Olesen åpnet turneringen med en runde på fire under par, bestående av seks birdies, to bogeys og resten par. Det gir ham delt ledelse sammen med amerikaneren Grayson Murray PGA Championship spilles i år på Quail Hollow Club – en bane som har vært en fast stopp på PGA-touren i en årrekke. 

Les også: Alt du trenger å vite til PGA Championship

Nå er banen imidlertid oppgradert med blant annet bermuda-gress, og det var en langt tøffere test som ventet spillerne torsdag enn hva de har spilt de siste årene. De lynraske greenene bydde på store problemer for mange spillere, og Olesen og Kisners 67-runder var hele syv slag lavere enn feltets snittscore. Dette er første gang siden 2010 at en runde på fire under par har vært nok til å lede PGA Championship etter første runde.

– Jeg fant ut av noe med driveren forrige helg på Firestone, og følte at jeg kunne spille aggressivt og jakte birdies. Det ga meg mye selvtillit. Jeg har følt meg bra i treningsrundene her, og jeg trives på denne banen, sa Olesen etter runden.

Olesen sier at greenene på Quail Hollow er så krevende at man blir belønnet for aggressivt spill.

– Når du spiller for konservativt inn til greenene, får man veldig vanskelige putter, sier han.

27-åringen fra Furesø i Danmark startet sin proffkarriere på Nordic League, touren der de fleste norske proffene spiller. Der endte han på fjerdeplass i sin første sesong (2009) og kvalifiserte seg videre til Challenge Tour. Der vant han en turnering allerede i debutsesongen og kvalifiserte seg videre til europatouren i 2011.

Som europatour-spiller har Olesen vunnet fire ganger, men en seier i PGA Championship vil være hans soleklart største seier i karrieren. Hans beste plassering i en major er sjetteplassen i The Masters i 2013. Skulle han holde løpet ut denne uken, vil han bli tidenes første danske majorvinner for herrer og den andre skandinaviske majorvinneren for herrer totalt – etter Henrik Stensons The Open-seier i fjor.

En som kan skrive under på hvor vanskelige greenene på Quail Hollow er, er Jordan Spieth. Den ferske The Open-vinneren løste denne putten på mesterlig vis. Spieth ligger for øvrig nede på 33.-plass på en over par.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

På én over par ligger også Rory McIlroy, som var en av favorittene før turneringen startet. Han har vunnet to ganger tidligere på Quail Hollow og har begge banerekordene, og nord-iren lå lenge helt oppe i toppen. På hull 14 raste han imidlertid nedover leaderboardet med en dobbelbogey, da han mislyktes i å drive green på par 4-hullet og i stedet havnet ned i vannet.

Dette de raskeste greenene jeg noensinne har spilt.

Brooks Koepka

Ett slag bak Olesen og Kevin Kisner følger fem amerikanere: Gary Woodland, Grayson Murray, Chris Stroud, D.A Points og U.S. Open-vinneren Brooks Koepka.

Koepka fortsetter dermed sin imponerende statistikk i majorene. I år har han en ellevteplass, én seier og en sjetteplass, og på hans åtte siste opptredener i majorer, er en 18.-plass hans dårligste plassering.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Brooks Koepka har tilsynelatende knekket major-koden. (Foto: Getty Images)

Torsdagens åpningsrunde var en av de tøffeste testene han har hatt.

– Med tanke på noen av flaggplasseringene her ute er dette de raskeste greenene jeg noensinne har spilt. Og de kommer bare til å bli raskere og hardere. (…) Det var en tålmodighetsprøve, slik det skal være i en major. Man kan ikke gjøre dobbelbogeys der ute. Det er det aller viktigste, samtidig som man utnytter de enkle hullene, lyder oppskriften fra Koepka.

Etter 18 hull er det amerikansk dominanse i North Carolina. Inne blant topp-10 ligger hele tolv amerikanere. En av dem er Rickie Fowler, som stod for en av torsdagens mest imponerende prestasjoner. Fowler, som tok sin første PGA Tour-seier på nettopp Quail Hollow i 2012, kom seg til to under par til tross for en trippelbogey på det femte hullet. Han gjorde også seks birdies og er en av syv spillere på delt 8.-plass.

– Jeg visste at jeg hadde tre par 5-hull foran meg, så jeg måtte bare akseptere trippelbogeyen og komme meg videre, sa Fowler, som viste akkurat den tålmodigheten som Koepka sier er så viktig.

 

Leaderboard PGA Championship