelig mål. Vi er sikre på at de fleste forstår utmerket vel at major-titler, OL-medaljer og tourseire ikke blir utdelt på Trackman! 
 
Det kan hende var ikke timingen optimal i forhold til Facebook-innlegget. Men Jarand sin prestasjon på Trackman er sterk, og uansett hva Andreas Thorp måtte mene om det, så vil vi i Team Norway fortsette å heie på Jarand i BMW Trackman Open – også om Trackman-resultatene skulle komme i en periode med dårlige turneringsresultater. 
 
Det å heie på og støtte spillere er selvfølgelig ingen motsats til å stille krav, og å jobbe knallhardt med bygge en trenings- og prestasjonskultur med flere og flere hardtarbeidende vinnerskaller. Denne kulturbyggingen er vi helt enig med Andreas i at er avgjørende for at Norge på sikt skal få sportslige fremganger.