I september fikk Suzann Pettersens karriere endelig det punktumet det fortjente, da hun avgjorde Solheim Cup for Europa og la opp på direkten kort tid etterpå – bare noen få uker etter at hun hadde gjort turneringscomeback etter å ha blitt mor for første gang.

Med 15 LPGA-titler og to majortriumfer på samvittigheten er er Suzann Pettersen utvilsomt et av de største navnene i norsk idrettshistorie, og under idrettsgallaen på Hamar lørdag fikk hun hyllesten hun fortjente med gallaens gjeveste pris: hedersprisen.

– Vinneren av årets hederspris er respektert og beundret av et stort idrettspublikum, både nasjonalt og internasjonalt. Denne personen har vært banebrytende og en sterk profil i en idrett med et svært høyt internasjonalt nivå. Årets hedersprisvinner er den eneste norske utøveren som har nådd verdenstoppen i denne idretten og blitt værende der i over 20 år, sa Erna Solberg da hun forklarte hvem som er årets vinner, samtidig som TV-kameraene rettet seg mot Tutta idet hun gradvis begynte å innse hvem statsministeren pratet om.

(Artikkelen fortsetter under)

(Skjermdump: NRK)

Da Tutta kom på scenen til stående applaus fra salen, la hun ikke skjul på at hun ble tatt helt på sengen.

Les takketalen i sin helhet under.

«Tusen, tusen, tusen hjertelig takk, nå fikk jeg helt hjertet i halsen her. Nå ble jeg tatt skikkelig på senga her. Dette hadde jeg aldri i min villeste drøm trodd at jeg noen gang skulle klare.

Jeg er så stolt av å være norsk, jeg er så stolt av å få lov til å ha drevet med det jeg har elsket, i nesten 20 år. Jeg har hatt en fantastisk oppvekst med sunne verdier og et miljø der det bare var sunne og gode verdier. Det har jeg tatt med meg på reisen gjennom så mange år. Jeg har hatt så mange enorme store forbilder av norske utøvere på veien.

Jeg kan begynne å nevne navn, men Kjetil Andre (Aamodt), du var en bauta da jeg vokste opp og skrudde på TVen som liten. Hele den generasjonen som du drev videre med, inspirerte meg til å se høyere, sette meg høyere mål og drømme videre. Jeg har vært heldig som har fått lov til å drive med verdens beste idrett i snart to tiår. Jeg er enormt glad for den muligheten.

Men jeg må si det er utrolig deilig å endelig komme hjem. Flytte hjem. Være hjemme. Være i Norge som jeg elsker over alt på jord. Marka. Sjøen. Menneskene. Trygge omgivelser. Jeg vil gjerne få takke mamma og pappa, hele familien min, mannen min. Som sagt, etter at jeg fikk barn, følte jeg at egoet måtte settes til side. Og det føles helt riktig. Det er ikke noe jeg angrer på. Tro meg. Men å få denne hedersprisen betyr mer enn noen annen pris jeg har fått på idrettsgallaen, og mer enn alt jeg har vunnet opp gjennom årene. Jeg er enormt beæret som får stå her i dag.

Jeg vil gjerne takke Norges Golfforbund, som satte rammen for en fantastisk reise for gud vet hvor mange år siden. Det gjøres et enormt stort arbeid i norsk idrett og i norsk golf. Når jeg står her i dag på bord sammen med Viktor, føler jeg at golfsporten er i veldig gode hender. Det kommer til å bli utrolig morsomt å følge med på PGA-touren i årene som kommer.

Jeg vil takke for all hjelp og support gjennom alle år med alle jeg har jobbet med som har vært en del av denne reisen. Dette trofeet her tror jeg at jeg skal sette på Herman sin bokhylle. Det betyr enormt mye. Tusen takk for meg. Tusen, tusen takk for denne prisen. Jeg tror det å følge Norge og norsk idrett i årene som kommer blir fantastisk, og OL i Tokyo tror jeg kommer til å ta helt av. Tusen hjertelig takk!».

(Artikkelen fortsetter under)

Tutta delte bord med Viktor Hovland under idrettsgallaen. (Foto: NRK)

Tuttas bordkavaler for kvelden Viktor Hovland hadde også mulighet til å stikke av gårde med en pris fra idrettsgallaen. Han var nominert til årets mannlige utøver, som første golfspiller etter at kategorien ble innført i 2007. Prisen gikk imidlertid ikke overraskende til hekkeløper Karsten Warholm, som gjorde rent bord med å vinne utøvernes pris og årets navn i tillegg.