Swing Catalyst er et svingstudio med en gravitasjonsplate som registrerer vektoverføring og kroppens rotasjonskraft gjennom hele svingen. Systemet er utviklet av folk med bakgrunn fra NTNU i Trondheim. I samarbeid med de kjente analysesystemene FlightScope og Trackman samles det opp data som kartlegger svingen ned til mikroskopisk detalj.

 

Swing Catalyst blir å se i stadig flere svingstudioer her i Norge, men selskapet satser først og fremst «over dammen», der de har Suzann Pettersen som en av sine ambassadører.

 

I juli-utgaven av verdens største golfmagasin, Golf Digest, refererer en av PGA-tourens mest kjente trenere, Sean Foley til Swing Catalyst når han skal forklare vektoverføring i svingen. Foley er trener for blant annet Tiger Woods, Justin Rose og Hunter Mahan.

 

– Etter å ha målt over 50 av tourens beste spillere med teknologi fra et selskap som kaller seg Swing Catalyst, kan vi bekrefte at alle spillerne skifter vekten nesten identisk. Med sekserjernet har de 55 prosent av vekten på fremre fot ved adressering, 80 prosent av vekten på den bakre foten på toppen av baksvingen, 80 prosent tilbake på den fremre foten ved balltreffet, og nesten all kroppsvekt på fremre fot på slutten av svingen, sier Foley i sin faste instruksjonsspalte i Golf Digest. (Se video under)

 

– Hvis du ikke skifter vekten likt som dette, vil balltreffet og lengden din lide. Neste gang du trener, forsøk å holde overkroppen sentrert, mens kroppsvekten beveger seg i samme retning som køllen beveger seg. Bare ved å være oppmerksom på denne vektoverføringen vil hjelpe deg å slå bedre slag, konkluderer Foley.

 

Markedssjef i Swing Catalyst, Tom Christian Lindvåg er naturlig nok henrykt over omtalen i Golf Digest.

 

– Veldig morsomt. Vi føler jo det er en stor anerkjennelse når Foley henviser til vår forskning og teknologi i verdens mest leste golfmagasin. Jeg har selv truffet Foley flere ganger. Han er enormt kunnskapsrik allerede, men tørster stadig etter mer informasjon som kan gjøre spillerne hans enda bedre, sier Lindvåg til Norsk Golf.

 

Hvem vet? Kanskje ser vi snart Tiger Woods på en Swing Catalyst-plate?

 

 

 

 

NB! Norsk Golf besøkte Swing Catalyst i Trondheim høsten 2010. Les reportasjen vi skrev på side 56 i denne nedlastbare PDF-filen.