Tenerife mot nye høyder

En av golfhistoriens største legender skal designe en splitter ny golfbane på Tenerife. Dermed blir Tenerife den beste Kanariøya for golf… eller?

Publisert

Tenerife opplever gode tider. De har økt antallet turister så det monner – mye på grunn av at flere land rundt Middelhavet plutselig er kommet på utrygg-listen: Egypt, Tunisia og senest Tyrkia. Til og med Frankrike er blitt en terror-utsatt destinasjon. Finansuroen i Hellas spiller kanskje også inn, i tillegg til flyktningkrisen i Middelhavet. Kanariøyene ses på som supertrygt, og europeerne strømmer tilbake til sin kjente og kjære øygruppe. Tenerife er på toppen av lista.

Tilbakegangen generelt i golf og stagnasjonen i eiendomssalg i Spania gjelder ikke her. Det ser vi med en gang på Abama, øyas mest eksklusive bane. Jeg blir nesten nostalgisk av å høre byggelydene (kraner, sementbiler, arbeidere) i periferien når vi spiller – jeg har ikke hørt dette ved en golfbane på flere år, i hvert fall ikke i et europeisk land. Abama er i ferd med å selge mer eiendom (villaer og leiligheter) rundt banen. På grunn av forventet økt trafikk, er de nå i gang med å bygge ut banen med en ny 9-hullssløyfe.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I tillegg hører vi et opplest og vedtatt ‘rykte’ at Gary Player Design er i ferd med å signere kontrakt for en helt ny 18-hullsbane på sørsiden av øya. Ved siden av Player-banen kommer et nytt luksushotell. Alt synes å dreie seg mot å nå et litt mer kresent kundesegment.

Så det ser ut til at Tenerife lykkes. Befinner vi oss på Spanias og kanskje Europas mest spennende subtropiske golføy?

Kanskje den beste Kanariøya for golfere

Geografisk hører Kanariøyene til Afrika, rett vest for det sørlige Marokko og Sahara-ørkenen. Tenerife, den største av de sju Kanariøyene, har nå totalt ni golfbaner, hvorav sju er 18 hull. Hvis man regner med naboøya La Gomera (45 minutter unna med ferge pluss bilturen til Fred Olsens vakre 18-hullsbane Tecina) kommer man oppi 10 baner. Og i nær fremtid vil altså tallet øke med en og en halv.

Greenfee på Abama er øyas høyeste (200 euro, mer enn dobbelt så mye som andre baner, med mindre man bor på Ritz-Carlton Abama-hotellet). Men greenfee-nivået ellers på Tenerife er en del lavere. I lavsesongen får man spilt 18 hull for så lite som 50 euro, mens prisen i høysesongen på de andre banene er under 100 euro – meget konkurransedyktig sammenlignet med for eksempel Gran Canaria. De fleste baner er tegnet av verdenskjente banearkitekter, som José Maria Olazábal, Dave Thomas, Seve Ballesteros, Pepe Gancedo og Donald Steel.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hull 15 på Buenavista Golf bringer golfere ut mot Atlanterhavet. (Foto: Kaia Means)

Øya er blendende vakker. Teide-vulkanen på 3718m i midten av øya er verdens tredje største vulkan. Golf-områdene på Tenerife blir dermed naturlig delt i nord og sør, siden de svingete veiene i vulkanlandskapet gjør at det tar litt tid å komme seg rundt på øya. De fleste golfere holder seg til sørsiden, med fine baner som Las Americas og Costa Adeje som ligger i smørøyet. De mer utforskende av natur kjører gjennom Teide nasjonalpark (imponerende) og opp til den litt fuktigere og kjøligere nordsiden for å spille Seve Ballesteros-banen Buenavista, som åpnet i 2003.

Fjell, hav og stjerner på Buenavista

Buenavista (par 72, 6019 m) er en grønn fargeklatt som strekker seg mellom svarte klipper på nordvestkysten. Hele fem av greenene ligger ved klippene, der man kan se ned mot Atlanterhavs-bølgene. I bakgrunnen ruver Teno-fjellene. Seve lagde en uvanlig layout, med seks par-5 hull, seks par-4 hull og seks par-3 hull. Det er på de siste ni at de beste hullene kommer – på noen av teestedene føles det som at man slår rett uti klippene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Nytt av året er ‘infinity pool’ (evighetsbasseng) som er lagt rett uti klipper og hav, og som brukes av resortet for spesielle tilstelninger – enda en dreining mot luksus-segmentet. Da vi spilte banen, ble vi invitert på en liten overraskelse etter ferdigspilte 16 hull – et forfriskende bad i det azurblå bassenget før vi spilte de to siste hullene. Hjemmebanen i Norge skulle hatt et lignende opplegg!

Hotellet, Melia Hacienda del Conde, ligger rett ved siden av Buenavista-banen. Om nettene kan du se fantastiske stjernehimler, siden lysforurensning er minimal på denne siden av Tenerife.

På sørsiden har vi de kjente og kjære banene som den evig populære og meget sentrale Las Américas og Costa Adeje, der man kan få både fantastiske utsikter, meget raske greener og spesielle utfordringer som wastebunkere med svart lava-sand og fairwayer delt opp i seksjoner av gamle steinmurer fra den gangen området ble brukt for å dyrke bananer. Costa Adeje (par 72, 6252m), designet av José ‘Pepe’ Gancedo, er kanskje anlegget som singelhandicappere foretrekker, både på grunn av lengde og utfordrende hulldesign. De har også en par 32 nihullsbane som er bra for å trene på.

Las Américas (par 72, 6041m) er en bane for alle, med en god miks av forskjellige hull og alltid en mulighet for å score, selv om det fins en god del vann på banen. Den er tegnet av John Jacobs, og åpnet i 1998. De som bor på Hotel Las Madrigueras Golf Resort and Spa henter golfbil i hotellets kjeller og kjører selv til banen via en port langs hull 4. Det er en spesiell opplevelse når vi forlater det ‘urbane’ hotellområdet og åpner den store porten med romkortet. Sol, fairways, nye muligheter ligger foran oss….

(Artikkelen fortsetter under)

En annen utflukt er nesten obligatorisk for nordmenn: ta Fred. Olsen-ferga til naboøya La Gomera og kjør en time sørover for å finne Tecina (par 71, 6291 m) – en av de mest uvanlige banene du noen gang kommer til å spille. Golfbanen og hotellet, Jardin Tecina, eies også av Fred. Olsen. Tecina ble designet av Donald Steel, og mannen som ledet designarbeidet i sin tid var den nå minst like kjente Martin Ebert, som jobber for tiden både for R&A og for Trump Turnberry. De bestemte seg for å legge banen i fjellsiden på en spesiell måte: man kjører golfbil eller tar hotell-shuttle opp, opp, opp (10 minutter) til man kommer til første tee. Deretter kan man gå banen, som slynger seg stadig nedover mot havet. Utsikten her er selvfølgelig tilbake mot Tenerife! Dette er en utrolig vakker bane med utsikt fra alle hull, og med en frodig vegetasjon – all slags fargerike blomster og frukttrær finns langs fairwayene og rundt greenene. Det er som å spille golf i en eksotisk botanisk hage – og ikke en eneste bygning på banen: en uforglemmelig opplevelse.

– – –

Nyttige lenker

www.webtenerife.com

www.buenavistagolf.es

www.abamahotelresort.com

www.jardin-tecina.com

www.hotellasmadrigueras.com

Powered by Labrador CMS