NORSKE FAVORITTER //

27 norske golfreiser til sommerferien

Ja, vi elsker dette landet! Vi bør alle bør reise rundt og senke drømmer på vår jord.

Lofoten Golf Links på Gimsøy troner øverst på listen for mange golfelskere når det gjelder reisemål. Foto: Mickael Tannus
Publisert Sist oppdatert

Kanskje er du én av mange som lenge har hatt Lofoten på ønskelista? Kanskje har du alltid drømt om å se mer av kongeriket, spille Bogstad og Miklagard, Salten og Tromsø, Nøtterøy og Kragerø, Meland og Fana?

På hver kant av landet ligger det golfperler og venter på deg. Så hvorfor ikke tømme feriebudsjettet og spandere noen overnattingsdøgn og greenfee-runder på den kortreiste lykken, på opplevelsene og mulighetene som lenge har vært tilgjengelig innenfor våre egne landegrenser? Vi vet at du blir fornøyd. Vi vet at du blir overrasket.

På de neste sidene finner du vår liste over 30 anbefalte reisemål i Golf-Norge. Det kunne naturligvis vært flere, og rekkefølgen er ikke det viktigste. Når vi har plukket ut disse 30, er det for å løfte fram alle norske baner og oppfordre trofaste klubbmedlemmer til å gjeste andre. Vi har lagt vekt på følgende kriterier:

1) Golfbanens kvalitet

Alle banene i oversikten rangeres blant Norges beste baner. Som ivrig golfspiller bør opplevelsen av selve golfrunden ha høy prioritet i valg av destinasjon. Enkelte steder er det også kort avstand til flere gode baner.

2) Den spesielle opplevelsen

Enkelte steder er mer spesielle enn andre, og flere steder i landet finner du unike hoteller eller overnattingsmuligheter som tilbyr noe annet enn et standard dobbeltrom. Vi har vektet slike muligheter i vår utvelgelse.

3) Nærheten til overnatting

Avstanden fra banen til overnattingsstedet er et poeng når man skal på golfferie. Enda bedre er det om stedet du spiller og bor på har et aktivt samarbeid – og kan tilby ei gunstig golfpakke. Bare et fåtall baner i Norge er rene resorts, og tilbudet av norske golfpakker er underutviklet.

4) Destinasjonens attraktivitet

Noen vil reise nordover, andre sørover eller til fjells. Over hele Norge har vi attraktive reisemål, og enkelte plasser har en sterkere tiltrekningskraft enn andre i sommerhalvåret. Nærheten til sjø, hav og andre opplevelser veier ikke tyngst, men er med i vurderingen.

«Vi har mange spesielle golfopplevelser i Norge»

– Det er mange baner jeg har lyst til å spille, sier Frode Hov. Selv har han utviklet den råeste av dem alle.

Frode Hov har virkeliggjort en norsk golfdrøm i Lofoten. (Foto: Tom Erik Andersen)

Lofoten Links er Norges største golfkjendis – etter Viktor Hovland. I november ble banen kåret til Skandinavias beste og rangert blant de ti fremste i Europa. Siden den gang har det spektakulære andrehullet prydet forsiden av amerikanske Golf Magazine og hatt besøk av Erik Anders Lang.

– Vi fikk bestillinger fra hele verden, bestillingene rant inn. Koronaen satte en foreløpig stopper for effekten, men den ødelegger ikke på lang sikt. Dette må uansett bygges opp over tid, sier Frode Hov.

Måtte bygge spektakulært

Eventyret om Lofoten Links kjenner de fleste nå. Idéen fra en venn av Frodes far. De første planene på 90-tallet. Finansieringen som røk. Faren som døde. Frode som plukket opp idéene. De seks første hullene i 1998. Støtten fra SIVA. Avtalen med Troon. Ambisjonen. Utbyggingen. Åpningen. Oppmerksomheten.

– Vi har beina godt plantet på jorda, forsikrer gründeren. – Og jeg liker ikke å gi andre råd, men skal du bygge en golfbane, må du være ærlig med deg sjøl og tydelig på hva du vil. Hva skiller deg ut? Hva gjør deg spesiell? Her på Hov bygde vi en bane for turisme, og visste at vi måtte bygge noe spektakulært for å dra folk den lange veien.

En ny lufthavn lar vente på seg. Fly til Evenes, leiebil og tre timers kjøring er fortsatt Frodes anbefaling. Han håper å ta imot mange nordmenn på Gimsøy i år.

– Normalt kommer 70 prosent av gjestene våre fra utlandet, og sommeren var langt på vei i havn da koronaviruset endret alt. Heldigvis er mange booket over til neste år. Samtidig får vi flere bestillinger fra Norge nå, men vi har fortsatt mye ledig i lodgene, så her er det muligheter for norgesferie, sier Frode Hov, og håper enda flere nordmenn vil bruke 2020 til Lofoten-besøk.

– Banen ser fantastisk ut, forsikrer han.

– Når anbefaler du folk å komme?

– Det spørs hva folk vil ha. Nå i mai spilles den som en linksbane, i sommer er midnattsgolfen en unik opplevelse, i september er banen på sitt aller flotteste.

Må våge noe eget

Men hvor drar Frode Hov? Hvilke golfopplevelser reiser han selv for å oppleve?

– Jeg har lyst til å spille Pebble Beach.

– Det er dem vi blir sammenlignet med, og da blir det jo sånn at man gjerne vil se og føle hva det er. Jeg er glad i Skottland og linksgolfen. Nylig besøkte jeg Cabot Links i Kanada, og likte den veldig godt – standarden, designet – alt var så gjennomført. Det handler om å våge å gjøre noe eget.

– Har vi mye bra i Norge?

Frode Hov lar spørsmålet synke.

– Ja, vi har mange spesielle golfopplevelser i Norge, sier han endelig. – Men reiselivet er generelt lite utviklet her til lands. Dette er året der flere burde hive seg rundt og kombinere golf med andre opplevelser. Det er mye igjen å gjøre på området. Og samtidig må vi jobbe for å bli kvitt noen fordommer.

– Som hva?

– Som at greenfee på norske golfbaner er for høy, at golfproduktet her hjemme liksom er mindre verdt enn banene vi reiser til i utlandet. Det er lave priser på greenfee i Norge.

– Hvilke norske baner liker du selv?

– Vet du hva, jeg har spilt for lite i Norge. Men jeg likte gamle Stavanger godt, og Holtsmark ble en favoritt. Vi har Oslo, Miklagard og Hauger. Jeg har hørt mye bra om Kongsvinger og Tyrifjorden, som jeg gleder meg til å prøve. Herregud, det er mange baner jeg har lyst å spille.

1. Lofoten Links: Lyset i nord

Hull to på Lofoten Golf Links har i løpet av få år blitt Norges mest fotograferte golfhull. (Foto: Jacob Sjöman)

Noen drar til Lofoten Links for å utfordre elementene, andre for å se nordlyset. Noen vil kombinere oppholdet med ramsalte opplevelser i Svolvær eller Henningsvær, til lands eller vanns. Andre drar for å se midnattssola, spille golf døgnet rundt eller bare skåle med venner. Uansett er det verdt turen.

Pluss: Over snart 30 år har familien Hov utviklet sin golfidé på familiegården. Lofoten Links er i dag ett av verdens mest attraktive golfreisemål.

Minus: Anlegget mister mange gjester fordi det fortsatt er vanskelig å komme seg hit. Ny flyplass er høyt på ønskelista.

Passer for: Absolutt alle som har snev av eventyrer eller golfsjel i seg.

Pakker: Lofoten Links tilbyr overnatting i nye og store høystandards lodger like ved stranden på Hov. Du kan leie per rom eller hele lodgen. Priser varierer etter årstid og standard.

Les mer: lofotenlinks.no.

2. Kongsvinger: Skogens katedral

I den evige diskusjonen om hva som er Norges beste golfbane er det mange som gir sin stemme til Kongsvinger GK, deriblant World Golf Awards som seks år på rad har utropt denne Peter Nordwall-perlen til nettopp det. Skogskatedralen er uansett verdt kjøreturen, og klubben skal også ha ros for å ha utviklet golfpakker til alle budsjetter og behov sammen med det lokale næringslivet.

Pluss: Førsteklasses golfbane og mange overnattingsmuligheter med greenfee-rabatter.

Minus: Bare 18 hull å spille her, men til gjengjeld er de av svært høy standard og til en god pris.

Passer for: Alle som har lyst å se det beste av Golf-Norge må legge turen innom Kongsvinger.

Pakker: Finnskogstua byr på kanoutleie og villmark. Kongsvinger Budget Hotel er moderne og nytenkende. Sigernessjøen familiecamping tar også imot bobiler. Og høyt hevet over Kongsvinger by og Glomma finner du Festningen Hotel & Resort, et hotell med høy standard og historisk betydning. Festningen tilbyr greenfee, 3-retters middag, overnatting og frokost til kr. 1445,- pr person i dobbeltrom, kr 1745,- for enkeltrom.

Les mer: kongsvingergolf.no

3. Oslo vest: Høyt over Oslo

Oslo-ferie? Hvorfor ikke. Over fire millioner av oss bor ikke i hovedstaden. Dessuten er Oslo på sitt beste når byen, med sjøen og marka, ikke er full av folk. En annen god årsak er Oslo GK. Klubben ble grunnlagt i 1924 som den første golfklubben i Norge. Etter en omfattende ombygging i 2008 er banen igjen én av de aller beste i kongeriket. Beliggenheten ved Bogstadvannet er slående vakker. Standarden på tee-steder, fairway og greener er skyhøy. Og det nye klubbhuset kan ingen vise maken til.

Pluss: Her er flere gode baner i umiddelbar nærhet. Haga GK er et av Norges største golfanlegg med 27 hull og moderne klubbhus. Grini GK er en trivelig 9-hullsbane med sosial profil.

Minus: Det koster å spille på Bogstad. Greenfee-spillere er hjertelig velkommen til Oslo GK, men prisen er kr 1900,- for voksne. Om du spiller med et medlem, slipper du unna med 1250 kroner. Prisene for juniorer er 600,- og 500,- (gjest av medlem).

Passer for: «Banesamlere» og alle som vet at en minneverdig golfopplevelse varer livet ut.

Pakker: Oslo GK har ingen golfpakker, men hovedstaden har stor hotellkapasitet om sommeren, se etter tilbud.

Les mer: oslogk.no, hagagolf.no, grinigolfklubb.no

4. Kragerø: Alt på ett sted

Resorten på Stabbestad er flere ganger kåret til Norges beste golfhotell av World Golf Awards. Rett utenfor døra, i lett skogsterreng høyt hevet over Kragerø-skjærgården, har du én av landets flotteste baner, grønn og velpleid. Det tilliggende spa-hotellet har restaurant og egen beach club som kan nytes etter en lang dag med golf.

Pluss: Alt på ett sted. Trygge, rolige og bilfrie omgivelser. Sommerlivet i Kragerø sentrum og Jomfruland kan nås med båt. For takster, se fjordbat.no

Minus: Veien fra E18 og ut til Stabbestad er både lang og kronglete, men det er glemt så fort du er på plass.

Passer for: Et fullverdig ferietilbud for golfpar eller den unge golffamilien som også vil ha med seg sommeridyllen i basseng og salt sjø.

Pakker: Egne golfpakker kan bookes i golfsuite eller dobbeltrom (så nær banen som mulig, eller med utsikt over sjøen). Pris fra kr. 1730,- per person. Resorten tilbyr også egne golfskoler over tre dager med spill på banen og instruksjon med erfarne proer. Pris fra kr. 3920,-.

Les mer: krageroresort.no

5. Hamar: Diamanten ved Mjøsa

Atlungstad GK ligger i naturskjønne omgivelser ved Mjøsa, noen få kilometer sør for Hamar, i det nasjonalt viktige kulturlandskapet Stange Vestbygd. På stille sommerdager er det vanskelig å finne et vakrere sted å spille golf. Fra juni har klubben også fem nyoppussede dobbeltrom med bad klare for utleie. Om det ikke er plass her, tilbyr også nabogården rom. Det tilliggende brenneriet ble opprinnelig anlagt i 1855 og serverer i dag utsøkt mat og drikke. Er du heldig vil også Skibladner, verdens eldste hjuldamper i drift, flyte forbi og forsterkerden historiske rammen.

Pluss: En bane med utfordringer for alle. Kort vei «hjem» fra brenneriet til senga er en fordel.

Minus: Ingen andre baner i området, men Elverum GK (43 km) er nært nok om du vil forlenge oppholdet og prøve noe annet i tillegg.

Passer for: Alle som setter pris på nasjonalromantiske omgivelser, en god bane, enkel overnatting og hyggelige folk.

Pakker: Ta kontakt med klubben for pris og tilgjengelighet. Husk også at du som medlem i en norsk golfklubb får du inntil 20 % rabatt på overnatting på Nordic Choice-hoteller i Norden.

Les mer: atlungstadgolf.no

6. Larvik: Sommer og spa

Med sin fordelaktige beliggenhet på bystranden i Larvik er Farris Bad et godt valg for deg som satser på Vestfold-ferie. Hotellet har Nordens største, vakreste og mest innholdsrike spa-avdeling på over 2500 kvm, og er det eneste som har etablert sitt spa på en ekte, mineralholdig kilde. En knapp kilometer unna ligger Larvik Golfklubb, som har vært vertskap for både Ladies European Tour, EM senior, Challengetouren og NM individuelt. Sommeridyllen Stavern nås med bil på ti minutter.

Pluss: Fra Larvik har du kort vei til en rekke andre golfbaner av høy klasse. Vestfold GK, Nøtterøy GK og Borre GK er alle høyt på lista hver gang norske baner skal rangeres. Alle er innenfor 30 minutters kjøring. De siste åra har også Sandefjord GK kommet til med høy aktivitet. De sjarmerende ni hullene på Tjøme skal heller ikke glemmes.

Minus: Farris Bad er et «voksen-hotell» med 16 års aldersgrense i spa.

Passer for: Perfekt for voksne kjærestepar – eller en tur med jentegjengen.

Pakker: Én overnatting, frokostbuffé, inngang til spa, 3-retters middag, greenfee på Larvik GK og bagettlunsj på banen. Pris fra kr. 1805,-.

Les mer: larvikgolf.no, farrisbad.no

7. Stavanger: Fire baner i ett

Det er på tide at flere oppdager hvilken golfdestinasjon Rogaland er. Fra de langstrakte vyene på Sola strand har du Sola GK (Solastranden) i umiddelbar nærhet og tre andre 18-hullsbaner av høy standard innenfor 20 minutters kjøreavstand (Forus, Sandnes og Stavanger GK). Kombinert med naturopplevelsene Preikestolen, Lysefjorden og Kjerag er dette en aktuell ferietur for hele familien, ikke bare golfinteresserte.

Pluss: Sola tilbyr også fotballgolf og en pitch & putt-bane i golfparken. Stavanger by er bare en kort kjøretur unna (16 km).

Minus: Sommerværet og strandlivet er ofte røffere her enn på Østlandet, men naturen er en del av opplevelsen.

Passer for: Ivrige golfere eller hele familien, mulighetene er mange i området.

Pakker: Klubbene tilbyr flere hotellmuligheter på sine hjemmesider. Nytt av året er at de også har inngått et samarbeid med Dingolfreise som har satt sammen egne golfpakker til distriktet.

Les mer: solagk.no, sgk.no, sandnesgolfklubb.no

8. Trondheim: Den helliges by

Norges nest eldste by, grunnlagt av vikingkongen Olav Tryggvason i 997, byr naturligvis på mange muligheter. Nidarosdomen, Rockheim, Pirbadet, Munkholmen, Rosenborg og Bymarka er bare noe av det som gjør byen til et attraktivt reisemål. I tillegg kommer golfen. Vest for selve byen, på en halvøy ut i Trondheimsfjorden, ligger Byneset GK med sine 27 hull. Mesterskapsbanen Byneset Nord har siden ferdigstillelsen i 2007 raget høyt på lista over landets beste baner. Verdt å få med seg er også Trondheim GK på Sommersætra, ofte omtalt som én av Norges fineste 9-hullsbaner. Banen ligger i idylliske Bymarka.

Pluss: Ankommer du med fly, husk at du også finner Stjørdal GK bare ti minutter fra flyplassen på Værnes. En morsom og variert bane.

Minus: Er du for godt vant med spanske sommertemperaturer kan sommeren i Trondheim være en omstilling. Ta med klær.

Passer for: Norges tredje største by har noe for alle. Det samme gjelder golfbanene.

Pakker: Byneset GK samarbeider med Quality Hotel Panorama som ligger 15 minutter med bil fra golfbanen. Som gjest får du 50% rabatt på greenfee.

Les mer: bynesetgolf.no, golfklubben.no, stjordalgolf.no

9. Tromsø: Verdens nordligste

Det er krevende å drive verdens nordligste 18-hullsbane, i enkelte år direkte naturstridig. Når dette skrives, noen dager ut i mai, jobber banemannskapene på spreng for å måke seg fram til greenene. Tungt snøfall i mars og april resulterte i «cirka 1 meter mer snø på banen enn i tidligere år». Daglig leder Bjørn Sønsteby tror og håper at han kan åpne banen i midten av juni, «hvis været spiller på lag». Det håper vi så inderlig. Banen på Breivikeidet ligger vakkert til mellom fjellene, 45 km fra byen og flyplassen. På sensommeren og utover høsten er den på sitt flotteste.

Pluss: Det er fullt mulig for hurtigrutepassasjerer å ta en golfdag i Tromsø på nord- eller sydgående og så reise videre neste dag. Cruisepassasjerer som besøker Tromsø rekker en runde på Breivikeidet.

Minus: Allerede nevnt. Banen ligger på en snørik og kald plass. Foreløpig «rekord» for sen båneåpning er 14. juni. Den kan ryke i år.

Passer for: Alle som søker spesielle og unike golfopplevelser bør ha verdens nordligste 18-hullsbane (69 grader nord) på sin «bucket list».

Pakker: Tromsø GK samarbeider med Quality Hotel Saga. Golf og overnatting (inkl. Frokost) koster kr. 1190,- per person i enkeltrom, kr. 890,- pr person i dobbeltrom.

Les mer: tromsogolf.com

10. Bergen: Mellom syv fjell

Bergen er full av historie og tradisjon, en storby med småbysjarm, entusiastisk og engasjerende. I sommer har koronaviruset satt en stopper for de største festivalene og arrangementene, men naturen kan ingen ta fra byen. Bare fire km fra Bergen lufthavn (og 15 km fra sentrum) finner du Fana GK. De siste åra har klubben markert seg sterkt i nasjonal juniorgolf, og godt stell preger også banen. En golftur til Bergen er likevel ikke komplett uten en runde på Meland GK, «monsterbanen» designet av Robert Hunt.

Pluss: Glem ikke Sotra GK, Herdla GK og Bergen GK – 9-hullsbaner som med Fana og Meland kompletterer et variert og morsomt golftilbud i området.

Minus: Meland kan spise noen baller. Et godt råd: Ta runden som en utfordring. Når den første skuffelsen har lagt seg, ønsker de fleste seg tilbake.

Passer for: Bergen er en levende by som passer for alle. Aktivitetene (og valg av golfbaner) bør tilpasses den enkelte.

Pakker: Fana GK tilbyr golfpakke med opphold på nærliggende Quality Hotel Edvard Grieg. Prisen er kr 995,- for greenfee og overnatting i enkeltrom, kr 1390,- for dobbeltrom (2 personer).

Les mer: fanagolf.no, melandgolf.no

11. Oslo nord: Vi kjører E6

Verken Nittedal, Ullensaker eller Lørenskog har flest treff på Google når folk nå søker etter norske reisemål for sommeren. Men er du som oss, lidenskapelig opptatt av golf og svak for gode baner, kan du ofre noen dager av strandlivet. Etter lang tids ombygging har Miklagard GK fått et realt ansiktsløft og et heftig nytt hotell, og ombyggingen har igjen satt Miklagard på det internasjonale golfkartet. Noen kilometer lenger nord tilbyr Losby Gods, med 18-hullsbanen Østmork og 9-hullsbanen Vestmork, en mer romantisk og tradisjonell opplevelse.

Pluss: Hauger GK er den tredje mesterskapsbanen i området, med utfordrende design og høyt medlemstall.

Minus: Ingen by eller et etablert sommerdistrikt. Hit kommer du for et rolig og tilbaketrukket opphold (Losby) eller for ren golfnytelse.

Passer for: De kvalitetsbevisste golferne. Det er bare å innse; de færreste familier drømmer om en fellesferie langs E6 nord for Oslo.

Pakker: Losby Gods tilbyr overnatting med herregårdsfrokost, 4-retters middag og greenfee for kr 2310,- per person i enkelrom, kr 1745,- per person i dobbelrom.

Les mer: miklagardgolf.no, losbygods.no, hauger-golfklubb.no

12. Kristiansand: Sørlandsperlen

Sørlandet er en ettertraktet sommerperle og ingen har bedre grep om de unge familiene enn Kristiansand, med Dyreparken og Sabeltann. Noen kilometer utenfor bykjernen finner du også byens to golfbaner. Bjaavann er et smykke av en 18-hullsbane. Med seks utslag å velge mellom og vann i spill på de fleste hull, er det nok av utfordringer til golfere på alle nivåer. Hovedbanen hos naboen, Kristiansand GK, har bare halvparten så mange hull, men tar igjen på aktivitet og sjarme.

Pluss: Sørlandsidyll, sol og sommer – i skjønn forening med topp golfbaner.

Minus: Er du i en livsfase der familiemedlemmer vil til Kjuttaviga, har du ofte lite tid til golf.

Passer for: Alle familier med romslige og avklarte grenser mellom familietid og egentid.

Pakker: Clarion Ernst Hotell, midt i byen og 16 km fra Bjaavann GK, tilbyr overnatting for to personer i dobbeltrom, inkludert frokost og greenfee, pris kr. 1990,-

Les mer: bjaavanngk.no, kristiansandgk.no

13. Bodø: Lang natt i nord

Bare noen få minutter fra Bodø lufthavn og sentrum venter en flott 18-hullsbane. De første ni hullene hos Salten GK går i gammelt kulturlandskap langs sjøen. Her er både ei gammel vikinggrav og jektestø i spill. Utsikten mot havet, Landegode og Lofotveggen, tar pusten fra mange. Spesielt med midnattssola i ansiktet, som her på hull 3 (NB! Bildet er tatt kl 00:01).

Pluss: Pass på at du også får med deg byens andre golfbane, Bodø GK, som har en trivelig og inkluderende 9-hulls bane med flott nærspillområde.

Minus: Golf i midnattssol er vanedannende og har sin pris. Forvent lite søvn nordpå.

Passer for: Alle som er på jakt etter unike og eksotiske golfopplevelser, frisk natur og hyggelige mennesker.

Pakker: I perioden 19. juni til 31. august tilbyr Clarion Collection Grand Hotel overnatting, frokost, kveldsmat og heldagsgreenfee på Salten GK for kr 1200,- per person i enkeltrom, kr 820 per person i dobbeltrom.

Les mer: bodogolfpark.no, bodogolfklubb

14. Moss og Fredrikstad: To gode naboer

Nabobyene Moss og Fredrikstad konkurrerer om mye, også golfturistene. Spesielt tidlig om våren drar regionen mange greenfee-gjester som følge av tidlige baneåpninger. I år var Onsøy GK åpen allerede i januar. Men området fortjener et besøk også når banene er på sitt grønneste. Evje Golfpark ligger nydelig til ved Evjesund i Oslofjorden, snaut ti minutters kjøring fra Moss sentrum. Herfra er det bare 25 minutter i bil til nevnte Onsøy, veletablert i den populære hytteregionen ut mot Hankø, og halvveis på ruta til Gamle Fredrikstad GK. Husøy & Hankø (9 hull) er et tredje alternativ.

Pluss: Hvalers skjærgård er full av flotte badeperler, uten å være overbefolket av turister.

Minus: I likhet med flere steder i Norge kunne golfturismen vært mer utviklet.

Passer for: Folkelig profil og høy banekvalitet er midt i blinken for den norske klubbgolferen.

Pakker: Støtvig Hotell tilbyr golfpakke med overnatting, frokost, inngang til spa og greenfee til Evje Golfpark fra kr 1390 per person i enkeltrom, kr 895,- i dobbeltrom.

Les mer: evjegolf.no, onsoygolfklubb.no, gfgk.no

15. Norsjø: I Telemarks hjerte

NGFs egen undersøkelse er entydig: Ingen bane i Norge er bedre likt av sine medlemmer og gjestespillere enn Norsjø GK. Som bildene i denne artikkelen viser, er det mange som kan friste med blått vann og grønne greener. Altså må det være noe med miljøet og menneskene. Ulefoss er ikke verdens navle, men i kampen om besøkende er ofte hjertet det viktigste.

Pluss: Fra Ulefoss er det bare 25 minutter til Sommarland i Bø, en stor favoritt blant de yngste. Her er det aktiviteter for store og små.

Minus: I skrivende stund er det uklart når det populære badelandet vil åpne i 2020.

Passer for: Hele familien, alt fra nybegynnere til lavhandicappere.

Pakker: Bø Hotell er stolt sponsor (av blant annet hull 15) og tilbyr overnatting, frokost og greenfee for kr 1390,- per person i enkeltrom, kr 1045,- i dobbeltrom. Pris kan variere ut fra sesong og etterspørsel.

16. Tyrifjord: Storøyas stolthet

Tyrifjord GK er utvilsomt én av Norges vakreste golfbaner og manges favoritt når gode minner skal deles. Fra banen på Storøya er det bare fem minutters kjøring til Sundvollen Hotel, som i dag er en del av De Historiske. Hotellet og golfklubben har et nært samarbeid. For de som ikke ønsker å spille anbefales en tur på Storøyas mange stier langs Tyrifjorden.

Pluss: Tyrifjord GK er et herlig og avstressende sted for golf. Øya er en oase av naturopplevelse og kultur. «Happy golfing» er i fokus.

Minus: Forvent stor trafikk på hektiske sommerdager, det er mange som vil spille her.

Passer for: Alle glade golfere som setter mer pris på opplevelsen enn scoren.

Pakker: Sundvollen Hotel tilbyr overnatting, frokost og greenfee for kr 1590,- per person i enkeltrom, kr 1390,- i dobbeltrom. Ønsker du å inkludere en 4-retters middag, er prisene kr 1990,-/1790,-

Les mer: tyrifjord-golfklubb.no, sundvollen.no

17. Holtsmark: Gutta på skauen

De færreste kan plassere Sylling på kartet, og fortsatt er det mange som ikke kjenner til denne drømmen av en golfbane i skogene nord for Drammen. De opprinnelige planene var svære da Robert Trent Jones II ble hyret inn som arkitekt, men prosjektet gikk tom for penger før den skisserte baneåpningen i 2005. Med ny forretningsmodell ble banen likevel ferdigstilt, og ivrige sjeler har gjort driften bærekraftig. Det skal vi alle være glade for.

Pluss: Trent Jones skal selv ha uttalt at Holtsmark er en av de flotteste og mest spennende baner han har designet noen gang.

Minus: Få overnattingsmuligheter nær banen og ingen lokale golfpakker å oppdrive.

Passer for: Dagsturisten på jakt etter en minneverdig golfrunde i storslått natur.

Pakker: Ingen samarbeid med overnattingssteder. Banen anbefaler gjestene å benytte medlemsfordelene i NGF.

Les mer: holtsmarkgolf.no, golfforbundet.no

18. Kvinesdal: Naturlig stillhet

Utsikten Hotell Kvinesdal er et moderne kurs- og konferansehotell og en utsiktsperle, midt mellom Kristiansand og Stavanger. Hotellet tilbyr attraktive golfpakker i samarbeid med Utsikten Golfpark, to km fra hotelldøra. Golfparken består av en 18-hullsbane og en tilhørende 9-hulls Pay & Play-bane. På begge banene deler naturen av sin friske stillhet med myke fairwayer og store, frodige greener.

Pluss: En naturlig skjønnhet og stille oase. Lite kø og heller ikke sakte spill.

Minus: Kvinesdal er ikke et naturlig reisemål for de fleste, må oppsøkes.

Passer for: Alle som søker ro og sjelefred, et stressfritt opphold. Eller golfgjengen som trenger mange starttider og mulighet for mye golf.

Pakker: Utsikten tilbyr overnatting, frokost og heldagsgreenfee fra kr 1495,- per person i enkeltrom, kr 2295,- for to personer i dobbeltrom. Valgfritt tillegg er kr 375,- for to retters golfmeny, kr 445,- for tre retter.

Les mer: utsiktengolf.no

19. Valdres: Et norsk ikon

Valdres Golf er en naturperle av en golfbane der den ligger naturskjønt til nede ved Aurdalsvannet i Vestringsbygda, 12 km fra Fagernes. Banen er tegnet av banearkitekt Jeremy Turner og åpnet i 2003. I 2013 åpnet klubben flere nye tee-steder. Banen består nå av 18 ulike utslag til ni forskjellige greener. I 2020 åpnes også et helt nytt par-6 hull. Hullet vil være 688 meter!

Pluss: Jeremy Turner har stått bak flere hundre golfhull i Norge. Hull 3 i Valdres er sannsynligvis hans aller beste. Et av Norges mest ikoniske og kjente golfhull.

Minus: Vi skulle gjerne hatt 18 greener med en slik beliggenhet, men utslagene er så varierte at dette oppleves som mye mer enn en 9-hullsbane.

Passer for: Den som liker å sette seg i bilen for å oppsøke noe av det flotteste vi har av norsk natur (og golf) i innlandet.

Pakker: Valdres GK har samarbeidsavtaler med flere overnattingssteder der man får gode tilbud på overnatting med og uten greenfee. Se nettsiden for nærmere informasjon.

Les mer: valdresgolf.no

20. Narvik: Slaget om Narvik

Flyr du til Evenes for å kjøre leiebil til Lofoten? Sørg for at du får med deg en runde i Narvik før du forlater byen. I 1995 ble Skjomen Golfparks første seks hull åpnet og i 1998 sto banen ferdig med sine 18 utfordrende hull. Klubben besøkes hver sesong av om lag 2000 gjestespillere. Alle får de med seg en rå og ekte naturopplevelse – og en runde de vil huske.

Pluss: Klubben er kjent for sitt folkelige og joviale miljø, med mange sosiale arrangement.

Minus: Ute på banen står utfordringene i kø. Sørg for å ha med deg smilet og nok baller.

Passer for: Eventyrlystne, sosiale golfere som vil ha med seg en mektig opplevelse i nord.

Pakker: Scandic Narvik tilbyr overnatting, frokost og greenfee for kr 1590,- per person i enkeltrom, kr 1040 i dobbeltrom. Benytt koden «313golf» ved bestilling. NB! Under normale omstendigheter tilbyr også Narvik GK overnatting på klubbhuset.

Les mer: narvikgolf.no

21. Skeikampen: Fore til fjells

Skei GK er Nordens høyest beliggende golfbane, 808 meter over havet. Det er en spesiell følelse å spille golf til fjells. Med den storslåtte utsikten utover Gausdal og den søndre delen av Gudbrandsdalen, er banen en vakker naturpark. Over hele banen sildrer små fjellbekker, som kan være en stor utfordring. Utenfor fairwayene beiter kyrne fra de lokale setrene. Og bak banen reiser Skeikampen seg, stor og mektig.

Pluss: Også på Skeikampen rapporteres det om stor aktivitet i år. VTG-kursene i juni er allerede fulltegnet.

Minus: En fjellbane er sårbar for tidlig frost. Banen bør besøkes før oktober.

Passer for: Hyttegjester og fjellfolk som ønsker en annen golfopplevelse.

Pakker: Thon Hotels tilbyr overnatting på Skeikampen Høyfjellshotell, frokost, middag og greenfee for to personer, kr 2005,- per natt.

Les mer: skeigolf.no

22. Drøbak: Populær idyll

Golfbanen i Drøbak har flott beliggenhet på Belsjø, kun 10 minutters gange fra populære Drøbak sentrum med sine strender, gallerier og butikker. Denne 18 hulls parkbanen har normalt høy kvalitet på fairwayer og greener. Til tross for at den er relativt kort og tilsynelatende lettspilt, byr den også på utfordringer for de beste.

Pluss: Drøbak har over 1600 medlemmer og mange gjester. En av de norske banene med flest runder hvert år.

Minus: Med hjemmesommer i sikte kan det bli kamp om starttidene framover.

Passer for: De fleste hobbygolfere vil sette pris på en imøtekommende klubb og at banen ikke er altfor lang.

Pakker: Drøbak har et løst samarbeid med Reenskaug Hotel og Oscarsborg Hotel, hvor gjestene kan kjøpe en weekend greenfeepakke til kr. 1.500,- (3 runder).

Les mer: drobakgolf.no

23. Stiklestad: Vikingenes arv

Stiklestad ligger på Trones i Verdal, omtrent ti mil nord for Trondheim. Med sin idylliske beliggenhet inntil Trondheimsfjorden har du utsikt over store deler av Innherred, og området rundt golfbanen er mye brukt som tur- og rekreasjonsområde. Som kjent var Stiklestad en viktig plass i vikingtiden. Området har flere større gravhauger, noe du som øker den kulturelle opplevelsen i løpet av runden.

Pluss: Stiklestad er en skog- og parkbane med internasjonal standard. Klubbhuset er bygd på «fineste tomta i by’n».

Minus: De fleste som lander på Værnes, retter blikket sørover mot Trondheim og de bynære banene.

Passer for: Alle som kjører E6 på sin vei nordover eller sørover gjennom Trøndelag. Stiklestad er bare en kortavstikker fra hovedveien.

Pakker: Scandic Stiklestad tilbyr overnatting og greenfee for kr 875,- per person.

Les mer: stiklestadgolf.com

24. Haugesund: Haugalandets sang

Det såkalte «Opera-hullet» på Nordvegen GK illustrerer vår tur til Haugesund. Banen ligger bare 15 minutters kjøring fra sentrum. Om sommeren har det vært tradisjon med å arrangere operakonsert her, og derav har det 14. hullet fått sitt kallenavn. Den lange kystlinjen med links-karakter er Nordvegens varemerke. 30 km nordover, i Sveio, ligger Haugalandets andre 18-hullsbane, Haugaland GK. Også den bølger seg gjennom landskapet i karakteristisk vestlandsnatur.

Pluss: Du har også to 9-hullsbaner i området; Haugesund GK og Karmøy GK (40 km sørover).

Minus: Vær og vind setter sitt preg på dagene her. Det kan lønne seg å ta det som en del av opplevelsen.

Passer for: Alle som ønsker seg en skikkelig vestlandsferie med nærhet til de naturlige elementene.

Pakker: Både Nordvegen og Haugaland samarbeider med Scandic Maritim, som tilbyr to netter med frokost og to greenfee til kr 1940,- per person.

Les mer: nordvegengolf.no, haugelandgolf.no

25. Kongsberg: Gullet i sølvbyen

Kongsberg GK har en praktfull beliggenhet ved Numedalslågen, med utsikt mot fjellene rundt Kongsberg. Her har banearkitekt Jeremy Turner designet en 18-hulls skogs- og parkbane som utfordrer spillere på alle nivåer. Fra Kongsberg rapporteres det om tidenes sesongstart med medlemsvekst og fullbooket bane. På anlegget finner du også korthullsbane og fotballgolf.

Pluss: Et hyggelig og sosialt klubbmiljø hvor alle skal oppleve mestring og glede.

Minus: Lang vei til nærmeste banealternativ. Anbefalt vei er E134 mot Norsjø GK (72 km).

Passer for: Dagsbesøkende eller ferierende med bil og bobil.

Pakker: Quality Hotel Grand Kongsberg tilbyr overnatting, økologisk frokost, gruve-spa, gym og greenfee til kr 795,- per person i dobbeltrom.

Les mer: kongsberg-golfbane.no, grandkongsberg.no

26. Elverum: Stjerna på Starmoen

Når våren smelter bort snø og langrennsløyper, forvandles Starmoen fritidspark til et fargerikt golfeldorado. På sitt flotteste tåler Elverum GK sammenligningen med de fleste 18-hullsbaner i kongeriket. Her får du en trivelig skogs- og parkbane av meget god kvalitet, der presisjon er viktigere enn lengde.

Pluss: Elverum ligger strategisk til på veien til eksempelvis Trondheim, Trysil og Kongsvinger.

Minus: Håndballserien

Passer for: Alle som ser etter en fin dagstur, eller et stoppested på en større rundtur.

Pakker: Velkjente Scandic Elgstua tilbyr overnatting, frokost og greenfee fra kr 995,- per person i dobbeltrom.

Les mer: elverumgolfklubb.no

27. Sorknes: Viktor boltreplass

Tre kilometer nord for Rena, to timers kjøring fra Oslo, terpet hyttegjesten Viktor Hovland på svingen sin som ung spiller. Sorknes GK er en fullverdig 18-hullsbane anlagt på flat furumo og sandgrunn. Den tåler mye regn, og med fire tee-steder utfordrer den spillere på alle nivåer.

Pluss: Koselig klubbhus, 12-hullsbane for fotballgolf.

Minus: I snørike år kan det ta tid før banen setter seg, men i år rapporteres det om rekordtidlig åpning av alle hullene og flotte forhold.

Passer for: Hele familien.

Pakker: Sorknes har avtale med Østerdalen Hotell om rompriser: dobbeltrom kr. 995,- med frokost, enkeltrom kr 895,- med frokost. Hotellgjester får kr 100,- i rabatt på greenfee.

Les mer: sorknesgk.no

Powered by Labrador CMS