På grunn av det glisne turneringsprogrammet på Ladies European Tour deltar både Tonje Daffinrud (Vestfold GK), Celine Borge (Vestfold GK) og Karoline Lund (Losby GK), samt LET Access-spiller Mariell Bruun (Larvik GK).

I damenes gruppe A har Daffinrud kommet raskt ut av portene med tre seiere på rad på fredag, og er sikret avansement uavhengig av hvordan hun skulle gjøre det i de to gjenværende gruppespillsmatchene lørdag formiddag. Daffinrud vant for øvrig norgesmesterskapet i slagspill på Skjeberg GK for to år siden, og forsøker nå å bli Golf-Norges første spiller med to forskjellige norgesmestertitler. Det deles imidlertid ikke ut noen kongepokal på Hakadal GK.

I gruppe B ligger 19 år gamle Celine Borge på andreplass med to seiere og et tap. Det holder til andreplass så langt, tre poeng bak gruppeleder Julie Hovland. Det var imidlertid Julie Schøyen Reinertsen, som for øyeblikket ligger på femteplass og utenfor kvalifiseringsplass, som slo Borge fredag med én opp på det siste hullet.

Gruppe C er den tøffeste av de fire damepuljene med de to europatour- og LET Access-proffene Karoline Lund og Mariell Bruun på startstreken, samt regjerende mester Tina Mazarino. Og det er nettopp denne trioen som okkuperer de tre øverste plassene i gruppen med henholdsvis 9, 9 og 6 poeng.

I damenes gruppe D leder collegespiller Marthe Wold med fire poeng over Kristine Kloda etter å ha åpnet med tre seiere på rad på fredag.

Det er et langt svakere felt på herresiden i år: Det er ingen proffer i startfeltet, og flere av våre beste amatører er opptatt med turneringer utenlands. Fjorårsvinner Daniel Øverås er blant de mange spillerne som også glimrer med sitt fravær.

Garmin Norgescup-lederen Carl Didrik M. Fosaas er imidlertid på plass og må regnes som en av favorittene. Han ligger for øyeblikket på andreplass i gruppe A, ett poeng bak Rune Bøkeid etter å ha vunnet to og delt to av sine matcher på fredag.

Det er iallfall ingen tvil om hvem som er feltets mest meritterte spiller denne uken. Tidligere europatour-spiller og nå toppidrettssjef i Norges Golfforbund, Øyind Rojahn, forsøker også å måle muskler mot unggutta denne uken. Fredag endte det med tre seiere og et tap, og han ligger nå på andreplass i gruppen med ni poeng, ett poeng bak Jakob Stavang Stubhaug med to matcher igjen å spille av gruppespillet.

Klikk her for å følge utviklingen i alle gruppene

NM i match innledes med gruppespill, der dameklassen består av fire puljer, mens herreklassen består av åtte puljer. Hver pulje består av seks spillere, der alle spillerne i hver gruppe vil møte hverandre én gang. Her vil vunnet match gi tre poeng på tabellen, delt match gir ett poeng og tapt match null poeng – på samme måte som i fotball. 

Etter gruppespillet rangeres spillerne etter hvor mange poeng de har oppnådd, hvor de fire spillerne med flest poeng i hver gruppe avanserer til sluttspillet, som starter på ettermiddagen den andre spilledagen, totalt 16 damer og 32 herrer. 

Ved delte plasseringer i puljen (like mange poeng), rangeres spillerne slik:
1)  Innbyrdes oppgjør, hvis fortsatt likt; 2)  Flest antall «opp», hvis fortsatt likt; 3)  Færrest antall «ned», hvis fortsatt likt; 4)  Loddtrekning.

Lærte fra 2017-blemmen – har forenklet turneringsformatet

Årets turneringsformat i NM i matchspill er forenklet for å unngå den samme fadesen som i fjorårets utgave av turneringen. NM i matchspill, som er en del av Garmin Norgescup, skulle bli et frisk nytt pust i den norske turneringskalenderen i fjor. Turneringen på Drammen GK ble gjennomført med et nytt format med nihullsmatcher og innledende puljespill. Det resulterte i delte plasseringer i flere puljer, og flere spillere ble rangert feil da turneringen bevegde seg videre til sluttspill i A-puljen og B-puljen. Dermed ble ikke turneringen gjennomført i henhold til turneringsbestemmelsene.

Daniel Øverås fra Ålesund vant i utgangspunktet turneringen, men kort tid etterpå besluttet NGF å annulere resultatene og heller sette opp et nytt omspill om mestertittelen. Det vakte sterke reaksjoner, og i ettertid omgjorde og beklaget NGF avgjørelsen, slik at de opprinnelige resultatene ble stående og Øverås omsider kunne kalle seg norgesmester i matchspill.

I helgens andre utgave av NM i matchspill på Hakadal Golfklubb har NGF lagt til rette for at det forhåpentligvis blir en langt mindre dramatisk gjennomføring av turneringen.

– Vi har forenklet formatet. Vi kommer ikke til å ha en egen A-pulje og B-pulje i sluttspillet, slik at man ikke konkurrerer om fjerde-, femte- og sjetteplassen og så videre. Det blir et «vanlig» matchsluttspill der de som blir slått ut, kan reise hjem, forklarte toppidrettssjef i Norges Golfforbund, Øyvind Rojahn, til Norsk Golf før turneringen slo i gang.

Rojahn sier at årets format gjør at alle resultater kan kjøres gjennom Golfbox. Det var ikke tilfellet i fjor da resultatene måtte registreres delvis gjennom Golfbox og delvis manuelt av turneringssekretariatet.

– Det gjorde det veldig uoversiktlig, spesielt med tanke på at Golfbox-skjermene som spillerne så på i klubbhuset, viste noe helt annet enn de resultatene som faktisk var tilfellet. Det var veldig uheldig og kommer ikke til å skje igjen.