I skibygda Trysil har det vært golfklubb i Trysil i 25 år og golfbane i ti. Anlegget var tidligere eid av Skistar, nå er det Utmarkslaget, en sammenslutning av 26 grunneiere, som er i førersetet.

– Målsettingen er å overleve, og klubben har en grei økonomi, sier en realistisk daglig leder Torbjørn Amdal i Trysilfjell Utmarkslag. De jobber etter en vel fundert strategiplan der formålet er å drive et golfanlegg som holder god nasjonal standard, og som øker Trysils attraksjonverdi for fastboende, hytteeiere, gjester og investorer. Trysilgolf satser også på å få til samarbeid med baner i nærområdet.

 

– Sälen i Sverige er ikke langt unna, og Sälen, Trysil og Idra kna med fordel utgjør en golfdestinasjon, det er til sammen 180 000 gjestesenger i dette området, sier  Amdal.

 

Medlemmer i klubben kan nyte godt av Hedmarksavtalen som gir 20 % rabatt hele uken på Sorknes,  Atlungstad, Mjøsen, Konsvinger, Elverum og Trysil. Mora GK gir 25 % rabatt.

 

Klubben har i underkant av 300 medlemmer, og i baneselskapet er det 600 aksjonærer med spillerett, hvorav halvparten er private. Aktivitetsmålet er 10000 spilte runder, herav minst 5000 greenfeerunder.

 

Roger Herold og Tony Haugen (pro) som driver klubbhuset og golfbanen, anslår at de i år ligger et sted mellom 2500 og 3500 gjesterunder.

 

– Man tenker gjerne ikke Trysil før ut i august, men om høsten har vi til gjengjeld godt belegg i helgene, sier Roger Herold. I år åpnet banen midt i juni etter en svært tøff vinter. Når Norsk Golf er på besøk, er det imidlertid en strålende sensommerdag, kjølig i starten, men når solen tar tak er det bare å finne frem shortsen.

 

(Artikkelen fortsetter under bildet!)

 

 

 

Fjellgolf 

 

Anlegget består av to baner. En 18 hulls hovedbane, par 72, der det er krav om VTG-kurs, og en 7 hulls korthullsbane, pay & play par 3 bane som er åpen for alle. 

 

Banen er designet av Jeremy Turner, som står bak en rekke golfbaner i Norge, blant annet Lofoten Golf Links, Røros Golf, Grini Golfklubb, Evje Golfpark, Nøtterøy GK og Valdres GK.

 

– En golfbane skal på alle måter høre til i det landskapet den ligger, det er viktig å jobbe med naturen og ikke mot den, sier Jeremy Turner selv om din designfilosofi. I Trysil har han lykkes svært godt med dette.

 

Beliggende i skogsterreng slynger banen seg frem og tilbake i en slak fjellside ca. 460 moh. Man bør huske å snu seg rundt av og til for å få med seg utsikten til Trysilfellene i alle retninger.

 

Banen er ondulert, men likevel ikke mye høydeforskjell på hullene. Man står mye skjevt og hullene heller ned mot dalen. Sandbunkerne er nennsomt modellert, godt tilpasset fairwayer og greener.

 

Tony forteller at det ofte kommer golfere inn i prohopen etter runden med blåbærblå smil. Det har sin naturlige forklaring. Ute i roughen er bugner det av velsmakende blåbær. Tyttebærene har så vidt begynt å modne også, men det er jo ikke her vi skal være.

 

– Det å holde ballen i fairway er nøkkelen på banen, men det er enklere sagt enn gjort. Har man lengden til det bør man være sparsommelig med driveren! Et godt råd fra en som slår godt over 200 meter med 3-er jern. 

 

Enkelte hull har gigantiske greener, til gjengjeld er de ganske trege, og vi erfarte at det av og til var vanskelig å nå helt frem til koppen. Men man kan vel knapt skylde på greenkeeperen for slikt.   

 

 

Treningsområder og korthullsbane

 

Trysilfjellet tilbyr gode treningsmuligheter. Drivingrangen har 33 matter, hvorav 10 er under tak, puttinggreen, chippinggreen, samt treningsbunkere er på plass.

 

I proshopen får du kyndig veiledning ved kjøp av golfkøller og annet golfutstyr. Her kan du teste ut køller med ulike skaft tilpasset deg og din sving. Vi utfører også enkle køllereparasjoner og bytte av grep. Proshopen har også et godt utvalg av klær. sko og golftilbehør. De har også golfkøller og traller til utleie.

 

Korthullsbanen er et suverent supplement til anlegget. Denne par 3-banen har både vannhindre, bunkere og utfordringer som på den store banen. Banen passer utmerket for de som vil prøve seg på golf for første gang og for alle spillere som ønsker å perfeksjonere sitt nærspill.

 

Trysil GK jobber mye med rekruttering. Klubben disponerer 25 spillerettigheter som benyttes til å gi 25 – 30 juniorer treningsmuligheter. For juniorene er korthullsbanen gull verdt.

 

 

En fornøyelse

 

Ved peisen i lobbyen på Radisson Blue etter 18 hull og matchspill på korthullsbanen er det tid for å summere opp inntrykkene.

 

– Kule risk/reward hull. Vriene, men rettferdige. Kappet nok skog på enkelte steder for å friste spilleren til å spille aggressivt. Hullene på back nine er lengre, så her blir man tvunget til å dra opp driveren litt oftere, da kan det fort bli mer risk enn reward.

 

Det er en utrolig naturopplevelse med utsikten, og furutrærne som rammer inn hullene. Man føler seg alene ute på banen nesten uansett hvor man er.

 

Visjonen ”Trysil – golfopplevelsen du lengter tilbake til!”  – den kan vi skrive under på.