D+D Real Slovakia Challenge er den siste muligheten for Kofstad å kvalifisere seg til OL, og det så riktig så bra ut for 28-åringen etter halvspilt turnering: 14 birdies og en eagle på 36 hull, inkludert banerekord på fredagen, resulterte i en ett slags ledelse.

Lørdag ble dessverre en langt tyngre dag på jobb. Kofstad, som gikk front nine på ni under par de to første rundene, gikk de samme hullene på tre over par lørdag. Med to bogeys, like mange birdies og resten par i innspurten, signerte han til slutt for en skuffende runde på tre over par.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Espen Kofstad må ta igjen fire slag søndag. (Foto: Getty Images)

Heldigvis var det høyere scorer på Penati Golf Resort enn de to foregående rundene, og Kofstad har fortsatt en liten mulighet til seier. Med delt 12. plass (-9) har han fire slag opp til tet-trioen, Henry Scott (Skottland), Romain Langasque (Frankrike) og Aaron Rai. Kofstad er avhengig av å vinne for å sikre OL-billetten.

Selv om det ble skuffelse for Kofstad, var det grunn til å smile for hans Team Norway-kollega, Kristian Krogh Johannessen. Johannessen, som er inne i sitt første år som Challenge Tour-spiller, har hatt en blytung sesongstart med fem strake missede cuter. Forrige uke klarte han sin første cut for året, og denne uken har han virkelig vist seg frem slik vi kjenner ham.

Lørdag gikk han på 67 slag, dagens laveste score i Slovakia. Den løftet ham 32 plasser oppover leaderboardet til 12. plass sammen med Kofstad.

 

Slik blir Kofstad OL-klar

Med mindre mange flere spillere trekker seg fra OL-deltagelse, er sannsynligvis seier det eneste som er godt nok for Kofstad i Slovakia. For å kvalifisere seg til OL, er han nødt til å passere Lin-Wen Tang fra Taiwan på verdensrankingen.

Tang innehar den siste plassen (nummer 60) på International Golf Federation sin olympiske ranking. Han kom inn som reserve for Camillo Villegas, som trakk seg fra OL tidligere denne uken.

Tang har 0,5388 poeng på verdensrankingen. Kofstad står på sin side med 0,3296 poeng. Dersom Kofstad kommer på andreplass alene, vil han gå til 0,51 poeng på verdensrankingen, bare noen få desimaler bak Tang.

Med seier vil han imidlertid gå opp til 0,63 poeng. Det tilsvarer cirka en 290. plass på verdensrankingen, og godt innenfor kravet om OL-plass.

Til slutt er det likevel Olympiatoppen som bestemmer om Kofstad eventuelt får lov til å dra til OL eller ikke. Deres offisielle uttak er bare en uke unna.

Marit Breivik, assisterende toppidrettssjef i Olympiatoppen, uttalte nylig til Norsk Golf at de ønsker å ha med så mange som mulig av de norske golferne til Brasil.

Espen Kofstad tar sin caddie i hånda etter nok en knalldag på jobb. (Foto: Challenge Tour/Instagram)

Krogh-opptur

Kofstad er ikke den eneste nordmannen i aksjon i Slovakia. Kristian Krogh Johannessen, som forrige uke klarte sin første cut på seks forsøk denne sesongen, fulgte opp åpningsrunden på en under par med å gå tre under fredag – hans beste runde i år. Det har foreløpig ført ham 32 plasser oppover leaderboardet til delt 25. plass. Dermed klarer han sin andre cut på rad.

Leaderboard