Kofstad startet «moving day» i Alfred Dunhill Championsip i Sør Afrika på delt 67. plass, helt sist blant spillerne som klarte cuten.

Nå har han gjort et solid byks oppover leaderboardet.

Kofstad startet dagen med fire par, før han klinket til med tre birdies på rappen fra hull 5 til 7. To hull senere tapte han dessverre to slag på et hull som har kostet ham hele fem slag denne uken. På tre runder står Kofstad nå med to dobbelbogeys og en bogey på hull ni.

Dobbelbogeyen på hull ni skulle heldigvis bli hans siste tapte slag for dagen. På hull 13, et par 5-hull på 505 meter, slo han innspillet fra fairway til seks meter og rullet i eagleputten. To hull senere gjorde nok en eagle, etter å ha slått andreslaget på par 5-hullet bare to meter unna flagget.

Med tre avsluttende par kunne han signere for en meget solid 67-runde (-5).

Det holder til en delt 23. plass, 34 plasser over der han startet dagen.

– Jeg spilte veldig fint i dag. Det var en bra backnine, det var digg. Teestedene var flyttet frem flere stedet i dag, så det var masser av birdiemuligheter, sier Kofstad, og legger til:

– Det er så fett å være her på europatouren igjen!

Med -6 sammenlagt har han tre slag opp til topp-ti og elleve slag opp til lederen Brandon Stone (Sør-Afrika). Kofstad var blant de første som gikk ut lørdag, og store deler av feltet er fortsatt ute på banen.

Hadde det ikke vært for hull 9 denne uken, hadde Kofstad vært oppe blant de fem beste.

– Det har bare ikke vært mitt hull. Jeg hadde litt uflaks på torsdag, sykt uflaks på fredag, og i dag fikk jeg flyer fra roughen der. Så da får jeg vel sikkert birdie der i morgen, ler Kofstad.

Han kan vise til gode resultater ved tidligere opptredener på Leopard Creek. På sine to forsøk står han med en 30. plass og en 14. plass. Hans beste plassering i en europatour-turnering er 8. plassen i Open de Espana i 2013.

(Saken oppdateres når alle er ferdigspilt for dagen)

Leaderboard 

 

Fornøyd med spillet

Kofstad har spilt en full sesong på European Tour tidligere. Det var i 2013, året etter at han vant Challenge Tour sammenlagt. De to neste sesongene spilte han til sammen bare ti turneringer på grunn av en skade i ryggen. Kofstad føler han er bedre rustet for en vellykket sesong på europatouren nå enn noen gang tidligere.

– Jeg slår like bra som jeg gjorde etter å ha vunnet Challenge Tour, men enda viktigere er det at jeg slår mindre dårlig, sa Kofstad til Norsk Golf tidligere denne uken før turneringen slo i gang.

 Det er så deilig å være her. Det hadde liksom ikke vært det samme å spille en Challenge Tour-turnering nå

Espen Kofstad

– Missene er blitt mye mindre. Jeg slår litt kortere enn jeg gjorde før. Jeg slo dritlangt da jeg gikk ut av college, men nå er det mer fokus på å treffe fairway og spille etter posisjoner som gir meg god vinkel til flagget. Til tross for at jeg slår en halv til én kølle kortere enn jeg gjorde den gang, føler jeg meg som en mye bedre golfspillet. Spillemessig er alt mer solid, og slagrepertoaret er bredere.

Forventer å spille nok turneringer

Kofstad sikret europatour-kortet som sistemann i kvalifiseringen. Dermed må han belage seg på ikke å komme med i de mest lukrative turneringene i den kommende sesongen – med mindre han får en knallstart på sesongen før European Tours re-rankingen til våren. Ved re-rankingen justerer touren på kategoriene på de ulike spillerne, basert på hvordan de har startet sesongen. Slik har spillere med dårlige kategorier mulighet til å spille seg til flere starter i andre halvdel av sesongen.

– Det er fortsatt litt uvisst hvor mange turneringer får spilt, men sannsynligvis blir det et sted mellom 20 og 30 turneringer. Jeg må uansett være litt selektiv i hvor mange turneringer jeg kan spille (på grunn av ryggen journ. anm.), så jeg klager ikke over at jeg ikke kommer med i alt.

Koser seg

– Det er så deilig å være her. Det hadde liksom ikke vært det samme å spille en Challenge Tour-turnering nå, sier Kofstad om å være tilbake i europatour-selskapet.

Ettersom ukens turnering blir hans siste i dette kalenderåret, synes han det ikke føles som noen «sesongstart».

– Det er bra vi kan starte sesongen såpass tidlig. Etter Q-School tok jeg noen dager hjemme i Norge hvor jeg fikk slappet av, trent litt på Fornebu og på de nye Trackman-simulatorene på Losby. Så kom jeg hit til Sør-Afrika på søndag. Det er sykt digg å spille i varmen her nede. Jeg storkoser meg. Det er her jeg vil være!

Kofstad mener banen passer ham bra.

– De har noen av de fineste greenene jeg har sett her. De har subair på hele anlegget, så de kan manipulere forholdene ganske bra.

– Det er mange gode birdiesjanser, men det er også mange knalltøffe hull. Det er en ganske jevn fifty-fifty-fordeling av lette og vanskelige hull her. Banen passer spillet mitt ganske bra. Jeg liker å slå høyt, så da har jeg mulighet til å sikte på mange flagg også når greenene blir litt hardere. Jeg går for den klassiske fairwaytreff-greentreff-taktikken, så handler det bare om å senke nok putter.

Kofstad legger ikke skjul på sin begeistring for Leopard Creek Golf Club. Han beskriver det som et av de mest spektakulære anleggene han har vært på. Banen ligger helt på grensen til nasjonalparken Kruger.

– Jeg må virkelig anbefale alle som får muligheten til å besøke dette stedet. Det er helt sykt. På den andre siden av elven er det masse ville dyr. Du kan dra på middag i klubbhuset her, og plutselig passerer det fire elefanter 20 meter unna deg.