Antall barn og unge i norsk golf er mer enn halvert de siste 15 årene. I toppåret 2004 hadde norske klubber over 16.000 medlemmer under 19 år. Ved siste opptelling hadde antallet stupt til 7.000.

Som trener for de norske juniorlandslagene har Niklas Diethelm vært tett på den negative medlemsutviklingen samtidig som han har vært med på å løfte fram den største stjernen.

Men Diethelm tror ikke at «Viktor Hovland-effekten» kan snu de triste rekrutteringstallene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klokkene står stille

– Det er fantastisk å få fram en profil som Viktor, men naivt å tro at han kan redde oss alene. I over ti år har vi pratet om endringer i golfen, men ingenting skjer. Det er som om klokkene står stille, sier den tidligere landslagssjefen.

Den 1. januar startet han i ny jobb ved Losby GK. Fra august skal han også i gang som trener i Wang-systemet. Vi treffer Diethelm under Srixon Nordic Winter Open på Hacienda Riquelme i februar.

Fra sin medbrakte krakk på hull ni er han tydelig på hva som må til for å vinne tilbake flere unge til golfen.

– Vi må våge å endre oss mye mer, sier Niklas Diethelm.

– Og det starter med hvem som styrer denne sporten. Internasjonalt sitter fortsatt de gamle gubbene i toppen. De sitter der med sin gin & tonic, klapper hverandre på ryggen, og er mest opptatt av å forsvare sin egen posisjon. Dermed tar alt så utrolig mye lenger tid å endre.

Og selv om drinken er byttet ut med norsk traktekaffe, ser Diethelm at sterke konservative krefter også styrer flere klubbmiljøer her hjemme.

– Hver klubb må spørre seg selv hva som skal til for at ungdommen skal synes det er gøy. Da kan ikke de gamle gubbene styre lenger. Flere kvinner og yngre mennesker må inn overalt. Kvinner og yngre tenker annerledes enn gamle gubber, det vet vi alle. Skal vi få til noe nytt i golfen, må vi ha inn andre typer, poengterer Diethelm.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Store endringer må til

Den rutinerte juniortreneren er redd for at tallene fortsetter å stupe om ikke endringer skjer. Blant jentene er det spesielt ille. Spørsmålet er hva som skal til for å snu trenden.

– Jeg har ikke svaret, men én ting er klart: Vi blir ikke attraktive om vi ikke gjør noe. Når jeg har med egne barn på banen, er det åpenbart at golf tar for lang tid og det er heller ikke et pluss at alle må være så stille hele tiden. Ingen liker å bli hysjet på.

Han trekker fram kortere turneringer, raskere runder, mer show og musikk, flere trenere og gode miljøer som noe av medisineringen.

– Alle tiltak vil ikke være riktige, men vi må i hvert fall prøve, sier Diethelm, og understreker at alle barn og unge er like viktige framover, ikke bare de gode.

– Da jeg jobbet i NGF tenkte jeg bare elite, men skal vi få flere gode spillere, må vi først få på plass flere og større miljøer. Vi har cirka 50 juniorer på Losby i dag, hvorav 9-10 trener aktivt. Vi jobber for å doble det antallet, men det er ikke enkelt, innrømmer han.

Vil ha vekk VTG

At barna må kjøres til golfen og ikke har en korthullsbane å spille på, er utfordringer flere klubber sliter med. I Diethelms hode bør vi droppe hele Veien til Golf-kurset.

– Trenger vi kurset? Jeg tror ikke det. Om du vil, kan du ta på deg skiene og kaste deg utfor svart løype i alpinbakken. Jeg synes det er helt tullete at unge ikke kan gå rett ut på golfbanen også. Vi bør i hvert fall gi åpning for å spille med et medlem.

– De fleste hadde kanskje gjort det uansett?

– Det tror jeg også. Vi burde heller frykte at de velger oss bort. Systemet i dag er gammelmodig.

– Hva kan NGF gjøre for å snu utviklingen?

– NGF må fortsette å dele historiene om klubbene som får det til, utdanne trenere og ledere, men også påvirke klubbene til å få inn nye folk, nye krefter. De kan styre prosjekter, kompetanse og ressurser til mer utviklingsarbeid, og kanskje gi klubbene flere økonomiske insentiver. Vi må prøve nye ting, gjentar Diethelm.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Det hvite feltet

For tersklene må ned, blikket opp. På Hacienda Riquelme denne fredagen ruller traller og bager forbi. Diethelm smiler og prater med den fine norske ungdommen. Den hvite norske ungdommen.

Inkludering er enda et område som må på agendaen.

Den tidligere landslagstreneren rister på hodet.

– Det må jo være noen fra et annet land som har lyst til å teste ut golf i norske klubber, ikke bare fotball, sier Niklas Diethelm.

– Forstår du hvor mye idrettsungdom og talent vi går glipp av bare der? Det positive er at veldig mange har fokus på rekruttering nå. Jeg merker det på Losby, og  får de samme signalene her og andre steder. Det må vi sammen dra nytte av framover. Potensialet er stort.