24-åringen fra Losby klarte å holde hodet kaldt da det gjaldt som mest, og holdt fast i femteplassen han startet dagen på i Scottish Hydro Open søndag. Nordmannen endte ti under par for turneringen, kun tre slag bak seiersherren Edouard Dubois fra Frankrike. Avslutningsrunden til Espen på en under par inneholdt tre birdies, to bogeys og resten par.

 

Stødig 

Etter runden forteller han til norskgolf.no at nøkkelen til resultatet ikke var spektakulært spill, men å holde spillet stabilt hele veien:

– Jeg gjorde sjelden feil denne uka. Banen spiltes ganske vanskelig med noen teesteder som var flyttet langt tilbake og hull med lyng på begge sidene av fairwayen, så bommet man på banen var ballen vekk. Heldigvis slo jeg utslagene mine midt i banen på de vanskeligste hullene. Jeg treffer ballen solid for tiden, rullet i noen viktige putter her og der og har stort sett holdt meg unna trøbbel.

Kofstad er virkelig i ferd med å finne formen etter noen tunge uker på touren. I forrige uke endte han på 12. plass på Europatouren, og allerede nå helgen etter har han vært med å kjempe om seieren i Skottland. Med femteplassen han til slutt landet på kunne han inkassere 9 900 euro, 77 000 norske kroner – penger som kan vise seg å bli uvurderlige i kampen om å havne innenfor topp-20 på tourens pengeliste. Det er disse som automatisk kvalifiserer seg til spill på den gjeveste av Europas profftourer. 

Hva var størst: forrige ukes 12. plass på Europatouren eller dagens resultat?

– Det føles i grunn ganske likt. Men det er jo ekstra morsomt å havne topp fem, og det var veldig gøy å se navnet sitt så høyt oppe på leaderboardet.

 

Fortsatt lenge igjen

Etter ukens turnering i Skottland ligger Kofstad på en 22. plass på denne listen med 26 030 innspilte euro, litt over 200 000 kroner. Han har kun drøye 700 euro opp til sør-afrikaneren Branden Grace på 20. plass. Selv forholder han seg avslappet med tanke på dette.

– Det er en lang sesong og mye kan fortsatt gå galt. Men det er jo tydelig at jeg gjør noe riktig, så jeg får bare forsøke å fortsette i det samme sporet. Jeg kommer sikkert til å misse cuten en eller tre ganger til denne sesongen, men det viktige blir å legge skuffelsene bak seg. Akkurat det føler jeg at jeg ikke har noe problemer med å gjøre, jeg har jo andre ting enn golf å tenke på også.

Også Elias Bertheussen og Peter Kaensche har vært i aksjon i Skottland denne uken. Mens Kaensche misset cuten endte Bertheussen på en 60. plass, fem over par.

Neste turnering på Challenge Tour-programmet arrangeres i vårt naboland når The Princess by Schüco slår i gang i Malmö torsdag. Norsk Golf vil være til stede for å dekke turneringen.

 

 

Runde 3

 

Med en runde igjen å spille ligger 24-åringen på femteplass ni under par, fire bak engelskmannen Matthew Southgate i tet. Dette mye takket være en knallsterk avslutning på runden. Kofstad startet dagen på en 16. plass, og fikk en tøff start med to kjappe bogeys på det tredje og fjerde hullet. Han svarte dog umiddelbart med en birdie, og gikk derfra de neste ni hullene på to under par. På det 15 hullet gjorde han en ny bogey, men nok en gang skulle han slå umiddelbart tilbake – og det så til de grader.

Birdie-birdie-eagle ble oppskriften på de tre siste hullene som ga en tredjerunde på 67 slag, fire under par, det samme som gårsdagens runde. Rett og slett golf fra øverste hylle! Totalt spilles det om 1,7 millioner kroner denne helgen, hvorav vinneren inkasserer 360 000 av disse.

Mens forrige ukes 12. plass på Europatouren var den mest innbringende turneringen hans så langt denne sesongen (72 000 kroner) er det niendeplassen fra Challenge-turneringen Barclays Kenya Open i april som er hans høyeste plassering. Nå ligger han godt plassert til å bedre på denne statistikken, og også halvveis feste grepet med tanke på automatisk kvalifikasjon til neste års Europatour om han kan holde løpe ut imorgen.

Elias Bertheussen skulle få det tyngre ute på MacDonald Spey Valley-banen i Aviemore. Etter å ha vært en av feltets store klatrere fredag falt han nesten like langt tilbake – 25 plasser totalt, under lørdagens tredjerunde. Med sine 76 slag, fem over par er han to over totalt med kun tre spillere bak seg på resultatlisten. Vi krysser fingrene for at han finner flyten igjen søndag.

 

Runde 2

Fredag noterte han seg for en sterk andrerunde i Scottish Hydro Open på 67 slag, fire under par. Han ligger med det fem under par for turneringen, seks bak skotten Chris Doak i tet og kun ett slag bak de ni spillerne som deler syvendeplassen.

Kofstad fikk en god start på runden med birdie på det andre hullet, før en bogey på det sjette tok ham tilbake til even for runden. Men Espen svarte umiddelbart og gjorde birdie på det påfølgende hullet. Etter 12 hull lå han en under for runden – så kom sluttspurten. Med tre birdies fra det 13. til det 16. hullet tok han et tigersprang helt opp til en delt 16. plass på leaderboardet, 27 plasser over der han startet dagen. Meget sterkt av 24-åringen! 

Også den trønderen Elias Bertheussen klarte cuten i Skottland. Med tre under par, 68 slag ligger han tre under totalt, og klarte dermed cuten med to slags margin. Bra gjort av en 20 år gammel debutant på touren. Sammen med Kofstad klatret de hele 58 slag opp leaderboardet fredag.

68 slag skulle det også bli på Peter Kaensche, men etter en åpningsrunde på fire over par var det dessverre ikke nok til å sikre helgespill. 

 

Runde 1

Espen Kofstad følger opp forrige ukes 12. plass med en ny god runde torsdag. Hadde det ikke vært for den triple bogeyen på hull to, så hadde han vært med helt oppe i toppen. Resten av runden bød han på fire birdies og 13 par, hvilket vitner om en spiller i form.

Han ligger på en delt 43. plass etter første runde, men det er ikke mer enn tre slag opp til fjerdeplassen.

Elias Bertheussen er slaget dårligere enn Kofstad på en delt 64. plass. Han spilte også en jevn runde, med to birdies og to bogeys, resten par.

Peter Kaensche er siste nordmann i startfeltet, og han gikk det noe dårligere med. Kaensche åpnet på fire over par, og han har et langt stykke opp til de beste.

Skotske Chris Doak leder etter sin åpningsrunde på åtte under par.