Tekst: Christian Furu

 

Majorturneringene er alltid litt mer spennende for oss som følger utstyrsverden på nært hold. Spillerne fra PGA Tour er ganske enkle når det kommer til utstyr. De har gode avtaler med produsentene på nærmest hele bagen og velger trygge løsninger. 

 

De europeiske spillerne er litt dristigere men det er først og fremst de asiatiske som viser oss at det finnes mye mer enn Callaway, TaylorMade, Titleist og Nike.

 

Utstyret på det japanske markedet er kjent for å holde ekstremt høy kvalitet. Under US Open ser man blant annet Yamaha, Miura, Fourteen, Honma, Epon, Yonex og Tourstage. 

 

Også i valget av tradisjonelle merker er ikke asiatene redde for å gå nye veier. Forvent å se litt Callaway Legacy, en stor serie i Japan og i bagen til blant annet Brendan Jones. Sang Moon Bae har brukt en Legacy driver tidligere i år, usikker på om den fremdeles er med.

 

Overtroen tar av og til overhånd, også for golfere. Lucas Glover har fått finpusset en fairwaywood han brukte under seieren på Bethpage Black (US Open 2009) og ser ut til å la en gammel Nike SQ Sumo firkantdriver sette ballen i spill på de lengste hullene.

 

Noen spillere har puttet Callaway X Utility i bagen, et «driving iron» som har vært under utvikling en stund og ser ut til å være klart for butikken i løpet av kort tid. En av dem er veteranen Thomas Bjørn, dansken som man aldri skal undervurdere.

 

Les også: Nyskapende insert fra Odyssey

 

Callaways nye puttere har fått omtale her hos oss i Norsk Golf. De ser også ut til å bli godt mottatt blant proffene, både ProType og Metal-X kan sees i ganske mange bager og ikke bare hos Callaways egne spillere. Ellers er det som vanlig Scotty Cameron som dominerer. De har godt grep om proffene og med den nye GoLo står de enda sterkere. Fowler bruker SC GoLo i sort. På Olympic har denne putteren blitt avslørt i den vanlige «satin» stålfinishen. Veldig pent. 

 

Les også: TaylorMades nye raketter

 

Blant drivere er det rått parti. Titleist 910 og TaylorMade (R11 og RBZ) brukes av store deler av startfeltet. RBZ fairwaywood er også svært populær, både den og driveren brukes av mange spillere som egentlig spiller for andre merker. De har gjerne ikke 100% avtale, driver og putter er køller de ser ut til å like å holde utenom sponsoravtalen. RBZ fairwaywood er en utrolig lang og lettspilt kølle, noe til og med de store gutta vet å sette pris på.

 

Patrick Cantlay stiller under treningsdagene med UCLA bagen sin. Han er forøvrig Titleist-spiller. De andre collegespillerne hedrer også skolen sin ved å vise fram lagbagen. I andre bagnyheter må vi nevne Michael Campbells Piranha bag og at Fowler har fått ny fra Cobra – knallrød med blå og hvite detaljer. 

Den største utstyrsfreaken av dem alle der ute? Det må være KJ Choi. Han bytter til stadighet og mikser merkene slik det passer ham. Chois valg av jern er for tiden Ping i20, samme som Westwood valgte da han endelig gikk bort fra sine kjære i10. Koreanske Choi blir utfordret at Ryan Moore som i en periode faktisk var innom og diskuterte bagen sin på det kjente forumet Golfwrx.

Fottøy fortjener noen ord på slutten. TW13 er for tiden svært populær blant oss amatører men foreløpig ser det ut til at kun Tiger og overraskende nok Calle Petterson velger å bruke dem. Nike Lunar Control brukes av mange, ikke bare Nikespillere. Adidas har også sterkt nærvær med Adipure og 360 ATV.  

 

Streetsko vokser stadig i popularitet – Ashworth, ECCO og Adidas har bra antall spillere mens modellene fra Puma og True ikke ser ut til å finne sin plass hos proffene. Noen som husker de grønne og gule Adidas skoene til Sabbatini? Det var Masters Limited Edition av Adidas Samba. De har en egen versjon for US Open og de andre majorturneringene, men Sabbatini er ikke i feltet så din beste sjanse for å se dem er nok å google litt.

 

Send oss gjerne spørsmål hvis du lurer på noe angående utstyr generelt eller proffenes bager.

 

Les også: Årets viktigste køllenyheter